Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Recepten en praktische tips voor elke dag

Victoria Farkas 28 oktober 2015 Auteur

Soms zijn er van die momenten dat je je beseft dat je je dagelijkse leven anders zou willen aanpakken. Als je weer eens te veel groente en fruit hebt gekocht, waarvan je de helft moet weggooien, omdat het verlept is of ver over de datum blijkt te zijn. Als je je kledingkast opent en je beseft dat je de helft van de kleding nog nooit gedragen hebt. Als je je keukenkastje opent die uitpuilt van kruidenpotjes die je amper gebruikt. Als ... Ja ja, de boodschap is door. Maar hoe moeten we dat veranderen, want dat dagelijkse leven is een aaneenschakeling van gewoontes, niet beter weten en vooral een chronisch gebrek aan tijd. Dus HOE ga je het dan toch voor elkaar krijgen? Stéphanie Arnaud-Laporte schreef er een boek over: Niets verspillen doe je zo! Dit boek is een wegwijzer om op een leuke en eenvoudige manier anders tegen dagelijkse gewoonten te kijken in en rond het huis. Dit boek staat vol energiebesparende tips en verrassende suggesties om minder te consumeren en meer te hergebruiken. Oké dan, kom maar op met dat boek en die tips.

Het boek telt zeven hoofdstukken, die alle huishoudelijke kanten van je leven bestrijken. Wonen, koken, tuinieren, kleding, persoonlijke verzorging en reizen. Veel van de tips liggen voor de hand: maak het minder warm in huis (lees: zet de verwarming een paar graden lager), gebruik spaarlampen, verbruik minder water, koop tweedehands spullen, draai de kraan dicht als je tandenpoetst, et cetera. Echter, als dat het enige in het boek zou zijn, zou het boek amper de moeite waard van het noemen zijn. Daarvan zijn al zoveel verschenen. Dit boek gaat dieper en neemt je een paar stappen verder in de wereld van de energiebesparende tips.

Ten eerste laat het je met harde feitelijke cijfers zien wat je aan energie wint of verliest, hoeveel water je verbruikt bij bepaalde dagelijkse gewoontes en hoeveel voedsel we ieder jaar weggooien. Dat is twintig kilo voedsel per persoon per jaar en nog eens zeven kilo voedsel per persoon per jaar dat nog in de verpakking zit. Ai, dat is een pijnlijk constatering.

Ten tweede geeft het boek adviezen die verder gaan dan slechts oppervlakkige tips. Zo staan er recepten in hoe je het beste je eigen milieuvriendelijke wasmiddel, wc-reiniger of vaatwaspoeder kunt maken, er staan tips in hoe je op een milieuvriendelijke wijze je keuken, badkamer en hele huis kunt schoonmaken, hoe je de ergste vlekken uit je kleding krijgt en welke bloemen je het best op je balkon of in de tuin kunt zetten om voor biodiversiteit te zorgen. Niets blijft onbesproken en dat maakt van dit boek een uitstekend blader- en leerboek. Het is wel te veel om in een keer allemaal over te nemen, want dan zou je je leven volledig moeten en willen omgooien. Maar door een aantal tips uit het boek over te nemen, draag je je steentje al bij aan een betere wereld, die ook nog eens goed is voor je eigen portemonnee.

Ten derde laat het boek je nadenken over je eigen doen en laten. Haal dan ook vooral die tips eruit waarmee jij echt iets kunt en laat je door de andere tips inspireren. Mooi is dat er nuttige websites achterin het boek staan vermeld, dus blijft er een tip echt bij je hangen dan kun je veel meer informatie vinden op de genoemde websites. Zeker een pluspunt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Victoria Farkas

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.