Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Celesta Leest! maandoverzicht | Augustus 2022

op 11 september 2022 door

Augustus, wat was je een heerlijke maand! Afgezien van het - voor mij nogal - benauwde weer (ik krijg daar altijd veel lichamelijke klachten van) was het een heel fijne maand, zowel gewoon, als maand, maar ook als leesmaand. We vierden nog drie weken vakantie (twee op onze vakantiestek, één thuis) en ook al begonnen daarna de verplichtingen qua werk weer: met thuiswerken en de meiden nog schoolvakantie voelt het toch als een ellenlange heerlijke zomer. De meiden zwommen, ik startte langzaamaan weer op en ik verslond weer een paar heerlijke boeken. Tussen al dit heerlijks door verjaarde mijn jongste, zij werd op de valreep van deze fijne maand alweer acht. 

Het voelt als de maand die immer kan duren. Maar helaas, je merkt het aan de temperaturen, maar vooral al aan het feit dat het eerder donker wordt. De zomer nadert z'n einde en de nazomer komt om de hoek kijken. De laatste week schoolvakantie vloog voorbij en daarna moesten ook wij er hier in het zuiden weer aan geloven. Ritme, routine en regelmaat, het is heel fijn en ik ga er goed op, maar wanneer je er direct een periode mee afsluit heb ik het er toch wat moeilijk mee. Die heerlijke sluimerende rust die heerst over huis, haard en buurt wanneer de zomervakantie in volle gang is maakt plaats voor het opstarten van een nieuwe start. Op school, maar ook op het werk, waar ook iedereen weer terug is en er niets meer hoeft worden afgerond, maar juist alles weer (met volle kracht) begint. Het maakt me melancholisch.

En omdat ik daar even van wil worden afgeleid, bespreken we nu gewoon fijn de door mij gelezen boeken in deze zo gewaardeerde maand!

33d5b8e58d23f3167f147825e565fe14.png

46. De ontbijtclub, Debbie Macomber

Niet een titel die heel bekend is volgens mij, maar ik besloot nu eindelijk eens voor dit boek te gaan, aangezien het al eeuwen op mijn leeslijst staat. Ik heb genoten van de Rose Harbour serie van deze schrijfster en was echt in de stemming voor een beetje gekneuter.

Het begon een beetje 'zeurderig' met dagboekfragmenten van alle hoofdpersonages en ze hebben allemaal nogal wat problemen en gedoe. Al snel draait het verhaal echter en ontstaan er stuk voor stuk prachtige verhalen van prachtige personages. Mooi beschreven, met een lach en een traan. Echte Feelgood, perfecte zomervakantie kost!

  • Feelgood
  • 4 sterren
  • HRC

47. De moord voor de avonddienst, Richard Coles

Via Facebook won ik De moord voor de avonddienst toen ik meedeed aan een wel heel leuke actie (dank nog voor de tag Francisca): stuur een foto van je teckel. Je teckel? Ja, je teckel. Het boek bevat (onder meer) een razendenthousiast teckelduo en laat ik nou ook in het bezit zijn van een - inmiddels hoogbejaarde - 'hotdog'. Mijn lieve Bram (zo heet onze senior) werd dus de inzet van een winactie en voila, opeens lag dit boek op mijn deurmat! En omdat het zo'n heerlijke hond is, verdient hij deze maand ook de eer bij dit maandoverzicht te mogen prijken. Het is de foto die ik instuurde voor de campagne, nadat ik het boek gelezen had.

Het was genieten. Brits, beetje Agatha Christie gezellig gevoel en met recht een enige cosy crime. Mijn uitgebreide recensie vind je hier.

  • Cosy Crime
  • 4 sterren
  • Winactie uitgeverij LS Amsterdam
  • HRC Het eerste deel van een serie

48.  Nonchalant, Martine Hoogschagen

Altijd leuk, een nieuwe auteur. Ik dit geval niet alleen een nieuwe auteur voor mij, maar sowieso voor ons allen want dit eerste deel uit een nieuwe serie is het debuur van Martine Hoogschagen, die overigens al wel zat schrijfervaring heeft met haar blog.

