Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Celesta Leest! maandoverzicht | Januari 2020

op 10 januari 2020 door

We zitten inmiddels alweer halverwege februari maar jullie hadden mijn overzicht van januari nog tegoed. Een aparte maand eigenlijk wel, als ik zo mijn overzicht eens bekijk. Terwijl het zo niet voelde toen ik er middenin zat, het was een beetje een rommelige en rare leesmaand. Ik leek de 'leesmood' ook niet helemaal te kunnen vinden afgelopen maand en sprong dan ook van de hak op de tak. Er lagen allerlei boeken en plannen, maar er kwam niet veel van. Hebben jullie dat ook wel eens?

Toch wil ik jullie mijn gelezen boeken van afgelopen maand niet onthouden en om even in het thema van januari te blijven, ik zat overwegend in Nederland, even in België en één buitenlands avontuur, wel direct aan de andere kant van de wereld, in Australië.

Ach ja, dicht bij huis is het ook mooi, zullen we maar zeggen!

1. Bianca naar de manege - Yvonne Brill

Tijdens de kerstvakantie haalde ik een grote doos met mijn oude kinderboeken van zolder, speciaal voor mijn oudste dochter, die daar naar vroeg. Direct kwam al het sentiment weer omhoog en ik besloot impulsief één van mijn favoriete delen uit de door mij zo geliefde Bianca serie van Yvonne Brill te herlezen. Oeps, weer een serie. Jullie zien, het zat er al vroeg in. Wat is het leuk om af en toe weer even een kinderboekje van vroeger te herlezen, ik zat direct weer in het verhaal en herkende ook alles weer, voor zo af en toe echt even onbeschaamd genieten. Nu ligt hij bij mijn oudste op haar nachtkastje. Naast De Waanzinnige Boomhut. Tja. Oud en nieuw ... en dat gaat heel goed samen!

  • 4 sterren
  • Jeugboek
  • HRC 06.1 Lees een boek waarin een huisdier voorkomt

2. Huishouden, huwelijk, gezin - Pieter Stokvis

Het zal dat jeugdsentiment van net wel geweest zijn wat me nostalgisch maakte. Ik tikte dit boekje voor een paar euro op de kop en het stond al een tijdje op mijn lijstje. Voor wie mij al even volgt weet dit wel: ik heb 'iets' met de jaren '50 en '60. Ik ben zelf van behoorlijk wat later (begin jaren '80 om precies te zijn) maar vind het heerlijk om te lezen over het leven van toen. Misschien ben ik daar ietwat apart in, maar lezen over die periode maakt me altijd rustig en dat zal ik nodig hebben gehad nu, haha. Het boek was niet onaardig, maar het las meer als een groot onderzoek (ook doordat er steeds over de respondenten gesproken werd) en niet als verhaal. Wat dat betreft vind ik Gouden Jaren van Annegreet Bergen dan net wat prettiger lezen en dat is nog altijd één van mijn favorieten uit dit genre. Toch een verdiende 3 sterren.

  • 3 sterren
  • Geschiedenis, nostalgie

3. Meer Nostalgie - GT Rovers

Ik ging nog even door. Ditmaal met een lees/fotoboek. Wat een leuk en mooi vormgegeven boek! Mijn moeder vertelde me dat mijn oma nog daadwerkelijk de was heeft gedaan als de dame linksboven in de hoek. Leuk, weer zo'n tripje naar het verleden waar ook veel informatie in staat over oude gebruiken en (vergeten) beroepen, zoals de waterstoker en een krentewigge van 1,5 meter als kraamcadeau. Dat vind ik dan wel weer een prettige bijkomstigheid: die hebben we hier in Noord Brabant al lang niet meer en dat is maar goed ook, waar láát je een brood van 1,5 meter?

  • 4 sterren
  • Geschiedenis, nostalgie

4. Als de lente komt - Gerda van Wageningen

Ik had weer eens zin in een ouderwetse Gerda van Wageningen, vond deze titel in de luisterbibliotheek en begon. En tja, ik kan wel concluderen dat een voorleesstem wel erg belangrijk is voor een boek, want jémig wat heb ik me geïrriteerd! Het verhaal was kabbelend, rustgevend, heerlijk voor tussendoor, maar die voorleesstem, vreselijk! Ze legde continue verkeerde klemtonen en de zinnen liepen niet. Ik heb het boek uitgeluisterd omdat ik het verhaal zo leuk vond en wilde weten hoe het afliep, maar als ik een tip mag geven: lees het boek, luister het niet!

