Herkenbaar en uniek

TheLovingGeek TheLovingGeek
5 mrt 2024

Op Tiktok zag ik een tijdje terug een video over een debuut wat ergens dit jaar uit zou komen. Het ontwaken van de innerlijke storm bij Roxanne Deurloo. Een psychologische fantasy met magie en het gevecht tussen goed en kwaad. Doesn’t that sound amazing?! Ik heb mij meteen aangemeld voor de ARC en ik mocht hem lezen! Hier is mijn review.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Nasiah die maar wat graag deel uit wil maken van het leger van haar land de Fianna. Met een belangrijke familie vol grote kopstukken wil ook zij zichzelf bewijzen en vechten voor haar land. Echter blijkt niemand vertrouwen in haar te hebben en worden jaren van training zo ineens teniet gedaan. Of blijken de stemmen in haar hoofd gelijk te hebben en is ze bestemd voor iets groters? Iets gevaarlijkers?

Lastige inkomer
Het was even lastig voor mij om echt in het boek te komen. De proloog was interessant, maar voelde op sommige stukken ook een beetje aan als een infodump over de geschiedenis van het boek. De gedachte doet mij denken aan de star wars films waar je ook eerst de geschiedenis krijgt voor de film begint. De eerste hoofdstukken switchen veel met heden en flashbacks, wat ik persoonlijk wat lastig vond om in te komen, maar na 3 tot 4 (korte moet ik zeggen) hoofdstukken stopt dit en wordt het verhaal steeds interessanter.

Sneller lezen en niet weg te leggen
Hoe verder ik in het boek kom, hoe sneller en liever ik begon te lezen. Van de gevechten met voelbare doodsangst tot verwarring en een leven wat opeens heel anders is dan veracht. Vooral de gesprekken aan het begin van haar opleiding vond ik heel interessant, omdat ze mij enigszins bekend voorkomen. Het niet kunnen herkennen van je emoties of kunnen voelen waar in je lichaam ze zitten is interessant om terug te zien bij iemand anders en heel mooi uitgewerkt. De ergernis van het niet snappen wat ze willen horen en niet weten wat ze bedoelen met sommige vragen is heel herkenbaar xD.

Psychologische fantasy
De psychologische benadering van de gesprekken zijn ook heel interessant om te lezen als een toegepaste psychologie leerling en goed uitgewerkt. In mijn ogen laat de schrijfster een vorm van psychologische kennis zien in de manier waarop de gesprekken zijn uitgewerkt. Ze heeft zeker haar research gedaan! (denk aan het laten vallen van stiltes, de manier van doorvragen, maar ook de ‘client’ meer laten praten dan dat je zelf doet). Ook denk dat je als lezer ook zeker iets eruit kan halen al is het maar herkenning. De eerste quote die ik markeerde was dan ook: “Emoties mogen er zijn. Ze komen en gaan. Daar oordelen we niet over. Er is geen goed of fout.” Iets wat makkelijker gezegd is dan gedaan en je ook bij Nasiah terug ziet.

Nasiah
Daarnaast vind ik Nasiah als personage steeds sterker worden en vind ik het knap hoe goed de schrijfster haar gedachten heeft weten over te brengen. De stemmen bouwen langzaam op en je ziet het als lezer gewoon gebeuren. Het voelt heel natuurlijk en dat vind ik knap gedaan! Ook haar innerlijke strijd voelt natuurlijk aan en laat je soms twijfelen aan je eigen standpunten.

Mijn rating
Het boek eindigde voor mij op 3,5 sterren. Ik vind het verhaal heel goed uitgewerkt en de magie heel interessant. Ook de psychologische benadering is zeker aanwezig en maakt het verhaal voor mij nog leuker. De schrijfstijl maakt het heel duidelijk wat er gebeurd en gaat niet te lang door over één onderwerp, toch viel het soms wat in herhaling en struikelde ik af en toe nog een beetje over kleine dingetjes heen. Dit werd echter wel steeds minder naar mate het verhaal vorderde en vlak voordat ik deze review opstuur heb ik een mail gezien over aanpassingen in het boek die hierover gaan. Het kan dus alleen maar beter geworden zijn!

Aanrader!
Dit boek is zeker een super goede debuut vol magie en tweestrijd. Als je houd van magie met een unieke twist en een verhaal met een psychologische kant dan zou ik hem zeker aanraden. Ik ben benieuwd waar de schrijfster nog meer mee komt!

Meer recensies van TheLovingGeek