Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag Hotel Flanagans: Leven in een luxe Londen's hotel in de jaren '60

op 20 februari 2021 door

Welkom in hotel Flanagans, wat een heerlijke uitnodigende titel voor een boek. Het was dan ook niet zo gek dat toen er een Buzz leesclub werd georganiseerd bij Hebban, de aanmeldingen binnenstroomden. Met vijftig plekjes / 50 hotelkamers (-_-) was het dringen aan de incheckbalie. Helaas moesten vele gasten een ander hotel zoeken, maar de vijftig lezers die wel waren ingeloot konden gaan genieten van de luxe van het Londense hotel.

Korte samenvatting

In Welkom bij hotel Flanagans volgen we de bijzondere vrouwen die het illustere hotel Flanagans in Londen runnen. Dit sfeervolle verhaal zit vol emoties, bedrog, wraak en catastrofes, maar ook met fantastische personages, een krachtige verhaallijn én een gelukkig einde.

Linda Lansing heeft de leiding over het hotel sinds ze het met tegenzin van haar vader erfde. Als ongetrouwde, alleenstaande hoteleigenaresse voldoet ze niet aan het plaatje van de Londense society, en dan is ze ook nog eens verwikkeld in een machtsstrijd met haar neef, die zichzelf als een veel geschiktere eigenaar voor het hotel ziet…

De leesclub

Bij een buzz leesclub horen vier buzz momenten op social media en het schrijven van een recensie. Het verblijven in de lounge van Hotel Flanagans is optioneel, maar toch weten vele lezers de weg naar het leesclubcafé te vinden. De eerste reacties zijn enthoust en het hotelmanagement (Marieke) besluit dan ook al snel om de eerste vragen te plaatsen.
Voordat de boeken binnen waren werden de verwachtingen gepolst en toen de boeken werden bezorgd werd de cover en de algemene eerste indruk van het boek besproken in een apart topic.

Verwachtingen

Åsa Hellberg is voor de Nederlandse lezers een nieuwe auteur en dat maakte de lezers nieuwsgierig. De verwachtingen liggen hoog. Een boek in de stijl van Lucinda Riley wordt genoemd. Niet zo heel gek gezien het feit dat beide schrijfsters bij dezelfde uitgeverij (Xander) zitten. Verder hopen de lezers op een goed en mooi opgebouwd verhaal, een boek ter ontspanning of een wegdroomverhaal en zien dat graag vermengd met verschillende personages, glamour en intriges in een goed opgebouwde verhaallijn waarin veel gebeurd. Dat er romantiek en drama zich af zullen wisselen ligt ook in de lijn der verwachting.

Eerste indruk

Als de boeken worden afgeleverd is het enthousiasme over de uitvoering ervan groot. De cover vindt meb over het algemeen mooi en de opliggende rode letters vallen goed op. Dat de cover ook aan de binnenzijde is bedrukt draagt zeker bij aan het mooie uiterlijk van het boek. Het boek is minder dik dan verwacht. De Riley boeken zijn dikke pillen, maar deze van Hellberg heeft ‘slechts’ 352 pagina’s. En een aantal lezers mopperen over de sticker die op de cover is geplakt. Gelukkig niet met vreselijke lijm en is dus zonder restsporen te verwijderen. Ook weer opgelost.

Het lezen

Nu de boeken er zijn, duiken de lezers gelijk in het verhaal. De ene lezer leest het vlot uit, de ander neemt er de tijd voor. Omdat de einddatum van 15 februari vaststaat, komen de vragen over het boek al vrij snel online. We bespreken de schrijfstijl, de personages, de opbouw en het einde, thema’s en boodschappen en wat het voor soort boek is.

Hellberg heeft een fijne manier van schrijven, maar soms zijn de sprongen in tijd vrij groot. Wat ook opvalt is dat sommige scenes juist er snel na elkaar verlopen, zo is er iemand overleden en wordt er vrijwel direct daarna getrouwd. Vooral aan het einde van het boek gebeurt er erg veel kort na elkaar. Maar het zorgt er wel voor dat de lezers erg uitkijken naar een volgende deel, want hoe zal het verder gaan met de personages die ze nu hebben leren kennen?

Linda is het hoofdpersonage, maar naast haar zijn er veel andere personages aanwezig in het verhaal. Emma en Elinor zijn twee personeelsleden van het hotel, die in het volgende deel een grote rol gaan spelen. Maar ook nu drukken ze al hun stempel op het verhaal. De lezers vinden dat de vrouwelijke personages goed zijn uitgewerkt en sterke vrouwen zijn vol wilskracht en doorzettingsvermogen. De mannelijke personages blijven helaas wat vlak.

De afwisseling tussen de verhaallijn in de jaren ’60 en de terugblikken naar het leven van Linda in de jaren ’40 bevalt goed. “Dynamisch, pluspunt en extra dimensie” zijn beschrijvingen die worden genoemd. Een enkeling moest even wennen aan deze opbouw.

Het boek in maximaal 10 woorden

Tegen het einde van de leesclub is het in de discussie topics niet meer zo heel erg druk, maar vraag 9 is toch een hele leuke. Want hoe zou je het boek beschrijven in maximaal tien woorden?

 • Magalie: De sfeer van een Londens hotel in de swinging sixties.
 • Brigitte van Duijn: Drama en romantiek in Londens luxe Hotel Flanagans rond 1960.
 • Corina: Een verhaal vol met liefde, vriendschap, intriges, drama en luxe.
 • Wendy: Een Hotel in Londen vol romantiek en drama
 • Brigitte: Geniet van de Londense high society in Hotel Flanagans.
 • Louise: Londen op zijn best en slechts in de jaren 60.
 • M.Opheliac: Drie sterke vrouwen vechtend voor hun eigen doel in ’t leven
 • Marieke: Meegezogen worden in pracht en praal van het naoorlogse Londen
 • Yvonne: Een inkijkje in het leven van de jaren zestig in een hotel.
 • A van Steeg: Een verhaal over een sterke vrouw in het Londense (zaken)leven.
 • Lotte: Sterke vrouwen die knokken om plaatsen in een mannelijke wereld.
 • Yvonne: Londen in de jaren zestig wat zich afspeelt in luxe hotel.

Conclusie en sterren

Als we terug kijken naar de verwachtingen vooraf en nu na het lezen is dat voor de ene lezer helemaal uitgekomen, en voor de andere lezer was het toch een andere leeservaring. Maar iedereen is wel positief en op de vraag of ze verder willen lezen in deel twee is het unaniem: Ja!

De introductie van Åsa Hellberg op de Nederlandse feelgoodroman boekenmarkt pakt goed uit. De lezers die mee mochten lezen met de buzz leesclub van Hebban zijn enthousiast over het verhaal van Linda, Elinor en Emma. Een boek rijk aan thema’s waaronder rouw, liefde, klassenverschil en racisme, en vrouwendiscriminatie heeft ons laten zien hoe het leven in de upperclass van Londen was in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

De verdeling van de sterren ligt tussen de drie en de vijf sterren, waarvan de meeste vier sterren waren.

Deze buzz leesclub is afgesloten met een mooi gemiddelde van 3,8 sterren.

 Reacties op: Eindverslag Hotel Flanagans: Leven in een luxe Londen's hotel in de jaren '60

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg

Åsa Hellberg voelt zichzelf 'tussen de 25 en 85 jaar oud, afhankelijk van mijn h...