Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ooit - Miriam Guensberg

op 04 april 2019 door

Bokma en bitterballen

Na het overlijden van zijn moeder en grootmoeder vindt onderzoeksjournalist Ben Salomon in een kluis brieven van Ewa Kosinsky. De brieven zijn vlak na de oorlog geschreven en bevatte informatie over het lot van Poolse joden, het ondergrondse leger, de dood van Ewa’s zus Zofia , het leven in strafkamp Oberlangen en de geboorte van een meisje. Wie is deze onbekende vrouw? Waarom bewaarde Ben’s oma deze brieven 70 jaar lang in een kluis? En wat voor relatie had deze Ewa met Bens oma?

Ooit zal er vrede zijn. Tot het zover is moeten we ons het lot van vluchtelingen aantrekken. Dit boek is het tweede deel van Miriam Guensberg drieluik over het leven van haar Poolse vader. In dit deel staat het vluchtelingen probleem centraal. Miriams vader diende als arts bij de 1e Poolse Pantserdivisie. Samen met de Canadezen, Amerikanen en Engelsen bevrijdden ze ons land. Na de oorlog konden deze Poolse militairen niet meer naar huis terugkeren. Stalin had de macht gegrepen en beschouwde de militairen, die aan westerse zijden gevochten hadden, als hun vijand. De dappere Poolse bevrijders werden stateloos, het werden vluchtelingen….Guensberg zet haar lezers met dit boek aan het denken. Verschilt het verhaal van haar vader met dat van onze huidige vluchtelingen?

Ooit zal Ben niet meer eenzaam zijn Ben had geen groot sociaal leven, na de dood van zijn moeder viel hij in een gat. Hij logeerde daarom enkele maanden bij zijn grootmoeder. Samen werkten ze dagelijks vele Kwekkebooms en Bokma’s naar binnen. Ze rouwden samen en begrepen elkaar zonder woorden. Hoewel het verhaal van de Poolse vluchtelingen zich meer dan 70 jaar geleden afspeelde is het (helaas) nog steeds actueel. In tegenstelling tot zijn oma had Ben nooit aandacht voor vluchtelingen. Dit veranderde toen hij zijn familiegeheim ontrafelde. Net als zijn oma zette hij zijn hart en huis voor hen open. Voortaan deelt Ben de Bokma’s en Kwekkebooms met de Syrische Dinar en Yasmin, de Armeense Carine en Bella uit Eritrea.

Het is een ontroerend verhaal over familiegeheimen, oorlog, vriendschap, adoptie, vluchtelingen en de zoektocht naar liefde.

7120b118dd882b15bba721f0f9738c32.jpgOoit liep de basisschool waar mijn dochters op zaten €7000,00 bij elkaar voor Stichting  Vluchteling Ik vond het mooi om te lezen dat de schrijfster een deel van de opbrengst van dit boek aan Stichting Vluchteling schenkt. Deze stichting doet echt heel goed mooi werk en het geld wordt correct besteed. In 2008 organiseerde we een sponsorloop voor dit doel. Het is alweer een tijdje geleden, maar in de tussentijd lijkt er niets in de wereld veranderd. Er is nog zoveel werk voor Stichting Vluchteling te doen.                 

Tijdens de oorlog spoelden twee soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie aan op strand van mijn woonplaats Noordwijk. De basisschool adopteerde enkele jaren terug de grafsteen van Feliks Sobieralski, een vliegenier. Ik vond dit erg mooi, vooral omdat er in de lesboeken maar weinig aandacht aan deze de Poolse helden besteed wordt.

 

Feliks Sobieralski 

https://www.vluchteling.nl/

Poolse tranen https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/poolse-tranen-miriam-guensberg

Vrachtbrief https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/vrachtbrief-miriam-guensberg

Het geheim van Audrey H. https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/het-2



Reacties op: Ooit - Miriam Guensberg

Gerelateerd

Over