Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zussen buddy read - De dochter van Mistral van Judith Krantz

op 13 juli 2019 door

Na het overlijden van Judith Krantz in juni ontstond spontaan het idee onder ons zussen om een zussen buddyread te houden van één van haar boeken. We kozen voor het boek ‘De dochter van Mistral’.

Even een korte introductie van de zussen.

De oudste van het stel is Nelly. Sinds afgelopen mei is Nelly lid van Hebban. Aangestoken door mijn enthousiasme is ze met het Hebban virus besmet.

Dan volgt Maria. Maria is al een paar maanden langer lid van Hebban. Om mijn blog te kunnen volgen is zij lid geworden. Maria heeft diverse boeken van Judith Krantz in haar bezit en vroeger volop de boeken van Krantz verslonden.

En als jongste van de zussen sluit ik (Ideke) de rij. Sinds 2016 lid van Hebban en een enthousiaste lezer.

Samenvatting boek:

Wanneer de grootmoeder van de beeldschone Maggy Lunel overlijdt vertrekt Maggy naar Parijs om daar haar geluk te proeven. In Parijs ontmoet ze de kunstschilder Julien Mistral. Terwijl Maggy voor hem als model poseert wordt ze verliefd op hem. Deze schilderijen met de naakte Maggy maken Mistral beroemd. Maar deze beroemdheid heeft als gevolg dat hun relatie stuk loopt. Na verwerking van deze stukgelopen relatie leert Maggy de Amerikaan Perry Kilkuller kennen. Ze krijgen samen een dochter, Teddy, maar omdat Perry getrouwd is en zijn vrouw een scheiding weigert, blijft Teddy een buitenechtelijk kind. Als Perry naar New York is teruggekeerd reizen Maggy en Teddy hem achterna. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat Perry plotseling is overleden. Weer staat Maggy er alleen voor. Maar Maggy, een sterke vrouw, krabbelt op en start een succesvol modellen bureau. Net als haar moeder groeit ook Teddy op als een beeldschone vrouw. Ze stapt bij haar moeder in het bedrijf en moet regelmatig voor een fotosessie van een tijdschrift naar het buitenland. Op een van die sessies leert ze Mistral kennen en het is liefde op het eerste gezicht, zowel bij Teddy als bij Mistral. Uit deze liefde wordt Fauve geboren. Omdat de vrouw van Mistral ook niet instemt met een scheiding, is ook Fauve gedoemd om als een buitenechtelijk kind door het leven te gaan. Dan gebeurt er iets tragisch en dat zorgt voor een grote wending in het leven van drie generaties mooie vrouwen en Mistral.

de476560187f968cce221f94114ddc9c.png

Wat gezellig Nelly en Maria dat we samen dit boek gaan lezen. Ik heb er erg veel zin in. Maria is al bekend met zowel de schrijfster als het boek. Voor Nelly en Ideke is deze schrijfster als ook het boek nieuw.

Wat zijn de verwachtingen van het boek:

Nelly: Afgaand op de mening van Maria verwacht ik een verhaal dat moeilijk weg te leggen is.

Maria: In mijn tienerjaren heb ik het boek al eens gelezen en het is me altijd bijgebleven. Ook de film, en vooral de soundtrack, heeft een blijvende indruk op me gemaakt. Ik verwacht dus dat het boek me net zo zal raken als destijds, maar was ook wel benieuwd of ik het als zestiger hetzelfde zou ervaren als toen ik een tiener was.

Ideke verwacht een mooi romantisch verhaal over drie generaties vrouwen wat je terugvoert in de tijd.

Cover en titel:

Nelly vindt de cover uitnodigend om te lezen.

Maria vindt het een mooie cover met beeltenis van een roodharige, knappe vrouw, in het midden latend welke van de drie hoofdpersonages het is. De kleuren zijn typisch van de jaren 80; bruin, oranje en groen. De titel is duidelijk, laat niet veel aan de verbeelding over.

Ideke herkent het kapsel als een teruggaan in de tijd. Het herinnert mij aan de jaren tachtig. Toen was de trend om een permanent te nemen als je niet met krullen bedeeld was. Welke van de drie vrouwen op de cover moet voorstellen blijft onduidelijk, maar volgens mij voldeden alle drie de vrouwen aan dit beeld.

Personages

Nelly: het karakter van de schilder Julien Mistral is erg goed weergeven: een zeer excentrieke, egocentrische kunstenaar. De 3 generaties vrouwelijke schoonheden, Maggy, Teddy en Fauve Lunel, zijn elk op eigen wijze overgeleverd aan de grillen van Mistral. Het zijn erg sterke persoonlijkheden, die na elke tegenslag die ze te verwerken krijgen, de schouders rechten en verdergaan met hun leven.

Maria: Maggie, Teddy en Fauve Lunel zijn 3 generaties schoonheden, die elk op hun eigen manier “slachtoffer” worden van het egocentrische gedrag van Julius Mistral. De gevolgen hiervan dragen ze alle drie hun verdere leven met zich mee. Het zijn sterke karakters, die zich niet snel door tegenslagen van de wijs laten brengen. Ze zijn allen zeker van plan hun leven in eigen handen te nemen. Mistral’s karakter wordt goed uitgewerkt: zoals vele grote kunstenaars is hij erg egocentrisch en excentriek, wat hem bij mij echt niet sympathiek maakt.

