De herinnerde soldaat

Veronica Waleson Veronica Waleson
25 mrt 2021

Meer dan 17 recensies op Hebban voor de Herinnerde soldaat van Annejet Daanje. Ik neem ze door. Het merendeel 5 sterren. Daar steken mijn 3 sterren wat schraal bij af. Ware het de stijl, de thematiek, het plot en de setting dan had ik gejubeld. En eigenlijk verdient elke schrijver a priori 5 sterren, want wat een knap staaltje werk leveren ze toch af. Maar het was het eindeloze afstoten en aantrekken tussen de hoofdpersonen en de herhaalde droombeschrijvingen die maakten dat ik regelmatig hele bladzijden oversloeg. Dan behoud ik mijn 4 en 5 sterren liever voor boeken die ik van kaft tot kaft verslind. Desalniettemin ben ik toch ook onder de indruk en een bewonderaar. In de Netflix serie Pretend it's a city zeg Fran Lebowitz dat er twee soorten boeken zijn, de boeken die een spiegel zijn en de boeken die een deur zijn. Het boek dat ik hiervoor recenseerde De prijs van het bestaan is voor mij een spiegel. Ik herken mezelf in de schrijfster en haar verhaal. De herinnerde soldaat is een deur naar een leven dat mij onbekend is. Daanje maakt een post traumatisch stress syndroom invoelbaar. En de roman inspireert tot mijmeren over de verbinding tussen identiteit en herinnering. Kun je willens en wetens leven in een verzonnen wereld van herinnering wanneer je in je werkelijke geschiedenis doodloopt? Het antwoord krijg je in de laatste scenes en hoewel 'vrienden die het boek lazen het een raar einde vonden, was het voor mij een volstrekt logische oplossing.
Toen ik het boek uit had besefte ik dat ik over de liefde had gelezen. Hoe het vorm krijgt, hoe het in periodes onbereikbaar lijkt, hoe er over onderhandeld wordt en hoe het herinneringen nodig heeft om zich te ontwikkelen. In die zin ontspint zich een prachtig drama en een verhaal van diepe betekenis in verschillende lagen. Zo is er de bijfiguur Felice die bij Julienne onderhuurt. Ze komt in hun studio en vertelt Armand en Julienne over een dansavondje waaraan ze had deelgenomen...alsof ze pas in haar plezier kan geloven als het een verhaal is geworden dat ook in Juliennes hoofd leeft...Nou vooruit, ik maak er toch 4 sterren van alleen al vanwege deze ene zin.

Meer recensies van Veronica Waleson