Het boek laat ons kennis maken met Lynda, die besluit een jaar naar Frankrijk te verhuizen om aan een kookblog te gaan werken. Eentje over de Franse keuken en dan met name de simpele Franse gerechten die alle Fransen door de weeks op tafel zetten. Tijdens haar Franse avontuur maakt zij (en wij dus ook) niet alleen kennis met haar straat/buurt/dorpsbewoners maar ook met de Franse manier van leven en al haar gebruiken/gebreken (vul zelf maar in). Dit laatste vind ik enorm leuk. Ik ben geen Francofiel en niet erg thuis in die cultuur, leuk om nu eens op die manier wat meer van het land te leren kennen en dat op een ongecompliceerde manier, tussen het lezen van een fijne roman door. Lekker eten, fijne personages en een portie romantiek: ik heb genoten van begin tot eind en ben blij dat dit een serie is en ik dus kan wachten op een tweede deel. Leuk detail: er verschijnt binnenkort van deze schrijfster ook een kookboek (Fast French Food), wat dus is geinspireerd op de foodblog van Lynda. Ik wil hem hebben!

  • Roman
  • 4 sterren
  • HRC Het eerste deel van een serie, Een reisverhaal

49. Appels vallen niet, Liane Moriarty

Als groot fan van deze schrijfster keek ik rijkhalzend uit naar het moment dat deze titel in Kobo Plus zou verschijnen. Toen Rcisca me appte dat hij er ein-de-lijk in stond ben ik dan ook direct aan het lezen geslagen. Yes, eindelijk!

Nou. Het viel een beetje tegen zo in het begin. Er zat geen schot in de zaak en er was weinig vaart. Ik raakte danig teleurgesteld, maar hey, mijn favoriete auteur, dit kon ze me niet aan doen, toch? Nee, inderdaad. Net voor het midden sloeg het om en kwam de oude vertrouwde Moriarty weer om de hoek kijken. Het verhaal kreeg vaart, spanning en het werd op een goede manier zo gecompliceerd dat het leuk werd. Niet eerder las ik een boek waarbij ik de titel zo bijzonder en zo goed gekozen vond. Het einde zag ik niet aankomen en alles werd weer op zo'n fijne manier afgesloten dat ik, ondanks de teleurstelling van het begin, niet anders kan dan weer een dikke vijf sterren uitdelen. Wat blijft dit toch een magnifieke schrijfster! 

  • Roman
  • 5 sterren
  • HRC Een boek met meer dan 500 bladzijden

50. Ik heet Lucy Barton, Elizabeth Strout

Ik volg op sociale media verschillende auteurs en Daphne Deckers is er daar één van. Zij raadde dit boek - of nou laten we zeggen boekje, want zo dik is het niet - aan en toen ik het vervolgens ook bij Susan Smit voorbij zag komen werd ik erg nieuwsgierig.
Niet eerder las ik zo'n klein integer verhaal wat zo mooi is verwoord. Iets wat niet veel lijkt en het toch wel is. Over een moeder dochter relatie, de soms gecompliceerdste relatie die er kan zijn, met wat gezegd en wat juist niet gezegd wordt. Bijzonder in al zijn kleinheid en het maakt me nieuwsgierig naar Olive Kitteridge, een andere titel van deze auteur. Hij staat inmiddels op mijn lijstje!

  • Roman
  • 5 sterren
  • HRC Een novelle

Het is weer voorbij, die mooie zomer ...
Nee, nee, helemaal nog niet! Augustus mag dan wel voorbij zijn, ik blijf doorzomeren tot het niet meer kan. Dan verheugen we ons op regen tegen de ramen (nee, sorry, daar verheug ik me niet op) en thee en dekentjes en boeken op de bank (oke, dat is wel leuk!). Ik begin de nieuwe maand met een inmiddels veel besproken boek en deze maand staat er ook een leuke Buddy op het programma. Genoeg afleiding om die eerste weken na de schoolvakantie door te komen. Al hoop ik stiekem toch wel dat ik mijn leesplannen nog even in de zon mag doorzetten en niet onder dat dekentje op de bank!

b7871094dffda7dc099e70070d5f6007.png



Reacties op: Celesta Leest! maandoverzicht | Augustus 2022

Meer informatie

Gerelateerd