Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Georges Rodenbach - Het dode Brugge

op 01 december 2023 door

Dit jaar hebben we groot aantal Vlaamse klassiekers op de agenda. Ook deze maand hebben we er weer eentje geselecteerd, de keuze is gevallen op Georges Rodenbach - Het dode Brugge. Een toegankelijke klassieker lijkt het zo op het eerste gezicht. 

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Het boek werd niet unaniem met gejuich ontvangen

Bruges-la-morte is een kind van zijn tijd en een goed voorbeeld van de neo- of post-Romantiek. Het boek is doorspekt van het fin de siècle-gevoel, getypeerd door Weltschmerz, melancholie en levensmoeheid. In het boek wordt Brugge voorgesteld als een personage, waarbij de atmosfeer van de stad werd aangewend als de hoofdfiguur van de roman. Terwijl de stijl van het boek internationaal werd geprezen, kreeg het lokaal echter meteen de wind van voren. Zo zou het boek Brugge in een slecht daglicht plaatsen als dode stad en zou het een kaakslag zijn voor alle Bruggelingen. Gevierd in Parijs en de wereld, werd Rodenbach in Brugge verketterd. Deze controverse zou in Brugge eeuwig zijn stempel drukken op Rodenbachs naam en werk. (bron)

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Handig om te weten

Het boek is in Frans te downloaden  
Hier vind je, behalve het introstukje over de ontvangst van het boek, nog veel meer over het boek en de auteur

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Lees je mee? Zorg dan dat je het boek gelezen hebt op 1 januari 2024, dan begint de bespreking. Het wordt een vrije bespreking, geen leesclub; iedereen kan kwijt wat hij/zij wil, vragen, opmerkingen, kritiek, lof, etc. 

Heel veel leesplezier!



Reacties op: Georges Rodenbach - Het dode Brugge

Meer informatie

Gerelateerd

Over