Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Koningskind

op 09 november 2020 door

Onlangs verscheen het boek Koningskind van Selma Noort. Een boek dat gelijk de aandacht trok van Ilja en Annemieke vanwege de kaft en vanwege het verhaal. En dus besloten ze samen het boek te gaan lezen. Nieuwsgierig naar wat ze er van vonden? Lees dan snel verder.

Door Ilja en Annemieke

Koningskind

Schrijfster Selma Noort is al jaren niet meer weg te denken uit de jeugdliteratuur. Ze schrijft allerlei soorten boeken voor verschillende doelgroepen en heeft inmiddels aardig wat titels op haar naam staan. Haar boeken zijn inmiddels vertaald in meerdere talen waaronder het Duits en het Arabisch. Met haar boeken heeft Noort onder andere de Thea Beckmanprijs, een Zilveren Griffel en De Vlag en Wimpel weten binnen te halen.

Onlangs verscheen haar boek Koningskind over het bijzondere leven van het bijzondere meisje Zissel. Zissel is met haar exotische uitstraling en haar heldere grijsgroene ogen - de ogen van de koning - een bijzondere verschijning. Ze kan niet praten en heeft een 'reigerpootje', maar dankzij haar opvoeding heeft Zissel geleerd dat ze dit moet inzetten als een kracht. En dat doet ze wanneer ze in een lastige situatie terecht komt:

'Wie hierover spreekt, wie hierover nog nadenkt, wie hier zelfs diep in de nacht maar over durft te dromen, zal sterven,' zei de vrouw. Zissel begreep dat ze moest meespelen als ze wilde blijven leven."

Wanneer haar broertje wordt ontvoerd, reist Zissel met hem mee naar het hof van de koning. Niemand weet dat Zissel in werkelijkheid zijn zusje is. Hoe lang zal ze er in slagen dat geheim verborgen te houden?

Buddyread

Annemieke: Het moment dat ik het boek binnen kreeg en de prachtige kaft zag, was ik compleet verliefd op het boek. Het boek heeft een mooie, chique uitstraling. Bovendien heeft de kaft iets bijzonders. De combinatie van de tekening en het patroon dat er omheen te zien is, geeft de kaft iets sprookjesachtig... De aantrekkingskracht van het boek werd daardoor nog groter voor mij.

Wat vindt jij van de kaft?

Ilja: Toen ik eindelijk het pakketje open had, moest ik even goed kijken of dit wel het goede boek was. Op de een of andere manier had ik me de kleuren van de cover anders voorgesteld. Echter, deze kleurencombinatie vind ik veel mooier. Het heeft inderdaad wel iets deftigs. Ik vind de uil op de voorkant echt heel mysterieus en ik ben enorm benieuwd naar zijn rol in het verhaal.

Wat zijn eigenlijk jouw verwachtingen van het boek, na het zien van de kaft en het lezen van de achterflap?

Annemieke: De kaft doet op mij sprookjesachtig aan en eigenlijk doet de omschrijving van het verhaal dat ook. Een beetje als een legende of Duizend en één nacht sprookje, waarbij dan niet alleen de lievelijke kant benadrukt wordt - maar ook de minder mooie kant. Ergens verwacht ik ook een heel avontuurlijk verhaal, op basis van de omschrijving!

Mijn oog is ook eigenlijk meteen gevallen op de potloodillustraties. Ze zijn eenvoudig en klein, maar weten toch mijn aandacht te trekken. Een mooie toevoeging aan het verhaal.

Wat vindt jij van de illustraties? Wat in het boek heeft jouw aandacht weten te trekken?

Ilja: Toen ik jouw vraag last, moest ik echt even graven. Illustraties... die heb ik niet opgeslagen of opgemerkt. Ze zijn echt heel subtiel, ik heb ze niet voor niets moeten terugzoeken, maar passen wel bij de sfeer van het verhaal, zo concludeerde ik na een nadere bestudering. Om meteen jouw tweede vraag te beantwoorden, ik ben zo in het verhaal meegezogen, dat ik alleen lees en lees en minder oog heb voor de overige lay-out. Juist het verhaal en de diepe uitwerking van het verhaal trekt mijn aandacht. 

Het boek is in vier delen opgedeeld. Wat vind jij van deze onderliggende verhoudingen en het verloop in het verhaal?

De onderverdeling in vier delen vond ik erg prettig lezen. Er werd daardoor een verdeling aangebracht die er voor zorgde dat nieuwe gebeurtenissen echt de ruimte kregen. Tegelijkertijd was er ook - bij deel 2, 3 en 4 steeds weer voldoende aandacht voor wat aan die gebeurtenissen vooraf was gegaan. Hierdoor bestond een bijzondere diepgang in het verhaal, met name in die dingen die er voor het verhaal echt toe deden. En ik moet bekennen, ik houd er wel van!

Eindoordeel:

Ilja: Ik vind dit niet een echt jeugdboek. Het verhaal vond ik namelijk best pittig en het zit vol intriges die ik nog nooit eerder in een jeugdboek heb gelezen. Het boek is in vier delen opgedeeld en ik merkte dat ik de eerste delen wat te lang vond ten opzichte van de latere delen waarin het verhaal van de achterflap wordt verteld. Het komt wat dat betreft wat trager op gang. Dat betekent overigens niet dat de eerste delen niets bijdragen. Selma Noort weet een mooie vertelling van de achtergrond neer te zetten. Ze gebruikt daarin mooie taal, die niet alle lezers zal grijpen, maar mij deed het dat wel. Ik vind Koningskind een heel mooi verhaal, ontzettend goed uitgewerkt en ik kon echt van dit boek genieten. Ik ben me er wel van bewust dat het boek voor een selectiever publiek is geschreven, maar juist daarom ben ik extra blij dat dit boek er is. Mooi verhaal dat zeker aan te raden is!

Annemieke: Het sprookjesachtige element dat ik bij dit boek verwacht had was er, maar meer in de traditionele zin van sprookjes dan in hoe we tegenwoordig vaak sprookjes aanbieden aan kinderen. Net als Ilja vond ik sommige gebeurtenissen die in het verhaal naar voren komen heavy en daardoor werd het verhaal soms pittig. Ik denk dan ook wel dat het boek met name geschikt is voor meer 'gevorderde' jeugdige lezers. Zelf voelde ik me wel echt geraakt door Koningskind, de wijze waarop het besproken is doet soms een beetje aan als een historisch verhaal en later weer meer als een legende. Kleine details, zowel in de vorm van de illustraties als in het verhaal zorgen er voor dat je als lezer geboeid blijft. De uitwerking van het verhaal was bijzonder sterk. Ik heb genoten van een prachtig verhaal dat alles behalve standaard is. Ik vind het mooi om te zien dat het verhaal op deze manier is uitgewerkt, ook als dat inhoudt dat het wellicht niet voor het meest brede publiek geschikt is. Een waar pareltje!

Zowel Ilja als Annemieke gaven het boek 4 sterren! Heb jij dit boek al gelezen? Of komt het wellicht op je TBR te staan? Laat ons weten wat je er van vindt.



Reacties op: Buddyread: Koningskind

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Selma Noort

Selma Noort

Ik ben sinds 1979 auteur van vele kinder- en jeugdboeken. De bekendsten zijn "Ei...