Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekpresentatie: Zeg eens cheese!

op 05 mei 2018 door

Woensdagavond 2 mei begeef ik me naar ‘Het Kiezeltje’ te Kapelle-op-den-Bos, de kleuterafdeling van lagere school De Kei waar ik zelf werk. Mijn collega van het zesde leerjaar, Ellen De Decker (1980), stelt er haar eerste boek Zeg eens cheese – de beste fotografietips voor kinderen voor.

De boekpresentatie

Een rode loper leidt ons richting ingang, waar we – hoe kan het ook anders – verzocht worden plaats te nemen achter een fotowand om door een junior fotograaf voor de eeuwigheid vastgelegd te worden. Daarna worden we verwend met bubbels en hoewel ik thuis al een exemplaar van het boek heb liggen, kan ik het niet laten een tweede aan te schaffen voor mijn petekind. Het is een gezellige receptie die enkel onderbroken wordt voor enkele korte toespraken. Oud-leraar fotografie en kunst Pol de Prins prijst Ellen voor haar creatieve talent en enthousiasme. “Ze heeft het!” Daarna geeft de auteur zelf een toelichting bij het ontstaan en het waarom van het boek.

Kinderen zijn vandaag de dag al heel jong met smartphones en tablets bezig. Waarom hen dan niet stimuleren om hier creatief mee om te gaan? Mijn boek is bedoeld voor het hele gezin. [...]  Lees het boek, gebruik de tips en maak samen die ene mooie herinnering!”

Terwijl de modellen uit het boek lustig fotograferend rondlopen of zich buiten vermaken op het speeltuig, en de auteur volop signeert, drinken we nog een glaasje met de vele bekenden. Voor we naar huis gaan, laten we een mooie boodschap achter op de daarvoor speciaal gemaakte, kleine fototoestelletjes die in een fotokader verzameld worden. Origineel en creatief zoals de auteur zelf.

9c46b911856681df8d8aa97cca398190.jpg

Over het boek

Zelf hou ik er niet van als auteurs het aantal sterren voor een boek kunstmatig weten op te krikken met behulp van vrienden en familie. Doordat ik het proces naar de uitgave van Zeg eens cheese van nabij heb kunnen volgen, wilde ik het boek hier wel de verdiende aandacht geven. Dat wil ik echter naar eer en geweten kunnen doen op de enige manier die bij me past: eerlijk. Gelukkig vraagt Ellen zelf met nadruk om een correcte beoordeling. We verstaan elkaar daarin, al moet ik bekennen dat ik zonder de voorkennis – en dus zekerheid over de kwaliteit – die ik had, wat terughoudender was gebleven.

Met een mooie foto op een dito cover, spreekt het boek de jonge lezer onmiddellijk aan. Op de eerste bladzijden worden vormgeving, benodigdheden, veiligheid en de werking van een camera besproken. Daarop volgt de theorie over onder andere compositie, kleur, perspectief en ritme. Klinkt saai? Helemaal niet! Zoals het een goede leerkracht betaamt, is de uitleg bondig, gestructureerd en duidelijk. De zinnen zijn eenvoudig, goed te begrijpen en doorspekt met de nodige humor.

"Als je in het water springt, krijg je diepte! Maar dat is dus niét wat we hier bedoelen..."

Dit alles is verpakt in een speelse, moderne vormgeving. De linkerpagina is meestal een titel, die de volledige pagina beslaat, enkele keren afgewisseld met een paginagrote foto. Op zich is dit niet nodig want dat neemt veel ruimte in, maar het komt de vormgeving zeker ten goede. Net als de vele foto’s die aanstekelijk werken.

d5745c5c5db288e163a250a94dce061b.jpg

Besluiten doet de auteur met een waarschuwing voor het gebruik van sociale media. Geen overbodige luxe in deze tijd. Zeg eens cheese is een non-fictieboek dat precies doet waar het voor bedoeld is, namelijk informeren. Een handleiding voor fotografie op kindermaat, al zullen ook volwassenen plezier beleven aan het uitproberen van de tips. Als leeftijd wordt vanaf zes jaar vermeldt maar in dat geval is de hulp van een volwassene nodig, zowel om voor te lezen als bij het fotograferen. Vanaf 10 jaar kunnen kinderen zelf aan de slag.

Zie hier enkele van mijn eigen probeersels.

bd4d423ccda4c56da113e204cb1ac89f.jpg

Over de auteur

Ellen de Decker geeft les in het zesde leerjaar (groep 8). Na een studie fotografie in avondonderwijs ging ze in de klas regelmatig aan de slag met haar vernieuwde kennis tijdens lessen muzische vorming. Haar enthousiasme sloeg over op de leerlingen en dat zorgde dan weer voor de inspiratie om dit boek te maken.

Zin gekregen om met dit boek aan de slag te gaan? Binnenkort volgt wellicht een win-actie. Hou dus vooral deze spot goed in de gaten!

Door Joke



Reacties op: Boekpresentatie: Zeg eens cheese!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ellen De Decker

Ellen De Decker

Tijdens een avondstudie fotografie ontwikkelde Ellen de Decker (Bonheiden, 1980)...