Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

10 redenen waarom olifanten en schildpadden geweldig zijn

op 24 februari 2019 door

Bij Uitgeverij Gottmer zijn dit jaar twee boeken verschenen met de titel 10 redenen waarom [diersoorten] geweldig zijn, geschreven door Catherine Barr. Het eerste deel gaat over olifanten en het tweede deel over schildpadden. In de originele Engelse serie zijn ook al boeken over leeuwen, pinguins, walvissen en beren verschenen.
Elk boek is een hardcover van 24 pagina's met stevig papier en een kartonnen kaft met een gat in de voorkant.

Op de eerste twee pagina's van het schildpaddenboek staan alle zeven soorten getekend: Kemps zeeschildpad, dwergschildpad, platrugzeeschildpad, karetschildpad, lederschildpad, groene zeeschildpad, en de onechte karetschildpad.
Van de olifant zijn er maar twee soorten: de Afrikaanse en de Aziatische olifant.

In 10 redenen waarom schildpadden geweldig zijn worden, precies volgens de titel, tien dingen genoemd waarom schildpadden geweldige dieren zijn. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor het boek over olifanten.
Elke reden beslaat twee grote pagina's met een stukje tekst en tekeningen. De zinnen zijn best kort, maar elke zin bevat informatie.
De redenen zijn duidelijk uitgelegd in simpele zinnen, waardoor het een heel geschikt boek is voor de doelgroep: jonge kinderen die interesse hebben in diersoorten die je niet zomaar op straat in Nederland tegenkomt.
Elke reden staat op twee pagina's, met een mooie grote tekening van schildpadden of olifanten in hun leefomgeving. Behalve de schildpadden of olifanten staan er ook allerlei andere dieren, planten en landschapselementen getekend met hun naam erbij geschreven. Je kan dus meer tijd besteden aan het bekijken van elke pagina.

De illustraties van Hanako Clulow zijn versimpelde weergaven van de dieren, nog wel redelijk realistisch met wat grotere ogen. De tekeningen zijn op de computer ingekleurd, maar er zit wel structuur in. In het schildpaddenboek is de zee niet egaal blauw, maar donkerder en lichter afhankelijk van de hoeveelheid licht. Ook de stroming van het water is getekend. In het olifantenboek kan je bijvoorbeeld elk grassprietje tellen en ook de olifantenhuiden lijken ruw.
Er zijn wel verschillende schildpadsoorten en olifantensoorten getekend, maar er wordt niet echt een lijstje verschillen tussen alle soorten genoemd.

Op een aantal pagina's staat een cirkeltje met "Help de schildpad!" of "Help de olifant!" met daarin een tip. Het zijn allemaal goede en nuttige tips, al zul je als kind niet zo snel iets kopen wat gemaakt is van een schildpadschild. De tips in het olifantenboek zijn niet allemaal even relevant, maar er zitten wel nuttige dingen tussen.
Hierdoor is het niet alleen een informatieboek, maar ook een soort "actieboek". Het maakt de lezer in ieder geval bewust van het probleem dat schildpadden bijvoorbeeld gedood worden voor hun schild en olifanten voor hun ivoren tanden.

Dit is een mooi geïllustreerde, leuke serie dierenboeken voor jonge kinderen waarvan je ook wat leert over de dieren waar de boeken over gaan.



Reacties op: 10 redenen waarom olifanten en schildpadden geweldig zijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over