Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een meisje op Schindler’s list

op 07 mei 2020 door

Oskar Schindler

Elk jaar rond 4 en 5 mei is de film Schindler’s list op televisie te zien. Het boek van Thomas Keneally en de film van Steven Spielberg zijn gebaseerd op het leven van zakenman Oskar Schindler. Als ik aan de film denk, zie ik altijd een meisje in een rood jasje voor me. Het gekke is dat veel mensen dit hebben. De film is volledig in zwart-wit, maar tot tweemaal toe zien we een klein meisje in een rood jasje voorbij komen. De eerste keer dat we haar zien is als Schindler vanaf een heuvel naar een razzia in het joodse getto kijkt. Het meisje loopt in haar eentje door de mensenmassa en is op zoek naar een plek om zich te verstoppen. Wanneer Schindler naar haar kijkt, lijkt hij ontdaan. Toch verandert er niet veel aan zijn werkwijze. Hij laat de joden in zijn emaillefabriek werken puur omdat het goedkope krachten zijn, niet met de bedoeling hen te helpen. De tweede maal dat hij het meisje ziet, ligt haar levenloze lichaampje op een kar. Vanaf dat moment wordt Schindlers hart geopend. Hij besluit een lijst te maken met hierop alle namen van mensen die in zijn fabriek werken. Hij schuift de Nazi’s een grote som geld toe en weet zo te voorkomen dat zijn 1100 medewerkers naar Auschwitz worden gedeporteerd.

Wie is toch het klein meisje in de rode jas?

Rena Finder                                                                                                                                       

fc4ad0d78aeba2200e51edcecabbb2c5.jpgBij Uitgeverij kluitman (maart 2020) verscheen het boek Een meisje op Schindler’s list. Bij het zien van het meisje op de cover boek dacht ik meteen dit is het verhaal van het meisje van de film! Echter, Rena was al 11 toen ze door de nazi’s naar het Poolse getto gebracht werd, een stuk ouder dus als het kleine meisje in de film. Rena en haar moeder werkten in Schindler's emaillefabriek. Door een fout werd een grote groep vrouwen toch naar Auschwitz gebracht. Gelukkig wist Schindler hen uit deze hel weg te halen. In het boek beschrijft Rena Schindler als een goede en zorgzame man. Zo komt hij in de film beslist niet op mij over. Hij was (in eerste instantie) een harde zakenman die graag met geld smeet en zich prima thuis voelde op de vele nazi-feestjes. Na de oorlog emigreerde Rena naar Amerika, waar ze op latere leeftijd scholieren over de Holocaust vertelde en lezingen gaf. Ondanks dat Rena zelf niet beweert het meisje in de rode jas te zijn, wordt ze wel zo aangekondigd in de media.

Stella Müller-Madej                                                                                                                    

Ook van Stella Müller wordt beweerd dat zij het meisje met de rode jas is. Bij uitgeverij De Geus (2012) verscheen het boek Door de ogen van een kind. Stella was, net als Rena, 11 jaar toen ze in het getto van Krakau terecht kwam. Het hele gezin Müller, werd dankzij een oom, op de lijst van Schindler geplaatst. Ook Stella beschreef een andere Schindler dan die we in de film te zien kregen; Stella vond hem zeer een vriendelijke en zeer begane man. De slotscéne van de film is in kleur. We zien 200 overlevers van Schidler's namenlijst, samen met hun kinderen of kleinkinderen, langs het graf van Schindler in Jeruzalem lopen. Stella was één van hen. Een prachtig en emotioneel slot.

Roma Ligocka Liebling                                                                                                                    

In het boek Het meisje in de rode jas wordt gesuggereerd dat Roma het meisje met de rode jas is. Toen Roma 27 jaar gelden naar de première van Schindler’s list ging, schrok ze bij het beeld van het kleine meisje, ze herkent zichzelf in het kleine kind. Haar gedachten gingen 50 jaar terug in de tijd. Roma besloot haar herinneringen op te schrijven. Net als de andere 2 meisjes komt Roma in het getto van Krakau terecht. Samen met haar moeder weet ze die te ontvluchten en duikt onder. Het is een indrukwekkend verhaal. Het boek is uitgegeven door De Boekerij (2002).

Gittel Chill                                                                                                                                              

5593922051bb52bc94ebf9f4548e9c9d.jpgOp de website van de film staat dat Gittel Chill het echte meisje met de rode jas is. Tijdens een grote razzia wist het kind zich te verstoppen maar is uiteindelijk toch door de nazi’s ontdekt. Het meisje is op 13 maart 1943 in Krakau om het leven gebracht, ze werd maar 4 jaar oud. Waarom is er eigenlijk geen boek over Gittel geschreven?

 

 Wat is de betekenis van dit meisje in de film?                                                 

Op internet vond ik verschillende redenen:

  • Het kind staat symbool voor onschuld.
  • Met de rode kleur wordt het bloed aan de handen van de Duitsers bedoeld.
  • Rood staat symbool voor het bloed van de vele oorlogsslachtoffer.
  • De rode kleur wordt gebruikt om onze ogen te openen.
  • Hebben jullie de film gezien? Welke betekenis zien jullie hier in?

Oliwia Dabrowska

De Poolse Oliwia was 3 jaar toen ze het kleine meisje in de film van Spielberg speelde. Helaas heeft Oliwia de film op veel te jonge leeftijd bekeken, waardoor ze een trauma opliep. Nu is ze trots op haar rol in de beroemde film.



Reacties op: Een meisje op Schindler’s list

Gerelateerd

Over

Stella Muller-Madej

Stella Muller-Madej

Stella Müller-Madej wordt op negenjarige leeftijd met haar ouders en h...

Roma Ligocka

Roma Ligocka

Roma Ligocka is een kostuumontwerpster, schrijfster en schilderes. Ze werd een j...

Thomas Keneally

Thomas Keneally

Thomas Keneally (1935) werd in Sydney, Australië geboren. Hij ging naar ver...