Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Godendrank: Wijn en wiet en lekker over de top in Frankrijk

op 31 mei 2020 door

Een #Hebbanbuzz met de nieuwe roman van Ilja Gort betekende voor 50 lezers een email in de inbox met goed nieuws, zij mochten Godendrank gaan lezen. De een had eerder boeken van Ilja Gort gelezen, voor de ander was het een nieuwe kennismaking met de schrijfavonturen van deze bijzondere man.

Godendrank, korte samenvatting

Met veel humor beschrijft Gort de avonturen van dromer Abel en zijn nuchtere vrouw Angela die hun winkeltje in de Amsterdamse Jordaan verkopen om een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk te beginnen.
Ze worden getroffen door bizarre tegenslagen en Abel besluit wiet te gaan telen om zijn wijn te voorzien van een scheut geestverruiming. Daarmee kruisen ze het pad van lieden die het niet zo nauw nemen met de wet, hetgeen leidt tot hilarische gebeurtenissen en een spetterende ontknoping.

De leesclub

Omdat het een buzz leesclub is waarbij de nadruk ligt op vier posts op social media, is de discussie een niet verplicht extraatje maar wel erg leuk. Tien uiteenlopende vragen kwamen in de periode voor de datum van de recensie (27/5) online, waarbij verwachtingen, cover, titel, schrijfstijl en boekopbouw voorbij kwamen. Maar ook de personages werden besproken, opvallende scenes en teksten uitgewisseld en de humor van Gort kwam aan bod.

Verwachtingen vooraf

Wat betreft de verwachtingen vooraf waren het termen als ‘makkelijk te lezen’, ‘humor’, ‘wijn’ en ‘ik-vertrek’ die werden genoemd. Ilja Gort is geen onbekende schrijver, gezien zijn regelmatige optredens op tv en zijn opvallende uiterlijk. Lezers kenden hem van eerdere boeken die goed waren bevallen, of hadden hem op tv gezien met zijn eigenwijze humor. Frankrijk lonkt en dan is een reisje in een boek ook in deze tijden een fijn uitstapje. Ook dat hoopten ze terug te vinden in het boek.

Chris: Van Ilja had ik nog niet eerder wat gelezen, maar ik kijk meestal zijn programma. Verder ben ik een frankrijkliefhebber, een absolute francofiel. Ik verwacht een vrolijk boek dat prettig te lezen is.

Cover en titel

De cover is zomers en brengt een vakantiegevoel mee. Een chateau midden tussen gewassen, zo romantisch…. Maar eh geen druivenranken?…. Zeg, is dat wiet wat ik zie?

Kees: Wat mij betreft past die cover prima. Het eenzame huis (château) tussen het groen en die bergen op de achtergrond, dat zo zomaar Frankrijk kunnen zijn. [..] De overvloedige beplanting associeer ik dan weer niet zo met een georganiseerde wijngaard [..]. Ik vind het ook een mooie cover, door de kleuren vind ik het een vrolijk geheel. Een plek waar ik best een keer naartoe zou willen gaan.

Annemiek: Een mooi chateau op de achtergrond, Ik moest goed kijken of het wel druivenranken waren, maar het zijn wietplanten!

De titel Godendrank is letterlijk terug te vinden in het boek en wordt over het algemeen een passende titel gevonden voor het boek.

Karen: De titel vind ik goed gekozen. Het doet vermoeden dat er een lekkere wijn zal gemaakt worden, en de titel verklapt niet op welke manier de bereiding zal zijn.

Personages

Gort voer diverse kleurrijke personages op. Abel zelf als hoofdpersonage is bijzonder en maakt niet altijd de beste keuzes (gelukkig heeft hij een nuchtere vrouw), maar ook de personages in Frankrijk zijn opvallend anders. Als lezer zie je ze zo voor je, ze zijn uit het leven geplukt. Wie eens in Frankrijk heeft rondgereisd en de kleine dorpjes heeft bezocht, zal de personages zeker herkennen.

Op de vraag wie van de personages het meeste aanspreekt zijn het Abel en zijn vrouw Angela die veel worden genoemd, maar de Franse Fifi Fusil blijkt bij bijna iedereen wel een gevoelige snaar te hebben geraakt. Darryl en de burgemeester kunnen op de minste sympathie rekenen.

Saskia: Mijn favoriet... Fifi Fusil natuurlijk! Wat een heerlijk figuur! Ik zie ze zo in een verfilming!

Spanning en het einde

Godendrank is een roman met een spannend einde. Het verhaal is zo opgebouwd dat Abel zich steeds verder in de nesten werkt, wat een keer fout moet gaan. Het einde is dan misschien wat over de top en niet geheel realistisch, maar zoals Sisa zegt: Het einde was even lekker spannend, maar onrealistisch, who cares? Fantasie à la Ilja.

De combinatie van Gort’s humor en de wijze van vertellen van zijn verhaal bevallen zo goed, dat de algemene tendens is dat het boek te snel uit is en wel dikker had mogen zijn.

Johan: Het verhaal werkt toe naar een apotheose. Wat mij betreft dus prima op zijn plaats in dit verhaal. Het past overigens wel bij de humor. Het is een thriller einde maar dan wel op zijn Gorts ;)
Carin: Ik las aan het einde aan één stuk door. Jammer, dan is het boek sneller uit. Maar ik wilde ook zo graag weten hoe dit zou aflopen.

Tien woorden:

Voor wie graag een korte aanbeveling wil voor Godendrank, hebben de leesclublezers hun best gedaan om het boek te beschrijven in tien woorden!

  • Wil Veltkamp: Een boek vol droge humor, droge wijn en passie.
  • Kees: Godendrank is een wat spannendere roman die naar Gort proeft.
  • Chantal: Een humoristisch, ontspannend boek, tovert een glimlach op je gezicht.
  • Chris: Een leuk en gezellig boek voor een vakantieweekje. Een onderhoudend verhaal.
  • Wil van Sebille: Een lekkerlezend boek dat je doet verlangen naar Frankrijk.
  • Marieke: Heerlijke roman om van te genieten met een glaasje wijn
  • Alienjessica: Een boek vol met droge humor en als zoete koek kan lezen
  • Aukje: Een grappig boek dat je doet verlangen naar Franse dorpjes
  • Carin: Grappig verhaal met spanning erin wat zeer beeldend wordt verteld.
  • Harriet: Een boek vol humor met een spannende wending.
  • Karen: Minimisdadig roman die doet wegdromen naar wijn en kaasplanken!
  • Barisca: Een onderhoudend en gezellig spannend boek vol wijn en Frankrijk.
  • Saskia: Wijn of wiet, altijd plezier met Ilja Gort!
  • Annemiek: Een boek dat je laat zweven door wijn en wiet.
  • Alexandra: Als een God leven in Frankrijk volgens Ilja Gort

Conclusie

Bij de laatste vraag – zijn de verwachtingen uitgekomen – gaven alle leesclublezers hetzelfde antwoord: Ja! De humor, een licht verhaal, spanning, wijn, alle ingrediënten waren aanwezig en het boek is goed bevallen.

Dat blijkt ook uit de sterren. Geen onvoldoendes, maar 6 x vijf sterren, 28 x vier sterren en 15 x drie sterren, waardoor de Buzz leesclub van Godendrank is afgesloten met een zeer mooi gemiddelde van 3,8 sterren!

 

 

 

 



Reacties op: Verslag Godendrank: Wijn en wiet en lekker over de top in Frankrijk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ilja Gort

Ilja Gort

Ilja Gort (1951) is een Nederlandse musicus, componist, schrijver en wijnbo...