Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Georges Perec - Het leven een gebruiksaanwijzing

op 01 december 2020 door

Wie in december zin en/of tijd heeft zou kunnen overwegen mee te lezen in ons nieuwe maandboek waarover we begin januari onze bevindingen zullen delen.

Het leven een gebruiksaanwijzing is een roman over de details van het dagelijks leven, in de vorm van een portret van een Parijs flatgebouw en haar bewoners. De lezer wordt kamer voor kamer, van de zolder tot de kelder, door het gebouw geleid. Elke kamer krijgt een apart hoofdstuk, in totaal 99 stuks.

180px-Jigsaw.png
De puzzel, belangrijk item in de structuur van Perecs roman

De rode draad doorheen de roman wordt gevormd door de rijke Engelsman Bartlebooth, die zijn leven op labyrintische wijze ordent rondom een vijftigjarenplan: “een willekeurig plan dat alleen streeft naar zijn eigen voltooiing”. Concreet er op neerkomend dat hij voortdurend schilderijen maakt, er vervolgens puzzels van laat maken, deze weer in elkaar laat zetten, waarna het schilderij weer terugkeert naar zijn oorsprong en zichzelf daarmee uiteindelijk vernietigt. Als Bartlebooth in 1975 sterft loopt hij zestien maanden achter op zijn plan. In de laatste puzzel waar hij mee bezig was vormt het gat van het enige nog niet geplaatste stukje de contouren van een x, “maar het stukje dat de gestorvene in zijn vingers houdt heeft de, ironisch genoeg allang voorspelbare, vorm van een w”.

Het leven een gebruiksaanwijzing kan gezien worden als een enorme stijloefening, meer experimenteel dan existentieel. Naast verhalen, overpeinzingen en vooral ook talloze lijsten en beschrijvingen van de meest triviale alledaagse dingen, genereert puzzelmaker en spelletjesbedenker Perec ook voortdurend wiskundige formules en schaakproblemen die op een ogenschijnlijk logische doch uiteindelijk willekeurige wijze de route van de vertelling bepalen (het boek van voor naar achteren te lezen, maar er kan ook prima kriskras door de hoofdstukken worden gesprongen). Voortdurend herkenbaar is Perecs Oulipaanse stelregel dat de literatuur zich weer moet herenigen met wetenschappelijke disciplines als de wiskunde en de kansberekening, welke wel het centrale thema van het boek mag heten.

Het leven een gebruiksaanwijzing wordt gezien als Perecs magnum opus. In 1978 ontving hij voor het boek de Prix Médicis en in 1996 de Mekka-prijs. In 1999 werd het op de 43e plaats gekozen in Le Mondes 100 Boeken van de Eeuw

Tekst Wikipedia

283e7344032ee664def93252cd037c8b.jpg

Ter voorbereiding is het boek Georges Perec, een gebruiksaanwijzing - Manet van Montfrans misschien een tip?

We zijn benieuwd wie de uitdaging aan wil gaan!

Banner en samenstelling door Tea



Reacties op: Georges Perec - Het leven een gebruiksaanwijzing

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Georges Perec

Georges Perec

George Perec (1936-1982) was een Frans schrijver van Joodse afkomst. Hij staat v...