  • 3 sterren
  • Roman, streekroman

5. Wonderjaren - Pam van der Veen en Albert Wiglema

Ik begin iets van een thema of een patroon te ontdekken deze maand, jullie ook? Wederom duiken we terug de tijd in en wat voel ik me na het lezen van dit boek opeens oud zeg, haha. Er worden allerhande zaken besproken die ooit bijzonder hightech waren maar inmiddels alweer uit ons dagelijks leven zijn verdwenen maar ik me absoluut nog kan herinneren uit mijn eigen jeugd. Denk aan een floppydisk, fax, het antwoordapparaat en de CD (nou ja, die zijn er geloof ik nog wel, toch?). Zo leuk, om allerlei spulletjes uit mijn jeugd weer eens voorbij te zien komen in dit boek. Voelde je je vroeger echt helemaal hip met een discman ... inmiddels is dit gadget verplaatst naar ons collectief geheugen. Het cassettebandje, de Tamagotchi (jaja, deze heb ik ook nog gehad, haha), de strippenkaart, het telefoonboek en de Gouden Gids (het telefoonboek bestaat geloof ik ook nog?), wat is er toch ontzettend veel uitgevonden en inmiddels alweer vervangen voor iets nieuwers of zelfs helemaal verdwenen. Echt even een trip down memorylane en een leuk boekje voor tussendoor!

  • 3 sterren
  • Geschiedenis, nostalgie

6. Negen volmaakte vreemden - Liane Moriarty

Wie mijn Spot al wat langer volgt is het volgende wel bekend: ik ben weg van de boeken van Liane Moriarty! Nog 1 te gaan en ik heb ze allemaal gelezen/geluisterd, ze worden zo prettig voorgelezen door Beatrice van der Poel. Met deze titel heb ik lang gewacht, het verhaal sprak me niet zo aan. Negen volmaakte vreemden treffen elkaar in een duur wellnessresort waar ze allemaal met hun eigen reden willen werken aan zichzelf. Uiteraard blijkt niets weer te zijn wat het is, draagt iedereen zo zijn eigen sores met zich mee en heeft Moriarty weer een aantal bijzondere personages bij elkaar in dit boek gezet. Tel daar een hysterische wellness consulente bij op, een tikje spanning en een paar vreemde snoeshanen en je hebt een bijzonder vermakelijk verhaal. Ik heb weer genoten!

  • 4 sterren
  • Roman
  • HRC 11.1 Lees een boek met een cijfer in de titel

7. Binnen bij bol.com - Jeroen van Bergeijk

Terwijl ik rondkeek in de Luisterbieb app, stuitte ik op dit boek en als groot fan van het ‘blauwe mannetje’ was ik eigenlijk wel benieuwd naar dit boek. Want ook ik heb me vaak afgevraagd hoe het toch kan dat je om 23:59 uur iets bestelt wat je de volgende dag in huis hebt. In dit boek krijg je een kijkje achter de schermen en leer je over het wel en wee van het dagelijkse werkleven in het distributiecentrum van een van de grootste webwinkels van Nederland.

  • 3 sterren
  • Economie & Management
  • HRC 11.4 Lees een boek met een leesteken in de titel

En zo zitten we inmiddels midden in februari!
Tja. Wat zal ik er eens van zeggen? Zoals ik al zei, ik vind het eigenlijk best een vreemd lijstje zo bij elkaar. Ik denk dat het een beetje staat voor de storm in mijn hoofd? Want niet alleen raast er een flinke wind door ons land, ook in mijn hoofd gaat het van links naar rechts. Door de onrust merk ik dat ik me tot weinig kan zetten op leesgebied en ik begin momenteel aan van alles, stap dan weer in het midden en ga daarna weer in iets anders verder. Hartstikke rusteloos dus. Hopelijk brengt februari wat meer rust en een leuk aantal boeken. Zo staat deel 6 van De Zeven Zussen op de planning, ook heb ik een paar leuke Buddyreads in het vooruitzicht die me vast weer uit mijn leesdip gaan halen en momenteel ben ik nog bezig in het boek van Maeve Binchy wat ik voor de januari leesmaand las en wat ik nog niet uit heb, oeps! Ik loop een beetje achter de feiten aan blijkt, ik hoop met wat meer rust komende maand alles weer wat strakker te trekken. En ondertussen geniet ik beslist van wat ik allemaal lees hoor!

Wat zijn jullie plannen deze maand, wie van jullie kijkt er ook zo uit naar Zon? Wat mij betreft lezen wij dit zesde deel ook daadwerkelijk ín de zon, lijkt jullie dat ook niet zalig?

Tot volgende maand!



Reacties op: Celesta Leest! maandoverzicht | Januari 2020

Meer informatie

Gerelateerd