Onvoorwaardelijke liefde!
De eerste twee zinnen: “Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht. Ik was erbij.” Deze zinnen deden mij twijfelen of ik het boek wel zou lezen. Het klonk zo bizar.
De psychologische triller ‘Hars’ van Ane Riel is het eerste boek waar zij een grote doorbraak mee kende wereldwijd. Haar boek verscheen in 26 landen. Ze heeft met dit werk vier belangrijke literaire prijzen in Scandinavië gewonnen. In 2020 is er een verfilming van het boek verschenen. Ane Riel is geboren in 1971 in Denemarken. Voordat ze literaire auteur werd, publiceerde ze diverse kinder- en educatieve boeken. Andere bekende trillers van haar zijn: Beest en Uurwerk.
Het verhaal … Liv is een meisje van zes die opgroeit op een afgelegen eiland met haar vader, moeder en haar denkbeeldige tweelingenbroer Carl, die overleden is. Zij gaat niet naar school en ze leert van haar vader hoe ze kan overleven met de planten, dieren van het bos. Haar vader leert haar de vaardigheden om de tuin te bewerken, dieren te vangen en dood te maken. Ze leert om veel eerbied te hebben voor de natuur en enkel datgene te gebruiken wat nodig is om te leven. Het hars afkomstig van de dennenbomen speelt een grote rol, het kan voor verschillende doeleinde gebruikt worden. Jens de vader van Liv, heeft al deze technieken om te overleven geleerd van zijn vader. Ook het stelen en verzamelen van spullen, wordt als een spel gezien waar Liv ook heel goed in wordt. Alle spullen die ze vinden worden bijgehouden, er wordt niets weggegooid. Maria, de moeder van Liz wordt na het trieste overlijden van Carl, dikker en dikker, ze kan het bed niet meer uit. Als oma op bezoek komt, wil ze Liv uit het gezin wegnemen om haar naar school te sturen. Uit angst dat Liv wordt weggehaald, besluiten de ouders om haar dood te verklaren. Sindsdien woont Liv, nadat haar oma gedood en verbrand is, in een container. Ze blijft angstvallige verborgen voor de buitenwereld. Enkel als het nacht is, gaat ze op tocht om eten en spullen te stelen. Het huis wordt meer en meer verwaarloost, de boerderijdieren sterven van honger. Liv voelt aan dat haar vader niet meer dezelfde persoon is als vroeger. Het gaat van kwaad naar erger.
Het thema van het boek gaat over de onvoorwaardelijke liefde tussen het kind en zijn ouders. Jens en Maria voelen voor hun dochter, een bezittelijke liefde, ze kunnen haar niet loslaten.
Het niet kunnen loslaten heeft ook betrekking op materiele dingen. Er ontstaat steeds meer chaos in het huis en ook chaos in de hoofden en de gevoelens van de personages. Uit schrik om hun dochter te verliezen, vermoordt Jens zijn moeder, laat hij zijn dochter eerst vermist en daarna dood verklaren. De oorzaken van de problemen liggen in het verleden, de kinderjaren van Jens.
De structuur van het boek is in meervoudig perspectief geschreven. Er wordt afgewisseld met de vertellende ik van Liv, de brieven van haar moeder en de hij- verteller over de vader en andere personages. Er komen flashbacks naar de kindertijd van Jens, de jeugd van Maria, de oma enz.
Het verhaal speelt zich af op een afgelegen deel van een eiland, genoemd het “Hoofd”. Het gezin woont in een woning met bijgebouwen en stallen. Ze leven voornamelijk van wat de natuur geeft: groenten, vruchten en dieren die gevangen worden in het bos. De dichtstbijzijnde stad is Korstsed, waar Liv gaat stelen.
Ik vond ’Hars’ een origineel boek, het was even wennen om te switchen tussen de verhaallijnen van Liv, Maria, Jens, zijn ouders. Het verhaal is vlot geschreven en leest gemakkelijk. Je krijgt inzicht van wat er in de hoofden van de personages omgaat en waarom ze op een bepaalde manier reageren. De gevoelens worden uitgebreid beschreven.
Kortom het boek ‘Hars’ kan je omschrijven als een psychologische triller. In het gezin van Jens Haarder gaan ze liefdevol met elkaar om. Ze hebben respect voor planten, dieren, het bos en overleven met wat de natuur voortbrengt. Het hars dat ze uit dennenbomen opvangen wordt de rode draad in het verhaal. De onvoorwaardelijke liefde die ze voelen voor elkaar, zorgen ervoor dat ze materiële dingen en mensen niet kunnen loslaten, wat tot dramatische gevolgen leidt. Het boek heeft een verassend einde, een echte aanrader!