Te mooi om waar te zijn?
Stad O. is de 2e roman van Koen Caris, hij is ook dramaturg en hoorspelschrijver. Zijn debuutroman “Stenen eten” won de Hebban debuutprijs 2022.
Het verhaal van Stad O. speelt zich af in de nabije toekomst 2035, waarbij de maatschappij in verre crisis is. We krijgen een wereld te zien die zich afspeelt in Stad O., lijkt een utopie en Daarbuiten waar het leven hard en zwaar is. Alleen wanneer je na zware selectieprocedures doorkomt kun je gaan werken en wonen in Stad O. Hoofdpersonen Bethe en Tobias is dat gelukt en leven nu een paar jaar in Stad O. Alles is perfect geregeld, alhoewel? Er treden scheurtjes op het deze beperkte utopische wereld. Bethe gaat op onderzoek terwijl de overige mede bewoners doorleven op de oude voet. Thema’s als welvaart versus veiligheid, moraal, kiezen tussen comfort en waarheid, het krijgen van kinderen in een wereld in crisis worden in het verhaal goed uitgewerkt. Het verhaal eindigt redelijk open, waardoor er ruimte is om na te denken over deze thema’s, welke keuzes zou ik maken?
Het boek is geschreven in een vlotte stijl, veel korte zinnen. Er wordt zeker in het begin veel gewerkt met metaforen: Bethe: “ze ziet het gesprek op hun tweewekelijkse vriendendiners voor zich als een organisme. Een nevelig dier dat zich soms over de lange tafel uitstrekt en hen allemaal omvat, om zich daarna weer samen te ballen tussen twee van hen.“
Stad O. is een boek dat je aan het denken zet over de luxe van het leven in de Westerse wereld. Stad O. een utopie of toch een dystopie? Geld hier de stelling als het te mooi om waar te zijn lijkt, is dat dan ook zo?! Een vlot lezend boeiend verhaal, al is de voortgang redelijk voorspelbaar voor mij, niet uniek in zijn soort. Een ruime 3 sterren.