Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Celesta Leest! maandoverzicht | Mei 2019

op 05 juni 2019 door

Het wil nog niet echt lukken deze afgelopen meimaand, met het lekkere lenteweer en de daarbij horende leessessies in de tuin. Maar het is inmiddels juni dus we houden hoop dat het zonnetje snel gaat schijnen! In de tussentijd las en luisterde ik gewoon lekker door. En ondanks een vrij drukke maand, heb ik toch nog wat leuks (en minder leuks) weten weg te lezen. Het is niet veel, of laat ik zeggen, minder dan ik had gewild, maar toch nog 5 boeken deze maand. En geinspireerd door Marieke en Ideke, wiens blogs ik graag lees, heb ik wat kleine aanpassingen doorgevoerd aan mijn eigen plekje op Hebban. Vanaf deze maand voeg ik de nummers van de gelezen boeken toe voor de Hebban Reading Challenge en wat extra informatie van elk boek. Ik hoop dat beiden dames dit oké vinden, alle credits voor het idee gaan naar hen! :-).

Kijk je mee naar mijn leesmaand mei?

22. Het Zwembad - Libby Page
Roman, A.W. Bruna Uitgevers | Luisterboek (via Storytel), verteller: Ricky Koole | Luisterduur 8u en 54m | 5 sterren

Dit boek stond al een poosje op mijn lijstje, ik las er aardig wat goede dingen over, maar Marieke was in deze Hot or Not toch wat minder enthousiast. Ik was dan ook erg benieuwd wat ik van dit boek zou vinden. Want dat verhaal, een zwembad wat gered wilde worden, zou dat wel bij me binnen komen? 

Nou, dat deed het zeker! Het verhaal kwam wat mij betreft ietwat traag op gang, maar toen er eenmaal wat meer vaart in zat, zat ik er helemaal in! De bijzondere vriendschap tussen de jonge Kate en de oudere Rosemary vond ik erg ontroerend en mooi beschreven en de strijdvaardige houding van die twee (en een heleboel stadsgenoten van de stad Brixton, wat houd ik toch altijd van boeken waar het thema gemeenschapszin in is verwerkt) om het buitenzwembad open te houden maakte dat ik mezelf aan het einde van het verhaal bijna met mijn eigen spandoek tussen de mensenmassa zag staan. Het boek speelt zich af in het heden en verleden en de passages waarin we meer te weten komen over Rosemary en haar man George en de speciale band die zij samen met het zwembad hadden, heeft me wel een traantje doen laten. Dit boek is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal toch zo weet binnen te komen. Een dikke 5 sterren dus!

23. Het eindeloze strand - Jenny Colgan
Feelgood, uitgeverij Luitingh-Sijthoff | E-Book (via Bookchoice) | 345 pagina's | 4 sterren
HRC: Een link met de actualiteit


Begin vorig jaar deed ik voor het eerst mee met een leesclub, die van Café Zon en Zee, een boek van Jenny Colgan, een schrijfster die ik niet kende. Het werd niet alleen een hele gezellige leesclub, maar de leesclub maakte mij een actiever lid van Hebban en ik kwam uit mijn leesdip. Ik besefte me bij het lezen van deel 1 niet dat het het eerste deel in een nieuwe serie betrof (volgens mij hadden we daar in de club allemaal niet op gerekend?) dus ik was dan ook blij verrast toen in de Feelgoodclub het tweede deel werd aangekondigd. Ook dit deel heeft me niet teleurgesteld, ik zat binnen no time weer op Mure en inmiddels ben ik echte een beetje van Flora, Joël, Fintan, Lora en alle andere eilandbewoners gaan houden. De schrijfster schuwt beladen onderwerpen niet en dat maakt het niet altijd ‘ feelgood’ maar wel een pracht van een verhaal. Mooi en bijzonder ook om te zien hoe Colgan een actueel onderwerp als vluchtelingen en gezinshereniging in het verhaal verweeft met de komst van Saif op het eiland. Eind van dit jaar wordt het derde deel in deze serie verwacht en ik kan niet wachten weer neer te mogen strijken op het prachtige Schotse eiland.

