Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Louis Couperus - Eline Vere

op 01 september 2023 door

Dit jaar mag een roman van Louis Couperus niet ontbreken op de agenda van het klassieker-genootschap, het is 100 jaar geleden dat Louis Couperus overleed. We hebben gekozen voor zijn debuutroman Eline Vere, geschreven in 1887-1888. Dompel je onder in de sfeer van weleer, het mooie taalgebruik en de charme van het naturalisme. We gaan hem in september lezen, de bespreking begint 1 oktober. 

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Het boek (wanneer je beslist niet wilt weten waar het boek over gaat, lees dan dit stukje niet!)


Na de dood van haar ouders gaat Eline Vere inwonen bij haar zus Betsy en haar man Henk in Den Haag. Ze leeft in de gegoede kringen van de Haagse burgerij en hoeft niet te werken voor haar geld. Die omgeving werkt voor haar verstikkend. De dagelijkse bezigheden bestaan voor haar uit theevisites en operabezoeken en Eline ervaart die routine als een strop om haar nek en de mensen om haar heen als bekrompen en saai. Ondanks alle ontevredenheid onderneemt Eline niets om verandering in haar leven te brengen of om zich aan te passen aan haar omgeving. Met haar dromerijen maakt ze de werkelijkheid mooier dan die is, met als gevolg dat ze, eenmaal wakker geschud, steeds meer teleurgesteld raakt in het leven. Langzaam maar zeker raakt Eline ervan overtuigd dat haar leven beheerst wordt door het noodlot, waaraan niets te veranderen valt. (bron

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

De auteur

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme. Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen. (bron)

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg

Lees je mee? Zorg dan dat je het boek gelezen hebt op 1 oktober, dan begint de bespreking. Het wordt een vrije bespreking, geen leesclub; iedereen kan kwijt wat hij/zij wil, vragen, opmerkingen, kritiek, lof, etc. 

Heel veel leesplezier!

3af96e9549aa46cbc99ac92f06bc177d.jpg



Reacties op: Louis Couperus - Eline Vere

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...