Wees je authentieke zelf
‘Aura-energie’ van Alla Svirinskaya, greep mij meteen. Zoals een roman je bij de eerste bladzijde kan pakken en niet meer loslaat. Het begint al als de schrijfster vertelt over haar jeugd, hoe ze opgroeide in Rusland en daar via haar moeder en grootmoeder het healen met de paplepel kreeg ingegoten. Dat gebeurde in het geheim, want het communistische Sovjet-regime zag spiritualiteit als ‘opium voor het volk’ en dus was het verdacht.
Ook wordt snel duidelijk dat we hier te maken hebben met een intelligente vrouw met veel kennis en een brede kijk op gezondheid en spiritualiteit. Zo volgde Svirinskaya een studie geneeskunde, en vinden we achter in het boek een literatuurlijst van ruim vijftig boeken waaruit zij heeft geput.
Levenservaring en theoretische kennis
Die combinatie van levenservaring en theoretische kennis is heel prikkelend en de schrijfster verweeft ze organisch in haar verhaal. Namen als Albert Einstein en Nikola Tesla komen voorbij, en begrippen uit de kwantumfysica, biologie en psychologie. Toch is ‘Aura-energie’ zeker geen technisch boek, integendeel. Door het hele boek heen vind je veel praktische oefeningen en meditaties.
Aandachtig en gestructureerd leidt de schrijfster je langs de onderwerpen. Zo lezen we over de verschillende lagen waaruit de aura bestaat, over chakra’s, meridianen, energiezuigers, hormonen, het immuunsysteem van je aura, en de invloed van digitale media. Ook beschrijft ze wat aurabacterieën, -schimmels en -virussen zijn en hoe je je ertegen kunt beschermen.
Verrassende meditaties en oefeningen
De meditaties en oefeningen zijn soms heel kort en eenvoudig, zoals een oefening met de elementen of uitleg over hoe je kristalwater maakt om een ruimte te zuiveren. En soms zijn ze heel uitgebreid en diepgaand, zoals de lange chakra-meditatie waarmee het boek besluit. Veel meditaties stimuleren je verbeeldingskracht. Zo zijn er meditaties waarbij je je voorstelt een menselijke stemvork te zijn, aan een parachute te hangen of als een periscoop naar de wereld te kijken.
Energiezuigers
Tijdens het lezen van het boek had ik ruzie met een vriendin. Ik deed een meditatie waarbij ik mij moest voorstellen dat de situatie zich afspeelde in een theater en ik letterlijk in de zaal zat en mijn licht erop scheen. Dit hielp mij om afstand te nemen en meer inzicht te krijgen in en verbinding met onderliggende motieven, zowel bij mezelf als bij de vriendin.
Uitgebreide aandacht besteedt Svirinskaya ook aan het begrip ‘energiezuigers’. Opvallend daarbij is de nadruk die ze legt op hoe je zelf in bepaalde situaties kunt veranderen in een energiezuiger. Dat was voor mij een eye-opener: ik was geneigd te denken dat anderen energiezuigers zijn, maar door erover te lezen begon ik die patronen ook bij mezelf te herkennen. Daardoor wordt het ook makkelijker om ze bij anderen te herkennen en ermee om te gaan. Naarmate je je eigen energiehuishouding beter kent en op orde hebt, zul je ook minder schadelijke energie aantrekken.
Praktisch en overzichtelijk
‘Aura-energie’ is een praktisch, levendig geschreven en herkenbaar boek over hoe je je meer bewust kunt worden van de eigen energie en die van anderen, en hoe je kunt zorgdragen voor een gezonde, evenwichtige aura-energie. Hierdoor trek je situaties en personen aan die voedend zijn en voorkom je ziekten en klachten als vermoeidheid en uitputting. Behalve als oefenboek leent het zich ook goed om als naslagwerk te gebruiken. De overzichtelijke indeling nodigt uit om nog eens delen te herlezen. Met een compliment voor de vertaling – dat mag ook wel eens gezegd – door Ananto Dirksen.
Wees je authentieke zelf
Maar het boek is misschien wel vooral een pleidooi voor authenticiteit: ‘wees je authentieke zelf’. En dat betekent in Svirinskaya’s optiek niet ‘perfect’ zijn – juist niet. Het betekent wel dat je je meer bewust wordt van je eigen energieveld, en daardoor jezelf beter leert kennen. De kennis die de schrijfster in dit boek deelt en de handreikingen die ze geeft, helpen om dat mogelijk te maken.
Yvonne Lauwers
Levenservaring en theoretische kennis