Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een boek boordevol inspirerende vrouwen

op 20 november 2018 door

Vorig jaar verscheen Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, een boek dat talloze inspirerende en sterke vrouwen bijeenbracht in één boek: van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams. Maar de auteurs waren nog niet klaar, er zijn immers nog zoveel andere voorbeelden te vinden van vrouwen die een verschil maken of hebben gemaakt in de wereld. In Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2 zetten ze opnieuw 100 vrouwen als wetenschapper, schrijver, artiest of farao de wereld op z'n kop hebben gezet in de kijker. Evy en Katy nodigde lezer Sabrina uit om samen het boek onder de loep te nemen.

Evy: Dit boek is er eentje dat je in deeltjes leest. Elke spread geeft inzicht in een ander leven, een andere wereld, een nieuwe wereld vaak. Vrouwen en meisjes die niet altijd wereldberoemd, maar daarom niet minder belangrijk zijn krijgen hier een stem. Ze worden even op het voetstuk geplaatst dat ze verdienen. Misschien onthoud je niet al hun namen, maar je onthoudt hun verhaal wel!

Katy: Het tweede deel is net zoals het eerste een pareltje dat recht op z'n doel afgaat. Elena Favili en Francesca Cavallo belichten vrouwen uit alle sectoren en tijdperken. Zowel Beyoncé als Nefertiti komen aan bod. De verhalen zijn slechts één pagina lang en lenen zich daardoor perfect tot voorlezen. Doordat de vrouwen alfabetisch (volgens voornaam) gerangschikt zijn, is het moeilijk te voorspellen wie de volgende pagina zal sieren en kan het boek zomaar op een willekeurige pagina opgengeslagen worden.

Sabrina: In Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes 2 proberen de auteurs (jonge en oudere) vrouwelijke lezers te inspireren met verhalen over vrouwelijke helden. De verhalen zijn heel vlot te lezen, kort en eenvoudig, ze beavtten leuke weetjes. Je hebt 100 verhalen aan de ene kant en 100 illustraties aan de andere kant. Er zit voldoende variatie in de verhalen en de inspirerende vrouwen zijn van alle leeftijden, actueel en historisch. Ze vertellen wat ze graag doen, hoe ze hun passie volgen en vooral doorzetten , want opgeven is geen optie. Ze hebben niet alles cadeau gekregen, soms hebben ze ervoor moeten vechten om erkenning te krijgen. Ik heb het eerste boek “ nog niet gelezen, maar dat wil ik na het lezen van deze verhalen zeker en vast nog doen.

Het is gemakkelijk om tussen de verhalen te verdwalen. Elke vertelling toont aan hoeveel fascinerende en krachtige vrouwen een invloed hebben op de loop van de geschiedenis en de dromen van meisjes. Tegelijkertijd laten ze jongens, als die dat ondertussen nog niet wisten, zien hoe belangrijk het is om gelijkwaardigheid hoog in het vaandel te dragen en meisjes vooral aan te moedigen en niet te onderschatten. Er staan knappe voorbeelden in het boek.

Evy: Ik vind het verhaal en de illustratie bij Carmen Amaya echt inspirerend. Zij heeft een passie gevolgd, op een manier die eigenlijk helemaal die van haarzelf was. In plaats van jurken te dragen, droeg ze broeken. De illustratie toont erg mooi het vuur dat in haar brandde en het citaat toont dat ze wel degelijk nadacht over de keuzes die ze maakte.

Katy: Als ik er maar één verhaal uit zou mogen pikken om voor te lezen dan zou ik voor Nadine Gordimer kiezen. Haar strijd voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid in een verdeeld Zuid-Afrika is absoluut bewonderenswaardig. Het feit dat ze een Nobelprijs voor literatuur heeft gekregen ondanks het verbod op de verschijning van een aantal van haar boeken is een welverdiende erkenning. Een mooie tweede wordt gevormd door het verhaal over Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson die als computerdeskundigen een enorm verschil hebben gemaakt voor de ruimtevaart.

Sabrina: Als ik zo nog eens door het boek blader, dan zie ik hoeveel personage iets betekenen in de wereld, groot of klein. Ik sta ervan versteld hoe groot het aandeel is van deze vrouwen. Merritt Moore is een personage dat me aanspreekt omdat weigert te kiezen tussen natuurkunde en ballet. Ze combineert beiden en zet ze voor zichzelf in op een manier die haar verder helpt.

Voor de illustraties werden 70 vrouwelijke artiesten van over de hele wereld gevraagd een tekening te maken bij de personages. Er is dan ook een grote variëteit aan stijlen te zien en het is niet zo evident om een favoriet te kiezen, of wel?.  

Evy: Het zal een cliché zijn, maar uiteindelijk kies ik toch voor Audrey Hepburn. De stijl van Marta Signori geeft die ogen van Hepburn die factor waar ook de hele wereld voor is gevallen in haar films. Dit portret springt er zo uit én is erg herkenbaar. Prachtig.

Katy: De illustratie die me het meest kan bekoren is van de hand van Marijke Buurlage en hoort bij zoöloog Joan Beauchamp. Ik houd van de vrolijkheid van de tekening. Het is geen levensecht portret, maar geeft de passie van Joan wel goed weer. Eleni Kalorkoti maakte ook een erg mooie afbeelding van Christina van Zweden. Het gezicht van deze eigenzinnige koningin vind ik erg sprekend.

Sabrina: De illustraties zijn vaak kleurrijk, maar toch niet altijd mijn ding. Soms willen ze te veel op een foto lijken of staat de stijl me tegen. Ik vind de illustratie van Paola Rollo bij het verhaal van Violeta Parra heel mooi! Hier bevalt het kleurgebruik me wel en het is heel mooi getekend.

De meeste illustraties zijn voorzien van een mooi citaat van de afgebeelde vrouw. 


Evy: Op bladzijde 155 staat een citaat van Samantha Cristoforetti, dat vind ik het mooiste: 

Als je moet kiezen tussen iets makkelijks en iets moeilijks, vergeet dan vooral niet dat iets moeilijks meestal een stuk leuker is.

Katy: Er staan te ontzettend goede voorbeelden in het boek. De citaten lezen vaak als adviezen. Het citaat dat ik het meest raak vond, sluit aan bij het verhaal over Nadine Gordimer, maar het komt van Chimanda Ngozi Adichie op bladzijde 41.

Racisme had nooit mogen bestaan, dus je krijgt ook geen bonuspunt als je minder racistisch wordt.

Sabrina: Gedurende het boek is het verhaal van Audrey Hepburn mij erg bijgebleven, vooral omwille van het citaat:

Als je ouder wordt, ontdek je dat je twee handen hebt: een om jezelf te helpen en de ander om anderen te helpen.


Eindoordeel:

- Evy: 5 sterren
- Katy: 4 sterren
- Sabrina: 4 sterren



Reacties op: Een boek boordevol inspirerende vrouwen

Meer informatie

Gerelateerd

Over