Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Als alles ineens anders gaat. Wat als je als tiener opeens ernstig ziek wordt?

op 27 november 2018 door

Evi en Noor zijn beste vriendinnen. Samen beginnen ze een modeblog. Maar wat als je te horen krijgt dat je kanker hebt? Valt je dromen dan in duigen? Hoe ga je zelf en je omgeving om met deze verschrikkelijke ziekte? In Als alles ineens anders gaat, neemt Elisa van Sprongen ons mee in het leven van een tiener die met deze situatie te maken krijgt.

Geschreven door Antoinette

Als alles ineens anders gaat is het vierde boek van Elisa van Sprongen. Dit is het derde boek waarbij Frankrijk een rol speelt in het verhaal. Geheel toevallig is dit niet. Ze heeft Frans gestudeerd in Montpellier (Frankrijk) en in Parijs als au pair gewerkt. Het Franse gevoel zit zo diep dat ze als wens heeft ooit in Parijs te gaan wonen, samen met haar man en drie kinderen.

Inhoud

De vijftienjarige Evi begint samen met haar bestie Noor een modeblog. Al snel hebben ze veel volgers en worden ze zelfs uitgenodigd voor feestjes en modeshows. Hun droom lijkt in no time uit te bloeien tot een groot succes. Naast hun modeblog hebben ze hun school en vrienden. Het leven lacht hun toe. Thuis werken de ouders van Evi veel, waardoor ze haar eigen gang kan gaan. Ze zijn alleen streng met betrekking tot haar cijfers, zodat, in haar ouders ogen, straks naar een prestigieuze school kan gaan.

Waar komen opeens die blauwe plekken vandaan? Evi voelt ze zich al een tijdje niet helemaal fit, en gaat daarom naar de huisarts. Na bloedonderzoeken hoort ze in het ziekenhuis dat ze kanker heeft. Hoe is dit mogelijk?! Ze wil koste wat het kost doorgaan met haar blog. Echter een strak schema, vol met kuren en medicijnen, lijkt dit in de weg te staan.

Gelukkig krijgt ze veel steun vanuit haar omgeving. Hoe ga je als vijftienjarige om met ziek zijn, leuke jongens, je dromen en toekomst?

Leeservaring

Jeugdboeken met een serieus thema trekken lezers aan. Het neemt tieners mee in een andere, harde wereld. Dit keer draait het om ernstig ziek zijn en je dromen waarmaken. Elisa van Spronsen weet dit goed te verwerken in Als alles ineens anders gaat. Op een luchtige wijze verwerkt ze kanker in het verhaal. Het voelt nergens emotioneel aan, maar zet een belangrijk thema in het daglicht. Juist dit maakt het boek zo bijzonder. Nergens ligt de nadruk  op het ernstig ziek zijn, maar op hoe de omgeving hierop reageert en welke invloed het heeft op het dagelijks functioneren van Evi. 

Ik geef het boek 4 welverdiende sterren. 

Naast Als alles ineens anders gaat, zijn er meer boeken voor tieners, die over ernstig ziek zijn gaan. Ik ben benieuwd welke titels jij gelezen hebt!

 



Reacties op: Als alles ineens anders gaat. Wat als je als tiener opeens ernstig ziek wordt?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Elisa van Spronsen

Elisa van Spronsen

Elisa van Spronsen is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze is bekend van d...