Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

E. du Perron - Het land van herkomst

op 01 februari 2024 door

We kiezen deze maand voor een klassieker van een Nederlandse auteur. Het wordt Land van Herkomst van E. du Perron. Over dit boek is veel te lezen en te vertellen, het is geen 'tussendoor' boek, maar eentje waarin je je tanden mag zetten. Begin maart wordt hij besproken, we zijn benieuwd of er meelezers te vinden zijn! 

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Het boek

In de literaire klassieker ‘Het land van herkomst’ (1935) leert de lezer over het persoonlijke leven van een van de grootste schrijvers die Nederland heeft gekend: E. du Perron. Aan de hand van zijn alter ego Arthur Ducroo deelt Perron herinneringen over zijn jeugd in Nederlands-Indië, maar ook de intieme gesprekken met vrienden tijdens de woelige jaren ‘20 en ‘30 in Parijs. Het opschrijven van zijn memoires, reflecties en ervaringen in een meesterwerk van een roman brengt hem naar zijn uiteindelijke doel: zijn geliefde Jane vertellen over de man achter Ducroo en wat hij heeft meegemaakt voor hij haar leerde kennen. ‘Het land van herkomst’ is een oprechte vertelling over liefde, ouder worden en politieke affiniteit. (bron)

De auteur

De schrijver, journalist en dichter E. du Perron werd geboren in Nederlands Indië op 2 november 1899 in Meester Cornelis, het huidige Jatinegara op Java. Als schrijver en criticus was hij vooral actief vanuit Parijs en Nederlands-Indië. Het land van herkomst is zijn bekendste werk. Eind 1939 vestigde hij zich in Nederland, waar hij enkele uren na de Nederlandse capitulatie op 14 mei 1940 in Bergen (NH) overleed.

Kees Snoek, hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Université de Paris-Sorbonne, schreef in 2005 een uitvoerige biografie van Du Perron, E. du Perron, Het leven van een smalle mens (pdf) (scan). Uit deze biografie wordt op deze website veelvuldig geciteerd. (bron)

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg
Zoals gezegd is er veel geschreven over E.du Perron en over het boek. 
Hier zijn wat tips:

Het EdP genootschap 

Een artikel op dbnl

Lezen voor de lijst  

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Lijkt je het wat om mee te lezen? Zorg er dan voor dat jet het boek op 1 maart gelezen hebt, dan kun je je bevindingen kwijt! 

Veel leesplezier alvast! 



Reacties op: E. du Perron - Het land van herkomst

Meer informatie

Gerelateerd

Over