24. De Secretaresse - Renee Knight
Literaire Thriller, uitgeverij Ambo|Anthos | Luisterboek (via Bookchoice), verteller: Carly Wijs | Luisterduur 9u en 25m | 4 sterren

De titel van dit boek vraagt er om gelezen te worden, want als vastgoedsecretaresse gaat dit toch een beetje over een collega van mij ;). Een thriller waar je niet van kunt slapen wil ik het niet noemen, maar het verhaal zit goed in elkaar en ik heb er met veel plezier naar geluisterd, mede dankzij de prettige voorleesstem van Carly Wijs (die van Divorce, weet je wel?). Hoofdpersoon Christine Butcher komt af en toe wat ongeloofwaardig en naïef over en haar baas, Mina Appleton is een berekende feeks, knap verborgen onder een dun laagje aardigheid. Maar hoe aardig is ze echt en heeft zij het uiteindelijk wel zo goed voor met haar steun en toeverlaat? Of is juist Mina degene die op haar tellen moet passen? Want secretaresses ... ze kunnen gevaarlijk zijn! (Vraag maar aan mijn collega’s, haha).

25. De Franse Slag - Renée Olsthoorn
Feelgood, uitgeverij Aramis Vertaal- En Tekstbureau | E-Book | 157 pagina's | 4 sterren

Ik noem haar inmiddels 'onze eigen Renée' (ik hoop dat ze dat niet erg vindt, haha) omdat de schrijfster van bovenstaand boek, De Franse Slag, een actief lid is in de Hebban Feelgoodclub, waar ook ik graag wat uurtjes spendeer. Ik 'ken' haar dus een beetje (wat, even voor de duidelijkheid, mijn mening over het boek niet beïnvloedt heeft) en naast het feit dat ze ontzettend veel boeken heeft vertaald, schrijft ze zelf ook en ik kan je melden: dat doet ze beslist niet onverdienstelijk! Mocht je haar boeken nog niet hebben gelezen, dan raad ik je zeker aan dit te doen, want ik noem De Franse Slag echt feelgood met een hoofdletter F! Heerlijk verhaal, prettige manier van schrijven en leuke personages met een fijne dosis humor: het zit er allemaal in. Binnenkort schrijf ik over dit boek nog een uitgebreidere recensie op Hebban en het vervolg, Josefiens zevende hemel, ligt ook al klaar om gelezen te worden!

26. Grote Kleine Leugens - Liane Moriarty
Feelgood, A.W. Bruna uitgevers | Luisterboek (via Storytel), verteller: Beatrice van der Poel | Luisterduur 12u en 53m | 4 sterren

Nadat ik Wat Alice Vergat las via Storytel, was ik om. Liane Moriarty is een nieuwe favoriet van mij en ik ben inmiddels aan haar vierde boek bezig. Ook Grote Kleine Leugens heeft me niet teleurgesteld. Tot nu toe sluit ik elk boek van haar met een tevreden gevoel af. Moriarty zorgt er telkens weer voor dat je als lezer met een voldaan gevoel haar boek sluit, haar eindes kloppen en ze maakt het cirkeltje altijd rond. Prettig leesvoer dus!

En verder ...
Komende maand kijk ik erg uit het nieuwe boek van Hendrik Groen (Een kleine verrassing) wat zal verschijnen, gevolgd door de nieuwste Nicci French (Huis vol leugens) die in juli uitkomtIk wil ze eigenlijk reserveren voor de zomervakantie in juli, maar ik weet niet of ik dat ga volhouden, ik kan jullie niks beloven!
En, last but not least: ik kreeg voor Moederdag van man en kinders het eerste deel in de nieuwe serie van Debbie Johnson, namelijk Zomer in het Duincafe. Dit boek liep zowat mijn kast uit, zo graag wilde ik er in beginnen en inmiddels ben ik alweer enkele dagen zoet met dit heerlijke boek vol feelgood, wat zich afspeelt in Dorset. Volgende maand mijn uitgebreide mening, maar ik kan alvast verklappen: ik heb er een nieuwe favoriet bij!

Op naar een mooie nieuwe leesmaand, welke favoriet willen jullie komende maand beslist lezen?



Reacties op: Celesta Leest! maandoverzicht | Mei 2019

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Renee Olsthoorn

Renee Olsthoorn

Auteur, blogger en vertaler Engels en Frans. Trotse moeder en grootmoeder. Werkt...