Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Lakmoesproef mislukt

*Tau* 25 april 2024

"Hou je van detectives?" (p 15)

Zo begint het eerste hoofdstuk van het nieuwste boek van A.J. Finn, de Amerikaanse auteur die 6 jaar geleden met zijn debuut De vrouw in het raam een heuse bestseller te pakken had.
A.J. Finn is het pseudoniem van voormalig redacteur en uitgever Dan Mallory die samengewerkt heeft met grote namen in de thrillerwereld zoals Karin Slaughter, Robert Galbraith en Nicci French.
Kan hij met zijn tweede thriller 'Einde verhaal' het succes van zijn eerste boek evenaren? Dat is de vraag die we ons in de Hebban leesclub stelden.
Het verhaal klinkt alvast veelbelovend. Thrillerauteur Sebastian Trapp heeft niet lang meer te leven en vraagt aan Nicky Hunter, met wie hij al 5 jaar correspondeert, om zijn levensverhaal op te tekenen. Hij nodigt haar voor enkele maanden uit in zijn woning in San Francisco, zodat ze deze taak tot een goed einde kan brengen. Maar is ze daar wel veilig? Want iedereen kent het persoonlijke drama dat de schrijver 20 jaar eerder overkomen is: op oudejaarsavond verdwenen zijn tienerzoon en zijn eerste vrouw spoorloos. Nooit werd er nog iets van hen vernomen. Leven ze nog of werden ze vermoord? Dat is een groot mysterie. En dan valt er plots een nieuw slachtoffer …

"De lichtshow achter haar ogen, de getijdenstroom in haar aderen: speurderskoorts." (p 101)

De allereerste bladzijde van het boek - een proloog waarin meteen een lijk ontdekt wordt - trekt je onmiddellijk in het verhaal door de filmisch beschreven scène en ook de eerste hoofdstukken zijn vlot geschreven.
Nadien raakt het verhaal echter geleidelijk aan steeds meer zijn ritme kwijt. Hierdoor was de spanning nagenoeg onbestaande, terwijl dat element normaal gezien toch het basisingrediënt vormt van een goede thriller.
Een greep uit de verschillende redenen waarom de schrijfstijl mij niet voldoende wist te boeien:
De auteur lijkt zijn lezers serieus te onderschatten en geeft enorm expliciete hints waardoor een grote spoiler mogelijk al van in het begin het leesplezier vermindert en de spanning bijna volledig teniet doet. Zeker omdat het nog zo'n 400 bladzijden wachten is op de effectieve onthulling van dit gegeven.
Verder maakt de auteur gebruik van uitgebreide beschrijvingen. Op zich geen probleem, ware het niet dat A.J. Finn zich regelmatig klem zet door té veel details te geven en zichzelf daardoor tegen te spreken.
Hoewel hij soms gebruik maakt van heel treffende vergelijkingen, sloeg hij naar mijn gevoel even vaak de bal volledig mis door ook erg vreemde beschrijvingen in zijn verhaal op te nemen. Daardoor kreeg het geheel een beetje een jojo- of rollercoaster- effect. Het lijkt wel alsof de auteur soms eens een goede ingeving had en bepaalde zinnen absoluut in zijn verhaal wou opnemen. Maar op bepaalde momenten vroeg ik mij serieus af of hij tijdens het schrijven soms niet af en toe aan de drugs zat. Enkele voorbeelden: "Ze voelt haar aderen gloeien. Neonbuis." (p28) / "En daar is hij weer! Die duistere spanning in zijn ogen, zijn stem. Die ontblote tanden. En die energie. Hij is een gevaarlijk goedje." (p77) / "Diana zwijgt. Zelfs haar frons is mooi; chagrijnig moet ze beeldschoon zijn." (p90) / "Die ruikt naar regenbogen." (p123) / "Haar ogen koken over …" (p294) / etc.

