Voorwaarts
De schrijver maakt de titel van het boek wel waar. Hij is een echte optimist. Ook in de politiek blijft ondanks tegenslagen altijd optimistisch. Altijd voorwaarts gaan.
De jeugd komt Pechtold en de invloed van zijn ouders komt aan de orde, maar toch enigszins oppervlakkig.
Zijn natuurlijke overgang naar de politiek wordt duidelijk beschreven.
Het grootste deel van het boek is een getuigenis van zijn politiek handelen. Het vooruitgangsgeloof in de mensheid en zeker de mensheid in Nederland en Europa. Alle idealen van D'66 komen uitgebreid aan bod en worden uitvoerig beschreven. Het gaat om een open democratische samenleving.
Er staan weinig anekdotes in het boek, ook worden er geen spannende politieke conflicten van binnenuit beschreven. Dat is wel jammer. Je krijgt totaal geen inkijkje in de politiek en dat is toch vaak een aardig onderdeel in een boek van een politicus.
Uiteraard worden de populisten (Wilders) beschreven. Maar ik vond die beschrijving toch erg oppervlakkig en aan de echte problemen wordt voorbijgegaan. Pechtold is tegen intolerantie maar een toestroom van intolerante mensen ziet hij niet als een probleem. Met kracht van woorden moet deze mensen tolerantie worden bijgebracht. Tja, en als dat niet lukt.
Bij tijd en wijle leek het wel een parafrase van het partijprogram en dat is toch niet waarvoor ik een boek ga lezen.
Al met al een tegenvallend boek