Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Dankbaar voor nihile kennis Nederlander

Victoria Farkas 02 december 2015 Auteur

We mogen de kennis van de gemiddelde Nederlander over dieren in onze eigen natuur dankbaar zijn. Heel dankbaar, want zonder die gebrekkige kennis (nihil zelfs, zoals Janssen in zijn voorwoord schrijft) zou dit prachtige boek er niet zijn. In de ban van het beest is een serie dierenportretten geworden waar we onze kennis flink mee kunnen oppoetsen.

De grote vragen waarmee schrijver en journalist Casper Janssen zich bezighield voordat hij dit boek schreef, waren vragen als hoe 'hou je de spanning in een verhaal vast?' 'Hoe krijg je een matig geïnteresseerde lezer aan een verhaal over de grote modderkruiper, de rosse metselbij of de tapuit?' Sorry? Grote modderkruiper? Rosse metselbij? Tapuit? Precies! Die gefronste wenkbrauwen zijn goed. De opzet van het boek is al geslaagd: je wilt meer weten. Janssen koos uiteindelijk voor de vorm van interviews, want 'via de persoonlijke fascinatie van echte kenners komt de lezer terecht in de wereld van…' nou ja, de grote modderkruiper dus, de rosse metselbij en de tapuit. En dus interviewde Jassen twee jaar lang zestig verschillende onderzoekers over 'hun' dier of, in een paar gevallen, dieren. Dieren die we (bijna) allemaal kennen, maar waar we weinig van weten. Over het verdriet van de grauwe gans, de intelligentie van de raaf, de subtiliteit van de ree en het raffinement van het pimpernelblauwtje. En… (en dat is een bonus) kom je van alles te weten over de werkwijze, passie en toewijding van de onderzoekers.

Het boek is prachtig en simpel in opzet. Aan ieder dier, al dan niet bekend, wordt een hoofdstuk van vier, hooguit vijf pagina’s gewijd. De informatieve tekst is in full quote uitgeschreven. Dat betekent dat alle informatie uit de mond van de betreffende onderzoeker wordt opgetekend. Daardoor zijn de verhalen in de ik-vorm geschreven. Achter ieder hoofdstukje staat een alinea over de geïnterviewde onderzoeker, hoogleraar, bioloog, gepensioneerd scheikundeleraar, dierecoloog, visonderzoeker en al die andere enthousiaste dierenliefhebbers en vertellers. Bijzonder geslaagd zijn de prachtige foto’s van de dieren. De foto’s zijn clean en helder. Alleen het dier is zichtbaar, want daar draait het per slot van rekening om. Een van de fotofavorieten is die van de zilvermeeuw, maar eerlijk is dat nauwelijks, want de beelden zijn stuk voor stuk bijzonder. De teksten zijn informatief, leuk om te lezen, interessant en verre van langdradig. Iedere dag een verhaaltje en twee maanden later kun je wedijveren met dierenencyclopedieën.

Kortom, een prachtig boek voor iedereen die meer van de natuur van eigen bodem wil weten zonder dat je moeilijke teksten door moet worstelen om tot de kern van het dier te komen. Want dat heeft Casper Janssen al  voor je gedaan.

N.B. Voor een ieder die er graag meer wil weten van de grote modderkruiper staat alles over deze vis te lezen op pagina 33. Wie zijn rosse metselbij-nieuwsgierigheid (een solitaire bij) nauwelijks in toom kan houden, bladert direct door naar 62 en de tapuit (een vogelsoort) is op bladzijde 229 te vinden.

 

 

 

 

 

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Victoria Farkas

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.