Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Allemaal beestjes in Amsterdam

Victoria Farkas 29 augustus 2015 Auteur

Als je aan Amsterdam denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een rondfladderende ijsvogel, zonnebadende roodwangschildpadden en drollendraaiende vossen. Geen nood, want zelfs doorgewinterde Amsterdammers zullen daar niet meteen aan denken. Maar dat is met de komst van Het Amsterdamse beestenboek afgelopen. Vanaf nu kun je bewapend met het boek op safari in de stad.

Amsterdam heeft heel veel beesten, staat in het voorwoord geschreven. Nieuwsgierig geworden over welke beesten dat dan zijn, sla je in eerste instantie een willekeurige bladzijde open en begint te lezen: Bij zeehonden denk je aan de Waddenzee, de Zeeuwse delta of het Noordzeestrand en niet aan de Amstel, de Diem of het IJ. En toch zien we steeds meer zeehonden in Amsterdam. 

Als je dat leest, schieten je wenkbrauwen meteen omhoog, want hé… zeehonden in Amsterdam? En dan bedoelen we niet in Artis. Trouwens, daar wonen helemaal geen zeehonden, maar zeeleeuwen.

Het Amsterdamse beestenboek is samengesteld en geschreven door vier stadsecologen van Amsterdam: Anneke Blokker, Auke Brouwer, Remco Daalder en Geert Timmermans. Iedere ecoloog heeft zo z’n eigen specialisatie: Blokker is de vleermuisspecialist, Timmermans weet heel veel over vissen, Brouwer is gek op ganzen en Daalder is als geboren en getogen Amsterdammer een echte liefhebber van de gierzwaluw. De deskundigheid van de auteurs geeft dit Amsterdamse beestenboek een enorme meerwaarde. In de teksten lees je dat ze zelf alle plaatsen bezocht, bekeken, geëvalueerd, gewikt en gewogen hebben. Zoals bij de hotspot van de meerkoet: Mooiste rommelnesten op de grachten (onder andere Keizersgracht, Oudezijds Achterburgwal). Je weet dan dat ze daar zelf zijn gaan kijken.

De geïllustreerde dierengids is zeer overzichtelijk en ingedeeld in de verschillende diersoorten; zoogdieren, vogels, reptielen & amfibieën, vissen en insecten/ongewervelden. Er worden ruim zestig diersoorten beschreven die in en rond de stad leven. Binnen de hoofdstukken krijgt ieder “Amsterdams” dier ruim podium, met tekst, boordevol informatie, een foto van het betreffende dier en een stadsplattegrond van Amsterdam waarop staat vermeld waar de dieren te vinden zijn. Het dier wordt kort en krachtig beschreven, wat hij eet, hoeveel er in de stad leven (omenabij), de bijzonderheden en waar de hotspots zijn. Vooral die hotspots in combinatie met de stadsplattegrond voegt veel toe, want ja, ze kunnen wel zeggen dat Amsterdam een ongekend dierenuniversum is en dat er overal dieren zitten. Maar waarom zie je ze dan niet? Het simpelste antwoord is dat je niet weet waar je zoeken moet en waarop je moet letten. Kijk, en dat is met deze gids verleden tijd. Op stap met de gids in je hand, moet het toch lukken om wellicht oog in oog met een boom- of steenmarter te komen staan.

Tot slot, nog een opmerking over de cover: die is fenomenaal en erg humoristisch. Waarom? Omdat de kaft dezelfde drie kleuren als de Amsterdamse vlag heeft. En met een beetje fantasie kunnen de drie dieren in het midden doorgaan voor de drie kruizen, die de vlag van Amsterdam sieren.

Lees een interview met Remco Daalder

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Victoria Farkas

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.