"Nicky wiebelt met haar kaak." (p33)

Je wil echt niet weten hoe vaak Nicky met haar kaak wiebelt in dit boek. Finn gebruikt steeds maar dezelfde bewoordingen om zijn personages vorm te geven. Verder geeft hij zijn karakters maar weinig diepgang, waardoor ze aanvoelen alsof ze van bordkarton zijn en geen sympathie weten op te wekken bij de lezer. Dit boek vormt daardoor een schoolvoorbeeld van 'flat characters' in plaats van 'round characters' (voor wie meer wil lezen over die terminologie, klik hier). Tenslotte waren de personages absoluut niet geloofwaardig: ik voelde hun emoties niet, hun reacties waren onlogisch (en/of slecht beschreven), ... De auteur ging net iets té vaak in de fout en slaagde er daardoor niet in mijn suspension of disbelief te behouden.
Bovendien lijken veel elementen bewust in het verhaal gestoken te zijn om elk personage verdacht te maken. Uiteraard is dat wat in detectives vaak gedaan wordt, zodat de lezer mee kan 'puzzelen' en het antwoord niet meteen duidelijk is. Maar om één of andere reden voelde het in dit boek erg kunstmatig aan. Alsof de auteur een handleiding 'thriller schrijven' volgde en vakjes aankruiste. Alleen ontbrak de verbinding tussen alle aangekruiste vakjes en voelde het niet aan als één vlot in elkaar overgaand geheel.
Kort samengevat kunnen we dus stellen dat dit boek het noch van de spanning noch van de karakterontwikkeling moet hebben.
Opvallend is dat de plaatsen en de beschrijvingen soms de overhand nemen op de personages. Alsof de auteur dacht "Hé, dat is een goede inval! Dat idee moet ik echt ergens in mijn verhaal gebruiken!" om dat vervolgens soms al te geforceerd te doen. Het hele boek lijkt daarom eerder een aaneenschakeling van ideeën en gedachten, dan een volwaardige ontwikkeling van plot en personages.

"En als onze lezer van het fantasieloze soort is, kan hij het boek reduceren tot een … hoe noem je dat? Een lakmoesproef. Volgens de gladiatorenregel: duim omhoog of duim omlaag. "Verrast het einde me? Zo ja, dan roep ik de honderden pagina's ervoor uit tot een succes. Zo nee, dan was het een verspilling van mijn tijd en mijn geld."
Hij knijpt in Nicky's hand en zijn trouwring schuurt langs haar vinger.
"Maar het is een boek, geen duveltje uit een doosje! Naaien die mensen ook alleen voor een orgasme?"
(p243)

Als je deze woorden leest die A.J. Finn zijn hoofdpersonage schrijver Sebastian Trapp in de mond legt, dan zou je een fantastisch boek verwachten.
Een verhaal dat gedurende 480 bladzijden weet te boeien en het niet alleen moet hebben van een 'orgastisch einde'.
Spijtig genoeg neemt de auteur zijn eigen woorden niet ter harte.
Het feit dat enkel de laatste 80 bladzijden een lichte spanningsboog kennen, kan je niet echt een succes noemen.

Einde verhaal

Spijtig genoeg heeft de titel van het boek voor mij dus - net zoals voor sommige andere leesclubdeelnemers - ook een andere connotatie gekregen.
Doordat het plot en de schrijfstijl zo tegenvielen, is het 'einde verhaal' voor deze schrijver en zal ik geen andere boeken meer oppakken van A.J. Finn.
Al bij al heb ik echter toch heel prettige herinneringen aan deze leeservaring, zowel door de geanimeerde leesclub als door de zaken die ik geleerd heb door bepaalde dingen op het internet op te zoeken.
Benieuwd welke boeiende weetjes ik ontdekte? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn blog.


* Met dank aan Hebban en Uitgeverij Cargo (imprint van Uitgeverij De Bezige Bij) voor het beschikbaar stellen van dit boek in het kader van een leesclub.
Bovenstaande recensie bevat uitsluitend mijn persoonlijke en eerlijke mening.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van *Tau*

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.