Interessante thema's en creatieve opbouw
Harthout van Amity Gaige is een roman die de lezer meeneemt naar de bossen van Maine, waar Valerie tijdens een wandeltocht verdwijnt. Bev leidt de zoektocht naar haar, en op een afstand probeert ook Lena alles te doen om erachter te komen waar Valerie zou kunnen zijn. Wat volgt is geen traditionele thriller, maar een gelaagd verhaal dat draait om meer dan alleen de vraag wat er met haar is gebeurd.
De afwisseling van brieven, telefoongesprekken, interviews en beschouwende hoofdstukken houdt de opbouw interessant en geeft het verhaal extra karakter. Het zorgt ervoor dat je continu benieuwd blijft naar het volgende perspectief en de variatie houdt het verhaal luchtig.
Daarnaast vormen de thema’s een belangrijk onderdeel. Moeder-dochterrelaties, de kracht en kwetsbaarheid van de natuur en het doorzettingsvermogen van mensen in moeilijke omstandigheden lopen als rode draden door het boek. Ze geven het verhaal meer betekenis en dit zorgt er ook echt voor dat het meer een roman dan een thriller is.
Niet alle lagen worden even diep uitgewerkt; sommige onderwerpen blijven wat aan de oppervlakte en hadden meer emotionele lading kunnen krijgen. Toch overheerst de indruk van een roman die weet te boeien door zijn thematiek en meeslepende vertelvorm.
Al met al is Harthout een boek die ik met veel plezier gelezen heb en die zeker de moeite waard is!