Over de megalomane Rupert Murdoch

wereldgenieter 24 februari 2026
Over de megalomane Rupert Murdoch

Vreugdevuur van de Murdochs vertelt het verhaal van de meedogenloze, megalomane Rupert Murdoch, die via de media macht uitoefent over onze wereld.

Auteur
De Amerikaanse Gabriel Sherman is niet enkel journalist, auteur en scenarioschrijver van onder andere ‘The Apprentice’. Zijn boek ‘The loudest voice’ over Roger Ailes, die een belangrijke rol speelt in het verhaal van Murdoch werd een mini-serie met Russel Crowe. Bam!

Cover
De familiefoto op de omslag geeft de satirische titel nog een extraatje. Mooi!

Vreugdevuur van de Murdochs: het verhaal
Je krijgt de levensloop te lezen van de ‘koude’ Rupert Murdoch, die niet alleen zowel zakelijke als persoonlijke beloftes verbreekt, maar enkel en alleen interesse heeft hoe hij zijn imperium kan uitbreiden.

Vooral de parallelle verhaallijn hoe hij zijn vijf (!) – waaronder Jerry Hall – echtgenotes en vooral zijn kinderen tegen elkaar opzet in een Hunger Games. Zo erg zelfs dat ze uiteindelijk moeten getuigen in een rechtszaak van hun 93-jarige vader als ‘bezwaar makende kinderen’.

Blijkbaar is de succesvolle serie ‘Succession’ (ik ben zo erg fan hiervan!) op Rupert Murdoch gebaseerd en in het boek merk je dat hij paranoia werd wie tips naar de producers lekte.

Mijn gedacht
Uiteraard word je verontrust over hoeveel invloed media hebben op de wereldpolitiek en ook je eigen mening. Inhoudelijk is het boek erg sterk, want je leest letterlijk hoe invloedrijke figuren (waaronder Margaret Thatcher en Donald Trump) bewerkt worden door Murdoch. De schrijver heeft diepgaand onderzoek gedaan (getuige de 70 bladzijdes bronnen, noten en register), maar toch lijkt het mij wel meer een beschrijving dan een openbaring om de verstrekkende gevolgen te laten inzien van macht bij één persoon. Toch erg interessant.

Monopoly is a terrible thing, till you have it. (Rupert Murdoch)

Meer recensies van wereldgenieter