Ester is dapper - Angelique Bos
Poerim
Op dinsdag 10 maart vieren de Joden Poerim (Lotenfeest). Op deze dag wordt het Bijbelverhaal Esther voorgelezen. Dit feest lijkt een beetje op carnaval. Kinderen verkleden zich en er wordt veel lekkers gegeten en gedronken. Er zijn ontzettend veel kinderboeken, Bijbelse romans en theologische boeken over Esther/Ester/ Hadassa verschenen (zie het rijtje boeken in de kantlijn). Het verhaal van de knappe en moedige koningin inspireert ons al eeuwen. Ik ging naar de bibliotheek voor het boek Ik zal verborgen zijn van Eline Rosenhart en kwam huis met Ester is dapper; een verhaal op AVI M4-niveau van schrijfster Angelique Bos. Ja, soms heb je dat….
Omdat Koningin Wasti haar man Koning Ahasveros niet wil gehoorzamen, besluit de koning op zoek te gaan naar een andere vrouw. Zijn oog valt op Ester. Haar neef Mordechai waarschuwt Ester om haar Joodse identiteit verborgen te houden (de betekenis van haar naam is ook verborgen zijn). De eerste minister, Haman, is een hebzuchtig man en vindt zichzelf eg belangrijk. Hij wil dat iedereen in de stad voor hem knielt wanneer hij voorbijloopt. Omdat Mordechai dit weigert, eist Haman dat Mordechai en alle andere Joden in het land worden vermoord. Mordechai vraagt zijn nichtje om hulp. Koningin Ester bedenkt een plan om haar neef en haar volk te redden. Ze nodigt de koning en Haman tweemaal uit voor een feestmaal. Op de tweede avond ziet de koning Hamans ware aard. De koning besluit het leven van alle Joden in het land te sparen en laat Haman doden. Als dank voor al zijn hulp wordt Mordechai de nieuwe minister.
Het boekje ziet er goed verzorgd uit. Omdat het stevig papier heeft, is het geschikt om vaak te worden gelezen. Het boekje hoort dus echt in een schoolbibliotheek thuis. Het boekje heeft fijne korte hoofdstukken van drie of vier bladzijden, er is een groot lettertype gebruikt en er is veel ruimte om de tekst. Hier en daar springen er wat kreten uit de tekst. Proost! Hoera! Drommels, Oeps! en Huh! Deze woorden zijn groot en dik afgedrukt. Dit ziet er speels uit.
De inktzwarte illustraties zijn gemaakt door Liza-Beth Valkema. De illustraties passen goed bij de tekst, maar ik mis (als ik eerlijk ben) wel een paar mooie vrolijk gekleurde prenten in het boek. Het is jammer dat dit boekje niet meer te bestellen is. Gelukkig is hij nog wel te leen bij de bibliotheek. Mocht uitgeverij Jongboed/Ark Media besluiten dit boekje te herdrukken zou ik ze adviseren er een paar mooie grote gekleurde prenten (net zoals op de cover) in af te drukken. Als jonge lezer wil je toch op zijn minst een illustratie van de mooie koningin en de slechte Haman zien.
Het boekje is toegankelijk voor alle kinderen, niet alleen voor hen met een Christelijke of Joodse achtergrond. Op veel scholen worden de feestdagen van verschillende Godsdiensten besproken. Dit boekje zou, bij deze lessen, goed gebruikt kunnen worden.
Samen het verhaal van Ester lezen
Als het verhaal van Poerim (ook wel Poeriem genoemd) in de synagoge voorgelezen wordt, mogen de kinderen bij het horen van de naam Haman een oorverdovend lawaai maken. Hoe leuk is dat om dit ook in de klas te doen?
- Geef alle kinderen een kopietje met hierop een klein stukje tekst wat op Haman eindigt en laat de kinderen hun tekst even oefenen.
- Zet tijdens het oefenen de kring klaar en haal wat instrumentjes uit de kast (tamboerijn, fluit, schudeitjes enz).
- Lees het verhaal gezellig voor in de kring, tot ongeveer bladzijde 50. Het boekje leest trouwens ook heel fijn voor!
- Hierna wisselt het voorlezen van de juf met het hardop lezen van de kinderen.
- Bladzijde 56: De koning bedoelt natuurlijk mij. Ik ben de eerste minister. En bewijs de koning vaak een goed dienst. De koning wil vast weten, Wat ik leuk vind om te krijgen. Een zwaard? Een paard? Een zak met goud? Ik weet wel iets,’ zegt Haman. (De kinderen mogen nu klappen, stampen en met hun instrumenten herrie maken.)
- Haman wordt door dit daverende kabaal verjaagd en het lezende kind zal zich er door beloond voelen! Zo wordt (samen) lezen hartstikke leuk!
Op deze feestdag worden er Hamantaschen en Hamansoren gegeten. De twee namen worden vaak door elkaar gehaald. De Hamansoren komen uit de frituur, de Hamnastaschen uit de oven. Deze laatste gevulde koekjes zijn heel eenvoudig te maken. Leuk en lekker om in de klas te maken!
Hamantaschen
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 200 gram margarine
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 100 gram suiker
- 2 losgeklopte eieren
Een eenvoudige vulling zoals: chocopasta, vruchtenjam of gestampte nootjes met honing.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Kneedt alle ingrediënten tot een grote bal. Als het deeg plakkerig is, doe er dan nog wat bloem bij.
- Strooi wat bloem op een plak en rol het deeg uit tot het 3 mm dik is.
- Steek er rondjes uit, bv met een grote beker.
- Leg een lepeltje vulling in het midden.
- Vouw drie randjes van het deeg omhoog en druk de randjes tegen elkaar aan.
- Leg de koekjes op een bakplaat en bestrijk ze met een beetje losgeklopt ei.
- Bak de koekjes 25 minuten in de oven.
Eet smakelijk!