Eindelijk een leesboek vanuit de echte Dove perspectief!!
Inhoudelijk heeft dit boek me echt positief geraakt, ook al heb ik zelf een andere schoolervaring gehad (ik had wel een tolk op mijn MBO4- en HBO-opleiding). Elk hoofdstuk begint met een titel in vingerspelling, en bevat tekstblokjes met de perspectieven van zijn ouders, ambulant begeleider en tolk. Als kers op de taart bevat het boek ook een handalfabet op de laatste bladzijde en een lijstje met praktische tips.
Sommige delen waren voor mij erg herkenbaar. Daar kon ik daar echt in vinden. Tegelijkertijd vond ik het boek soms wat eentonig, omdat ik, net als de auteur, ook een soortgelijke beperking heb. Maar ik begrijp goed dat het boek is geschreven vanuit zijn persoonlijke perspectief, in samenwerking met zijn vaste tolk. Tegenwoordig gaan veel dove kinderen (met hun CI aan de oren) naar het reguliere onderwijs, met inzet van tolken. Dat noemen ze ‘passend onderwijs’. Met dit boek kunnen onwetendheid en vooroordelen over Doof zijn doorbroken worden.
Tot slot vind ik dat dit boek écht niet mag ontbreken op de leeslijst van middelbare scholen. Ook voor horende lezers is het waardevol. Of je nu wel of nog nooit een dove persoon hebt ontmoet! :D