Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag leesclub Stad van meisjes: Schot in de roos

op 29 augustus 2019 door

Elizabeth Gilbert is een bekende naam in boekenland. Haar boek Eten, bidden, beminnen is een wereldwijde bestseller en is verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol. Maar waar de ene lezer zich lyrisch uitte over dat boek, was de andere lezer van mening dat een 'draak van een boek' een betere benaming was. Beoordelingen van 1 tot 5 sterren komen dan ook voor. Hoe zal het nieuwe boek Stad van meisjes deze lezers gaan bevallen?

Korte samenvatting

New York, 1940. De negentienjarige Vivian Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald, en haar ouders besluiten dat ze bij haar tante in New York moet gaan wonen. Haar tante is de eigenaar van de Lily Playhouse, een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan, en Vivian voelt zich meteen thuis in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze mag achter de schermen werken en de kostuums ontwerpen, maar als ze een schandaal veroorzaakt staat haar wereld op zijn kop en zal ze pas jaren later alle gevolgen kunnen overzien.
Stad van meisjes is een bijzondere en fonkelende roman over een vrouw die in opstand komt en vecht voor de vrijheid om zichzelf te zijn en om te kiezen voor een liefde die anders is dan anders.

Buzz

Uitgeverij Cargo besloot haar nieuwste boek Stad van meisjes (2019) groots te introduceren door het boek via Hebban in een BUZZ actie aan vijftig lezers aan te bieden. Er waren lezers die zich gelijk inschreven omdat zij al fan waren van Gilbert terwijl anderen, die met mindere ervaringen over Eten, bidden, beminnen, wat voorzichtiger waren. Een sneak preview van het eerste hoofdstuk nam veel twijfel weg en de vijftig boeken werden naar de deelnemers verstuurd. Wel met enige vertraging, maar het maakte het verlangen naar het boek alleen maar groter en uiteindelijk lagen alle boeken op de mat bij de lezers.

Bij een buzz actie horen vier social media momenten, die ervoor zorgden dat Instagram groen en paars kleurde, ook op FB werd het boek regelmatig gesignaleerd in mooie foto's. En wie dat wilde kon zich op Hebban laten meevoeren in de discussie over het boek. Tien vragen over de verwachtingen, de cover, de titel, de personages, de schrijfstijl, opbouw en plot, de setting, alles is aan bod gekomen en al snel bleek dat dit boek een schot in de roos was.

Discussie

De ontdekking van de titel Stad van meisjes die als toneelstuk terugkomt in het boek, de wijze waarop Vivian haar eerste maanden doorbrengt in New York, het leven in een revue-theater in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw en de verweving van de oorlog en de nasleep ervan, het is slechts een greep uit de vele bijzondere onderwerpen die in het boek aan bod komen en die uitgebreid zijn besproken in de discussie topics. De meeste lezers moesten wel even wennen aan het eerste stuk van het boek, waar hoofdpersonage Vivian een nogal losbandig leven leidt en wat volgens sommige lezers te lang duurde. Maar na het aangekondigde schandaal veranderde de toon van het boek en werd het verhaal serieuzer en indrukwekkender. wat alle lezers zeer konden waarderen en lieten zich meeslepen door het levensverhaal van Vivian.

Het boek in één zin

Om een indruk te krijgen van de ervaringen van de lezers werd ze gevraagd het boek in 1 zin te omschrijven. Hier enkele voorbeelden:

  • Anita: “De moed om van het geijkte pad af te wijken, en je hele leven trouw te blijven aan jezelf.” 
  • Sandra: “Vivian leeft het leven volgens haar eigen regels en wordt een mooi mens.” 
  • Hullemans: “De weg van een eigenzinnige dame gaat niet altijd over rozen.” 
  • Lisa: “Van naïef, egoïstisch schoolmeisje naar zelfstandig, volwassen naaister in New Yorkse setting rond de jaren '40.”
  • Aukje: “Slow starter met een geweldig eind.”
  • Marijke: “Stad van Meisjes: van avontuurlijk en feelgood, naar empathisch en diep gelaagd.”
  • Saartje: “Een prachtig ontroerend boek over sterke vrouwen en het New York van de jaren 40,50,60 dat me nog lang gaat bij blijven.”

Conclusie en sterren

Dat het boek uiteindelijk bij (bijna) iedereen in de smaak viel is opvallend en dat is terug te zien in de waarderingen. Met 1 x twee sterren, 7 x drie sterren, 23 x vier sterren en 17 x vijf sterren is deze leesclub afgesloten met een prachtig gemiddelde van 4.2 sterren voor Stad van meisjes.

Verslag buzz Stad van Meisjes
door Janneke en Marieke



Reacties op: Verslag leesclub Stad van meisjes: Schot in de roos

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert is een Amerikaanse schrijfster van romans, essays, korte verha...