Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Al lezend door 2024!

op 02 januari 2024 door

Hoe pak je jouw 2024 in boeken aan?

 

Dat was de laatste van onze eindejaarsvraagjes. En wellicht niet de makkelijkste. Het is wikken en wegen en in het achterhoofd houden dat volgend jaar misschien weer een rapportje wordt opgemaakt... Sommigen antwoorden voorzichtig, anderen spelen open kaart. Wij geloven alvast in ons kunnen. Jullie ook?

 

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

 

 

TEA

 

Ik volg de agenda van het Klassieker-genootschap!

Ik lees al minstens één tip!

 

4b573e399376f31c5c9acd2f40442fe9.jpgDe nieuwe agenda van het klassieker-genootschap heeft interessante titels, daar verheug ik me op. Verder heb ik net Nacht- Edgar Hilsenrath aangeschaft, werd genoemd door Ine, daar kijk ik naar uit.

 

       

 

 

GIGI

 

Ik koop geen boeken!

Ik plan vooraf – erg LUEK!

Ik doe er fleppers tussendoor!

Ik lees ook boeken die hier niet goed thuishoren!

En ik zoek aanjagers en cheerleaders!

 

080c1cbf2e270d9c319450c0cdc89e67.jpgIk blijf bij mijn voornemen om geen boeken te kopen, tenzij het echt moet.

Daarnaast heb ik niet één maar al zesentwintig boeken gepland voor het komende jaar. Ze liggen al grotendeels vast per maand omdat ik ze samen met andere lezers ga lezen. Hiervan hoef ik nog maar drie of vier boeken aan te schaffen vóór de jaarwisseling om ze volgend jaar als LUEK te kunnen bestempelen (als ik nu in de spiegel kijk zie ik een hele grote grijns). Ik zal ze niet allemaal noemen maar Otmars zonen is een van de boeken, die al vreselijk lang op mijn wensenlijst prijkt. Paddy Clarke ha ha ha is waarschijnlijk het boek met de vreemdste titel op deze samenleeslijst.

Daarnaast heb ik, sedert mijn Flepperparade van afgelopen zomer, een fiks aantal fleppers op een mooie stapel klaar liggen die ik op Hebban Uitleesdagen en in vakanties als zoete (of hartige) tussendoortjes zal nuttigen.

Daarnaast smeken enkele boeken me telkens om te lezen en ze passen minder goed bij LodL. Elke maand neem ik me voor om minstens één van die boeken naast mijn reguliere planning, de juryboeken, de leesclubboeken en de boeken voor mijn werk te lezen en telkens gaat dit toch mis. Ik noem bijvoorbeeld de klepper Autisme van Donvan en Zucker. Tot nu toe is het me niet gelukt om het zelfs maar in kleine brokjes te lezen. Of wat te denken van Migraine is geen hoofdpijn van Hans Carpay? Ik krijg er hoofdpijn van als ik het weer zie staan en bedenk dat ik het zo graag wil lezen. Dan is er ook nog Friends, lovers en het grote verschrikkelijke ding van Matthew Perry. Direct gekocht toen het uitkwam, het ligt sindsdien voortdurend bovenop mijn leesstapel, de zucht om het te lezen werd nog groter na zijn overlijden onlangs, en toch… In 2024 moet het gebeuren en wil ik ook die boeken lezen.

Ik zeg het wel vaker, ik zoek aanjagers en cheerleaders om me te helpen die boeken te lezen die ik dolgraag wil lezen maar toch telkens niet lees. 

 

CIES

 

Ik houd vast aan mijn jaarlijkse gewoonte van 40 boeken!

Ik houd mijn kasten in evenwicht!

Ik rond vier leesprojectjes af met een artikel op Literatuur onder de Loep!

 

93e6a7c808024dafb059c9522e8ae6a2.jpgHet lukt mij al een aantal jaren om zo'n 40 literaire werken te lezen en te recenseren. Dat ben ik ook van plan om in 2024 te doen. Dit is voor mij een realistische planning. (Mooi, hier heb ik alvast een voornemen waar ik ook aan het einde van 2024 met gepaste trots op kan terugzien, omdat ik deze planning zo goed als zeker ga halen).

Verder blijf ik doorgaan met het niet verder uit laten dijen van mijn verzameling boeken. Voor ieder exemplaar dat er bijkomt in de kast, moet er ook eentje uit huis. Dat betekent dus terughoudend zijn met aanschaffen van boeken, lezen van wat er al lang ongelezen in de kast staat, en kritisch zijn op boeken die ik ooit eens heb gelezen, maar zo goed als zeker nooit zal herlezen.

