Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hendrik Conscience - De leeuw van Vlaanderen

op 01 april 2024 door

Het volgende boek uit de 'Vlaamse reeks' wordt De leeuw van Vlaanderen - Hendrik Conscience. Deze historische roman werd geschreven in 1838 en mag dus met recht een klassieker genoemd worden. Wil je ook weten wat er beschreven wordt over De slag der Gulden Sporen, lees dan mee!

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

De auteur

Strijder voor Vlaamse taal en cultuur (Antwerpen, 3 december 1812 - Elsene, 10 september 1883), hij leerde zijn volk lezen. Dat is de meest gehoorde uitspraak over Hendrik Conscience. Die moet natuurlijk niet letterlijk genomen worden. Conscience was geen leraar, maar een schrijver die zich bewoog in de artistieke milieus van zijn tijd. Het volk dat hij zou hebben leren lezen is het Vlaamse. Het werk van Conscience had op dat volk inderdaad bijzonder veel invloed. (bron)

Het boek

De Leeuw verhaalt het conflict tussen de steden uit het graafschap Vlaanderen en de legitieme Franse vorst in de vroege Middeleeuwen, met als grootse finale de Guldensporenslag te Kortrijk op 11 juli 1302. De duidelijk goed gedocumenteerde Conscience geeft een nauwkeurig relaas van de feiten, maar hij dikt die met veel verbeelding aan zodat ze een tijdloze symbolische dimensie krijgen. Een feodaal, sociaal en economisch conflict wordt herschapen in een heldhaftige nationale vrijheidsstrijd van Vlamingen tegen Fransen. Hoewel er veel bloed vloeit in deze soms gruwelijke roman, krijgt alles zin en betekenis. Zo wordt de gewelddadige opstand die de Guldensporenslag was, opgevoerd als een wettige en heilige strijd voor een betere toekomst van het vaderland. (bron)

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Handige info

Lees je mee? Op 1 mei starten we met de bespreking. Eigen inbreng is het sleutelwoord, dus geen vragen van bovenaf, wel eigen vragen, opmerkingen, leeservaring etc. over het boek. 

Veel leesplezier!



Reacties op: Hendrik Conscience - De leeuw van Vlaanderen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Hendrik Conscience

Hendrik Conscience

Henri (Hendrik) Conscience (Antwerpen, 3 december 1812 –...