Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Anansi de spin en de gulzige tijger

op 19 april 2020 door

Ergens in de jaren negentig vertelde Alida Neslo vanuit De Boomhut op tv aan de Vlaamse en Nederlandse kinderen eens een verhaal over Anansi, de spin uit talloze volksverhalen die al generaties lang weet te boeien. Dat bleef hangen. Nu is er ‘Anansi de spin en de gulzige tijger’, dat bovendien bewerkt wordt tot animatieserie voor tv.

Door Katy

Anansi vindt zijn oorsprong in West-Afrika bij de Ghanese Ashanti-bevolking. Zij verspreiden de verhalen tot in de Caraïben en ze worden nog steeds verteld. Het kon dan ook niet anders dat er een reeks kwam rond deze ondeugende slimmerik. Het eerste boek is alvast een klein feestje.

Waarover gaat het boek? Als Anansi de spin zijn leeggeplunderde koelkast en de grote pootafdruk voor zijn deur ziet, weet hij al hoe laat het is: Tijger is weer langs geweest en heeft zich tegoed gedaan aan al het lekkere eten van Anansi en zijn vrienden in het woud. Tijd om Tijger een lesje te leren! Alle dieren bibberen van angst voor Tijger, maar Anansi niet. Die schudt zo een sluw plannetje uit zijn mouw om Tijger op zijn plek te zetten.

De tekst is van Iven Cudogham. Hij vertelt in heldere en enthousiaste bewoordingen hoe Anansi ontdekt dat hij alleen nog een rot ei heeft om te eten en hoe hij een plan smeedt om Tijger te grazen te nemen. Eten speelt overigens veelal een rol in de verhalen rond de spin. Anansi is sluw, intelligent en weet de zaken in zijn eigen voordeel te keren. Cudogham laat in zijn boek het schurkengehalte van de spin even buiten beschouwing, maar speelt wel in op het talent van Anansi om te manipuleren. Uiteindelijk doet Tijger immers exact wat Anansi gepland heeft. De lengte van de tekst op de pagina’s varieert en speelt met gevoel voor drama in op de gebeurtenissen. Het is boeiend lezen en door de tekstgrootte vooral ook gemakkelijk voor te lezen (3+).

De illustraties van Moldybyrd Studio beslaan telkens de hele spread. Er wordt één scène gedetailleerd afgebeeld. Door de groentinten en de warme kleurencombinaties roepen de prenten de juiste sfeer op. De vierogige Anansi ziet er overigens sympathiek en vastberaden uit. Hij is de kleinste, maar ongetwijfeld de meest aanwezige van alle personages.

‘Anansi de spin en de gulzige tijger’ is een heerlijk prentenboek dat jonge lezers op een fijne en amusante manier laat kennismaken met de capriolen van Anansi. De moderne look van dit verhaal in combinatie met de vlotte vertelling is zonder meer geslaagd. Het blaast de avonturen van Anansi nieuw leven in.

Eindoordeel: 4 dikke sterren



Reacties op: Anansi de spin en de gulzige tijger

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Iven Cudogham

Iven Cudogham

Iven Cudogham (1977) is presentator en prentenboekenauteur. Met zijn serie over ...