Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zussen read: Laat me gaan - Gayle Forman

op 22 augustus 2019 door

Voor de zussenread zijn we op zoek gegaan naar een boek wat aansloot bij het thema van deze maand, namelijk diversiteit. Ik had Laat me gaan van Gayle Forman tijdens bookstoreday gekocht en bij het uitpluizen van de voorgestelde leeslijsten omtrent dit thema, kwam ik deze paperback tegen. Een boek wat door de enorme aanvoer van nieuw leesvoer een beetje ondergesneeuwd is maar toch zeker de moeite waard om te lezen. Een perfecte manier om dit verhaal onder de aandacht te brengen en om te ontdekken of het echt bij het thema diversiteit past. Het onderling rouleren van het boek onder mijn zussen kon beginnen. Wat is onze mening in zake diversiteit geworden?

Korte samenvatting.

Maribeth denkt dat ze superwoman is. Als hardwerkende New Yorkse moeder van een vierjarige tweeling beseft ze niet eens dat ze een hartaanval heeft gehad. Na een dubbele bypassoperatie wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis onder voorwaarde om thuis te herstellen. Dat blijkt onmogelijk. Zelfs haar eigen moeder die tijdelijk komt “helpen” vindt haar egoïstisch. Ten einde raad pakt Maribeth haar koffers en vertrekt, zonder haar man Jason te laten weten waar ze naartoe gaat.

Verwachting.

Maria: Van deze schrijfster heb ik nog niets gelezen, dus ik ben benieuwd. Ik laat me verrassen. Zelf moeder van een tweeling ben ik wel heel benieuwd wat een andere tweelingmoeder doet besluiten haar gezin in de steek te laten.

Ideke: Dit wordt mijn eerste kennismaking met Gayle Forman. Bij het lezen van de omslag waar het verhaal in grote lijnen over zou gaan en na de waardering check-up in de Hebban app was het boek snel gekocht. Uiteraard heeft het feit dat de paperback voor een spotprijs werd aangeboden ook de doorslag gegeven.

Nelly: Ik ken deze schrijfster niet, dus ben zeer benieuwd en laat me verrassen.

Cover en Titel.

Maria: De Cover is erg simpel in sobere kleuren. Enkel een eenvoudige tekening van een dameshoofd op de voorkant. Je aandacht wordt wel getrokken naar de dwarsgedrukte tekst in het voorhoofd. Titel: kort, pakkend, maakt nieuwsgierig. Het lijkt ook een smeekbede om begrip.

Ideke: Bij de aanschaf ben ik niet beïnvloed door de cover. Vaak lees ik snel de tekstomslag en als die mij nieuwsgierig maakt, is het voor mij voldoende reden tot koop. Toch heeft de titel mij blijkbaar genoeg getriggerd om dit boek op te pakken.

Nelly: De omslag is erg sober.

Personages.

Maria: Maribeth: Zij is de hoofdpersoon in dit boek. Haar karakter wordt heel goed neergezet. Zowel haar positieve als haar negatieve kanten worden beschreven. Haar drastische besluit haar gezin te verlaten wordt zo beschreven, dat je ondanks je eigen gevoelens, begrip voor haar op kunt brengen. De zoektocht naar zichzelf en naar haar eigen verleden leert haar ook weer de weg terug te vinden naar haar man en kinderen. De andere personages; haar man Jason, haar moeder, vriendin Elizabeth, arts Stephen, Todd en Sunita worden slechts zijdelings beschreven en dan vanuit Maribeth’s oogpunt. Hierdoor krijg je niet echt een goed beeld van hun karakter.

Ideke: Meribeth als hoofdpersoon is uitgebreid beschreven. Vanuit haar perspectief is het verhaal geschreven. Omdat je als lezer goed kennismaakt met haar, kweekt de schrijfster bij de lezer ook begrip voor haar soms heftige keuzes.

Nelly: Hoofdpersoon Maribeth en echtgenoot Jason zijn goed uitgediept, je leert hun karakters goed kennen. De andere personen leer je kennen vanuit het oogpunt van Maribeth, zijn niet voldoende uitgediept.

