Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Agatha Christie Challenge

op 04 september 2020 door

Update 28 september: Missie volbracht! 

Update 23 september. We zijn er bijna, binnenkort knallen de champagnekurken! Alleen... een aantal mensen hebben weken geleden een titel geclaimd en lijken sindsdien van de aardbodem verdwenen. Vanaf morgenavond 9 uur gaan we daarom op zoek naar nieuwe lezers voor die openstaande titels. Ben jij aan het lezen en komt jouw beoordeling er binnenkort aan, laat het ons even weten alsjeblieft (onderaan de reacties staat er een overzicht van de titels in kwestie). 

-----

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld en spanning, die in een razend tempo op de eindmeet afdenderen. Wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat, waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Want ook daar genieten wij van. Drie vrijdagen na elkaar gaan we iets doen rond het thema ‘detectives’. Vandaag geven we het startschot met onze Agatha Christie Challenge!

We kunnen ons niet voorstellen dat iemand deze Britse auteur niet kent. Wie zich toch even wil inlezen, kan terecht op de auteurspagina.

Het is niet zo eenvoudig om te zeggen hoeveel (korte) verhalen Christie geschreven heeft. De boeken werden in verschillende edities uitgebracht en gek genoeg tellen die niet allemaal evenveel delen. Hetzelfde zie je bij opsommingen online: de korte verhalen worden bijvoorbeeld niet altijd genoemd. Voor onze challenge gaan we daarom uit van de lijst zoals hij op Hebban staat.

Miss Marple (12 titels) 
Jane Marple is een oudere, ongehuwde vrouw, die in het dorpje St. Mary Mead woont en haar dagen als amateurdetective doorbrengt. Helemaal in het begin is zij nog een roddeltante die met alles en iedereen leedvermaak heeft. Later wordt ze een vriendelijker personage. Gezegend met een ruime mate van scherpzinnigheid en intelligentie lost ze lastige misdrijven op. Misdaden doen haar altijd denken aan een soortgelijk vergrijp dat eerder heeft plaatsgevonden. Hoewel ze fragiel en op leeftijd is, is ze voor niemand bang. 

Hercule Poirot (36 titels) 
Poirot is een Belgische detective, de vader aller ijdeltuiten. Een kort mannetje met donker haar en een snor die hij met precisie verzorgt. Allesbehalve bescheiden, deze Franstalige Belg, hij steekt zijn genialiteit niet onder stoelen of banken. Hij heeft een haast ziekelijke aanleg voor orde en netheid. Hij heeft de gewoonte op een slotbijeenkomst alle mogelijke verdachten te verzamelen. Aan zijn gehoor legt hij de gang van zaken haarfijn uit en wijst vervolgens de dader aan. 

Tommy & Tuppence (5 titels) 
Het speurdersduo Tommy & Tuppence bestaat uit Thomas Beresford en zijn vrouw Prudence. Ze begonnen als fraudeurs in een zoektocht naar avontuur en een snelle manier om geld te verdienen, maar veranderden hun roeping naar misdaadbestrijding. Gedurende de reeks nemen ze een werknemer aan, Albert, die hen helpt als assistent op het detectivebureau dat ze in het leven hebben geroepen.

Wat gaan we doen? 
Met zijn allen proberen we om alle 53 boeken af te vinken! 

Want ja, zo’n Agatha Christie-pocket lees je in geen tijd uit, het past dus altijd wel in je planning.

Samen alle boeken lezen dus. Het zou super zijn, mocht ons dat nog in de maand september lukken, maar ook wanneer we er tot het einde van het jaar mee zoet zijn, is het prima. Het gaat vooral om het herontdekken van deze schitterende detectives, die velen van ons nog kennen van vroeger.

Hoe gaan we concreet te werk?
  • Onder dit artikel vinden jullie de 53 titels, elke titel is in een aparte commentaar ondergebracht. 

  • Reageer bij het boek dat je graag wil lezen. Vertel of je het boek al in huis hebt, of je vertrouwd bent met de detectives van Agatha Christie, wat je maar wil. 

  • Wanneer je het boek uit hebt, meld je dat bij ‘jouw’ draadje. Je vertelt hoeveel sterren je het boek geeft en wat je ervan vond (dat mag zo lang of kort als je zelf wil, maar probeer je tot een honderdtal woorden te beperken). 

  • Vanzelfsprekend mag je een tweede boek uitkiezen, wanneer je je eerste keuze uit hebt. En een derde en een vierde... 

  • Het is geen probleem wanneer meerdere mensen eenzelfde boek lezen, maar het is natuurlijk leuker wanneer iedereen een andere titel kiest. Zo maken we de grootste kans om de challenge binnen afzienbare tijd af te ronden. 

  • Wij plaatsen af en toe een update: Hoeveel van de 53 boeken zijn al geclaimd? Welke boeken zoeken nog een lezer? Enzovoort. 

Zien jullie dit zitten? Doen jullie mee? Drie, twee, één … start!



Reacties op: Agatha Christie Challenge

Meer informatie

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engelse...