Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Herman Gorter - Mei

op 01 mei 2024 door

Het is 1 mei en daarom gaan we deze maand een gedicht lezen in plaats van een roman. Toepasselijker kan het niet, we kiezen voor Mei - Herman Gorter. Iedereen heeft van dit gedicht gehoord, maar misschien niet helemaal gelezen en gekeken naar de ontstaansgeschiedenis. Hier is je kans daar verandering in te brengen! Iedereen kan zich vrijblijvend aansluiten, mei is de leesmaand, op 1 juni gaan we hem bespreken. 

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Mei

Mei is een gedicht, geschreven door Herman Gorter in 1887 en 1888. Het is een verhalend gedicht, dat in 4381 versregels het leven en de liefde van Mei en haar dichter beschrijft. Doordat Gorter eigen keuzes maakt in ritme en beeldspraak en dus afstand neemt van de dwingende voorschriften in oudere stromingen, is het gedicht het hoogtepunt van de poëzie van de Tachtigers. Ook de kenmerkende emotionaliteit, natuurliefde, melancholie en erotiek dragen daaraan bij. (bron)

Ter info 

Op dbnl is heel veel te vinden, een uitgebreide vind je hier, dit is ook de site waar je het boek kunt downloaden. 
Een artikel over Herman Gorter 
Meer info over de auteur 
Over de tachtigers kun je hier terecht

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Lees je mee? Streef er dan naar het gedicht op 1 juni gelezen te hebben, dan starten we met de laagdrempelige bespreking! 

Alvast veel leesplezier! 



Reacties op: Herman Gorter - Mei

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Herman Gorter

Herman Gorter

Herman Gorter werd beroemd met het epische gedicht 'Mei', het hoogtepunt van de ...