Schrijfstijl:

Maria: Het verhaal is direct en vlot geschreven, zonder weinig omhaal val je midden in het verhaal. Door de korte hoofdstukken blijft de vaart er ook goed in. Het zijn makkelijk te lezen zinnen met de nodige humor. Af en toe een beetje een abrupte overgang, bv ineens is Maribeth in Pittburgh. Ook het gegeven van haar adoptie is maar heel even aan bod gekomen voordat ze ineens naar haar moeder op zoek gaat.

Ideke: ik vond het verhaal prettig lezen. Ik vloog er bij wijze van spreken doorheen. Zoals Maria al beschrijft zaten er hiaten in het verhaal dat je als lezer flink uitgedaagd werd om met de veranderde setting mee te gaan.

Nelly: Het verhaal is vlot geschreven in korte hoofdstukken wat erg makkelijk leest. Bij het eerste stuk zou je als lezer een hartaanval krijgen door de vele informatie, uitdagingen en gedachten van Maribeth. Het is geschreven met humor, een lach en een traan.

Enkele mooie quotes die je tot nadenken zetten:

“Je beschermt je kinderen om jezelf te beschermen”

“Soms is iemand verlaten het meest liefdevolle dat je kunt doen”

“Littekens zijn tatoeages, maar dan met een beter verhaal”

“Het gevoel verkeersleider te zijn op een vliegveld, maar de vliegtuigen niet in de lucht kunnen houden”

“Rekensommetjes zijn net staartdelingen; er is altijd een rest”

Diversiteit.

Maria: Het thema van de maand augustus is diversiteit. Aanvankelijk wist ik niet precies wat daarmee bedoeld werd. Maar dat is het leuke van een buddyread met je zussen: Ideke hielp me op weg. Dit boek past daar zeker in. Welke moeder laat haar gezin in de steek om haar eigen weg te zoeken? Ondanks dat het ingaat tegen alles waar je zelf voor staat krijg je gaandeweg steeds meer begrip voor Maribeth. Het jachtige leven van de moderne vrouw zoals in het boek beschreven wordt is wel heel herkenbaar.

Ideke: als diversiteit heb ik de hartaanval met byepass operatie van Meribeth en wat dit voor fysieke en mentale problematiek met zich meebrengt. Maar ook het feit dat Meribeth geadopteerd is en haar hartaanval haar dwingt om op zoek te gaan naar haar roots. Is het een erfelijkheidsfactor?

Nelly: Velen zullen zich herkennen in dit verhaal, zeker de moderne vrouw: carriére, huishouden, kinderen, van hot naar her rennen en dan ook nog tijd vrij maken voor jezelf. Het is moeilijk om begrip op te brengen voor het feit dat een moeder haar gezin in de steek laat, maar hoe verder je in het verhaal komt krijg je begrip voor haar besluit.

Conclusie.

Maria: Vanaf het begin wordt je direct meegenomen in het verhaal. Een hardwerkende carrièrevrouw en moeder, die alle ballen in de lucht wil houden, is iets wat menig vrouw zal herkennen. Ik kreeg pas een ander gevoel op het moment dat Maribeth besluit haar gezin achter te laten en voor zichzelf te kiezen. Dat gaat helemaal tegen mijn gevoelens in. Toch wordt je getriggerd om door te lezen. Je wilt weten hoe het afloopt (of het toch goed komt). Gaandeweg krijg je zelfs steeds meer begrip voor haar. Al met al een echte aanrader voor iedere vrouw die carriere en moederschap moet combineren. Ik geef het boek 4 sterren.

Ideke: Het begin is heel herkenbaar voor de werkende moeder, de niet altijd soepel verlopende organisatie van gezin en carrière. Heel verrassend was echter de heftige keuze van Meribeth. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en waardeer het daarom met 4 sterren.

Nelly: Je wordt meteen gepakt door het verhaal. Er wordt heel goed weergegeven wat voor hobbels je moet nemen als je een carriére met het moederschap moet combineren. Ik geef 4 sterren aan dit boek.

Zoals jullie kunnen lezen zijn we het met de beoordeling samen eens en zit er zeker diversiteit in dit boek verweven. 

Nelly en Maria het was weer gezellig en bijzonder om samen een boek te lezen en te bespreken.Reacties op: Zussen read: Laat me gaan - Gayle Forman

Gerelateerd

Over

Gayle Forman

Gayle Forman

Gayle Forman, voormalig journalist en wereldreiziger, schreef verschillende boek...