Ideke vind de personages goed uitgewerkt. Het karakter van Mistral is zo goed weergegeven dat je jezelf een zeer excentrieke man kunt voorstellen. Hij is helemaal in zichzelf terug getrokken, tot het moment waarop hij Teddy leert kennen. Dan ervaart hij wat echte liefde is, iets wat hem diep in zijn hart raakt. Maggy, Teddy en Fauve Lunel zijn zeer sterke vrouwen die na elke tegenslag die ze meemaken weer opkrabbelen en er de schouders weer onder zetten. Kate en Nadine, vrouw en dochter van Mistral, zijn zo beschreven dat ze bij mij antipathie opwekten. Maar wel goed passend bij het verhaal.

Schrijfstijl:

Zowel Nelly als Ideke vinden het verhaal niet vlot lezen. Het pakt ze niet gelijk. De schrijfstijl is duidelijk verouderd maar wel passend bij de tijd waarin het geschreven is.

Ideke: vooral door de erg lange zinnen maakte het voor mij niet makkelijk om geconcentreerd te blijven lezen. Soms heb ik zinnen wel 5x over moeten lezen om op te kunnen nemen wat er nu werkelijk stond. Dit bevorderde natuurlijk niet het leestempo.

Maria: Het begin van het verhaal pakte mij wel meteen. Ik kwam vlot op gang, herinnerde me veel dingen weer. De schrijfstijl is wat gedateerd, maar het boek is al wat ouder, dus sluit aan bij die tijd. Vooral de beschrijvingen uit de jaren 20 over vormen van etiquette vond ik wel leuk. Halverwege het boek begon ik me wat meer te storen aan de lange zinnen in het verhaal. En dan vooral aan de vele opsommingen van (merk)namen, die door het hele verhaal verweven zijn. Het laatste stuk ging weer wat vlotter. Het einde wist ik me niet meer te herinneren, ik was toch heel benieuwd hoe het afliep.

Nelly: Het begin pakte me niet meteen, kwam er niet lekker in. Misschien was de verwachting te hoog. De zinnen waren erg lang, met veel opsommingen zodat je het begin van de zin kwijt was. Het laatste gedeelte ging vlotter. Op de middelbare school heb ik een werkstuk over de geschiedenis van de mode gemaakt. Heel veel stijlen en ontwerpers kwamen me bekend voor.

Conclusie:

Nelly: Mijn verwachtingen, die ik had naar aanleiding van de mening van Maria, zijn niet helemaal uitgekomen. Het was voor mij makkelijk weg te leggen, en de drang om verder te lezen was niet erg hoog. Het is een mooi romantisch verhaal van 3 generaties vrouwen en hun relatie met een beroemde kunstenaar. Ik waardeer het boek met 4****

Maria: Ik geef het niet graag toe, maar ik heb er een beetje spijt van, dat ik het voor de 2e keer gelezen heb. De verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen. Waar dit aan ligt weet ik niet zo goed: waren de verwachtingen te hoog? Lees ik het als zestiger anders dan als tiener? Of ben ik inmiddels al veel meer verwend door alle mooie boeken, die ik sindsdien gelezen heb? Hoe dan ook, het blijft een mooi Feelgoodboek, dat zeker de moeite van het lezen waard is. Ik waardeer het boek met 4 ****.

Ideke: Het verhaal kwam voor mij heel taai op gang. Zoals hierboven al beschreven had ik echt momenten dat ik maar niet in het verhaal kwam. Het was voor mij ook geen boek wat je even weg kon leggen om daarna na herstart weer gelijk de draad op te kunnen pakken. Nadat ik er rustig de tijd voor nam en enkele uren kon doorlezen ging het beter. Zelfs de laatste 60 bladzijden wilde ik doorlezen omdat ik zeer benieuwd was naar de afloop. Een mooi romantisch verhaal van drie generaties sterke vrouwen en hun connectie met een beroemde schilder. Door de voor mij moeilijke schrijfstijl waardeer ik het boek met 3***.

Slot:

Maria: dit is de eerste keer dat ik aan een buddyread meedoe, en dan zo met je zussen, heel apart. Ik vond het erg leuk en vind het zeker iets om in de toekomst nog eens vaker te doen.

Nelly sluit zich hierbij volledig aan.

Ikzelf vond het ook een bijzondere ervaring om met jullie samen te lezen en het boek te bespreken. Heel gezellig en op een andere wijze een onderling contact met gedeelde interesse. Zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor jullie inbreng en enthousiasme. Ik heb ervan genoten.



Reacties op: Zussen buddy read - De dochter van Mistral van Judith Krantz

Gerelateerd

Over

Judith Krantz

Judith Krantz

Judith Krantz (1928-2019) was een Amerikaanse romanschrijfster. Na haar afstuder...