Tot zover mijn gemakkelijke voornemens/plannen, want het zijn voornemens/plannen die ik de afgelopen paar jaar met enige moeite heb gerealiseerd. Dan nu naar de lastige voornemens/plannen:

Ik heb de indruk ongeloofwaardig te worden naar zowel mijzelf als anderen wanneer ik hier voor het zoveelste jaar het voornemen/plan uitspreek om vier (dat is het dubbele van wat ik in 2023 realiseerde) 'leesprojectjes' afrond met het schrijven van een artikel voor 'Literatuur onder de Loep' en niet begin aan nieuwe 'leesprojectjes' voordat ik een ander 'leesprojectje' heb afgerond. Wie gelooft nog zo'n uitspraak van mij? En toch neem ik mij voor om in 2024 minstens vier artikelen te schrijven. Indien ik hier geen uitspraak over doe, helemaal niets plan, dan ken ik mijzelf goed genoeg om te weten dat er dan helemaal niets van terecht zal komen.

 

JAN

Ik lees en recenseer!

 

9b59105aeaf5958b393e615f9777654b.jpgEen nieuw plan van aanpak. Ik probeer zoveel mogelijk van de te recenseren boeken te lezen. Er zit zoveel moois tussen. Er liggen er hier nu negentien, dus ik kom de eerste maanden van 2024 wel door. Naast literatuur is dat af en toe een thriller, maar zijn dat ook kinderboeken en kunstboeken. Ik ga binnenkort beginnen aan Verzwegen kamp van Kees Uittenhout. Ik was bij de presentatie van dit boek aanwezig. Het gaat over het kamp Rijen, pal tegenover het vliegveld in Gilze-Rijen. Daar was in 1831 een heus tentenkamp gevestigd. Koning Willem I wilde vastbesloten de door de Fransen opgejutte, opstandige Belgen mores te leren. 37.000 soldaten rukken vanuit heel Nederland naar het zuiden op. In Breda, Oirschot en Kamp Rijen maken zij zich klaar voor de inval in België. Het gaat onder meer over hoe zij na de strijd tegen de Belgen hun leven voortzetten. Het bijzondere is dat de resten van dit kamp nog te zien zijn in het landschap. Lijkt me een geweldige historische roman.

 

HARRIET

 

Ik heb grootse plannen!

Ik doe de HRC mee met maar liefst 90 boeken!

Ik doe mee aan 24 in ’24 – LUEK!

Ik doe mee aan de Boek van de Maand Challenge!

Ik lees alle boeken uit de Grote Vriendelijke 100!

Ik ga hierover schrijven op mijn blog!

Ik zoek tijd!

 

480f94d4c69303c8c399360125535a4a.gifVoor 2024 heb ik grootse plannen. Het gaat het jaar van de boekenuitdagingen worden, heb ik besloten. Natuurlijk doe ik weer mee met de Hebban Reading Challenge, die ik hoog wil inzetten met 90 boeken (100 durf ik nog niet).

Daarnaast wil ik mee doen met 24 in ’24. Vierentwintig boeken lezen uit eigen kast, de lijst moet ik nog maken.

Ook doe ik mee met ‘Boek van de Maand Challenge’. Dit wordt  nog best wel een uitdaging want ik heb  tot nu toe maar één boek gelezen van de vier boeken die al genomineerd zijn.

Als laatste ga ik voor het lezen van alle boeken uit de Grote Vriendelijke 100. Natuurlijk heb ik daar al een groot aantal van gelezen maar er blijven er nog genoeg over om mijn tanden in te zetten.

Het zou mooi zijn wanneer ik over al mijn uitdagingen zou kunnen schrijven op mijn blog.

Aan de wil zal het niet liggen, nu nog de tijd vinden.

 

INE

 

Ik doe een HRC van 60 boeken!

Ik doe mee aan 24 in ’24 – LUEK!

Ik lees in ’24 minstens één derde van wat ik koop in ’24!

 

0f22c86ad2df229812cc9706e459456f.jpgZoals ondertussen een jaarlijkse gewoonte is geworden, ga ik weer (minstens) 60 boeken lezen dit jaar, want ik doe weer mee met de Hebban Reading Challenge.

24 boeken daarvan komen uit mijn eigen voorraad, want ik doe ook mee aan de challenge om in 2024 24 van boeken te lezen uit eigen kast (LUEK). Die boeken moet ik al voor 1 januari 2024 hebben.

Van de boeken die ik koop, krijg of win in 2024 ga ik minstens één derde lezen voor 2025 begint. Dit jaar zette ik mijn uitdaging op één vierde en dat is makkelijk gelukt, het mag een beetje moeilijker nu.

 

Geloven jullie in onze goede boekenvoornemens? En maken jullie er zelf ook?



Reacties op: Al lezend door 2024!

Meer informatie