Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Zijn Greet en Evy mietjes of niet?

op 13 mei 2018 door

In april verscheen het tweede jeugdboek van Jo Claes. Het gevecht met de engel is het tweede deel in de Niet voor mietjes-serie waarvan het eerste deel in oktober 2016 verscheen. Greet en Evy lazen dit spannende boek en vertellen jullie wat ze er van vonden.

De auteur 
Jo Claes 
is natuurlijk geen onbekende onder de 'volwassen' thriller-fans! In zijn serie met in de hoofdrol de Leuvense inspecteur Thomas Berg verscheen dit jaar al het twaalfde deel Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over. Het zevende deel in de reeks, De mythe van Methusalem, is het vaakst in de prijzen gevallen. In 2014 won dit boek de Hercule Poirot-prijs en een jaar later werd het boek bekroond met De Gouden Strop. In Vlaanderen en Nederland bevinden zich ondertussen vele Thomas Berg-liefhebbers!
Jo Claes schrijft niet alleen thrillers. Hij publiceert ook bestsellers over mythologie, hagiografie (biografie van een heilige) en iconografie (bestuderen en beschrijven van onderwerpen in de beeldende kunst). 
Naast auteur is Claes ook leraar Engels en Nederlands. 

Het gevecht met de engel 
Linde en Soetkin zijn nieuw in de klas van Matthias, Dante en Rani. Matthias herinnert zich nog hoe hij zich zelf voelde toen hij nieuw in de klas kwam en probeert Linde wegwijs te maken. Dat levert twee problemen op. Het eerste is dat Dante een oogje heeft op Linde en bang is dat Matthias met haar aan de haal gaat en het tweede probleem is Soetkin. Linde en Soetkin zijn namelijk water en vuur en door Linde te helpen haalt hij zich de woede van Soetkin op de hals.
Wanneer een paar dagen voor het schoolfeest de winnende tekening wordt gestolen, proberen Dante en Matthias er achter te komen wie de dader is. Alleen brengt die zoektocht hun vriendschap met Rani in gevaar. Zullen ze er achter kunnen komen wie de tekening heeft gestolen? 

De hoodie
Matthias heeft in het boek vaak zijn hoodie over het hoofd geslagen. Dat is mooi opgenomen in de cover van Het gevecht met de engel en dat maakt het boek ook herkenbaar. Op de cover van het eerste deel in deze serie staat namelijk ook een jongen met een hoodie. 
Greet: De cover past perfect bij het verhaal, maar toch vind ik hem iets te donker en te eng voor dit boek. 
Evy: Als je het boek in de boekhandel ziet staan en je bent op zoek naar een spannend verhaal, dan spreekt het wel erg aan! Ik vind het wel een mooie cover, maar het belooft iets meer dan wat er waargemaakt wordt in het boek. 

Moet je het eerste deel gelezen hebben? 
Één van de belangrijkste vragen bij een tweede deel uit een serie. Kan ik dit deel lezen zonder dat ik het eerste deel heb gelezen? Een volmondig JA is het antwoord! Jo Claes legt in het kort nog even uit dat Matthias, Dante en Rani elkaar al kennen en wat er precies is voorgevallen in het vorige deel.
Greet: Ik heb het eerste deel vorig jaar gelezen en ik kon er me nog weinig van herinneren. Dat heeft me geenszins gestoord bij het lezen van dit boek. 
Evy: Je kan dit boek zonder problemen lezen zonder voorgaande kennis. Toch vind ik het zelf altijd wel fijn als ik de voorgaande delen wél heb gelezen en dat is hier niet anders. Het geeft je wat meer voeling met de personages omdat je de voorhistorie kent en het de tweede keer is dat je ze tegenkomt. 

Ik wil absoluut meer lezen over... 
Wat was nu ons lievelingspersonage? In elk boek wat je leest heb je toch een bepaald soort aantrekking tot één of meerdere personages. Hielden we meer van Matthias of van Dante? Of gaan we toch voor Rani of Linde?
GreetIk heb even getwijfeld, maar ik ga toch voor Matthias. Voor de tweede keer op rij is hij degene die weet hoe hij een probleem op school moet aanpakken. Hij is moedig genoeg om zijn plannen uit te voeren, ook wanneer die risico's voor hemzelf inhouden. Het is een jongen met het hart op de juiste plaats, met onrecht kan hij niet overweg.
Evy: Elke Sherlock heeft behoefte aan een goede Watson. Je raadt het al: ik ga voor Dante! Hij is een beetje een sulletje, maar zijn hersenen werken zo snel. Hij helpt Matthias waar hij kan en op zijn manier is hij ook erg moedig. Aandoenlijk vond ik zijn 'crush' op Linde. Ik duimde het hele boek zo hard dat het hem zou lukken om haar aandacht te krijgen! 

Verschrikkelijk persoon! 
In de meeste boeken zijn er ook personages waar we ons blauw aan irriteren telkens als we ze tegenkomen in het verhaal. Als je de naam leest komen je haren overeind! Waren er zulke personages in Het gevecht met de engel?
GreetDat is zonder twijfel Soetkin. Al sinds ze klein is, vindt ze het prettig om haar tweelingzus Linde te treiteren, terwijl die haar nooit wat misdaan heeft. 
Evy: Ja, Soetkin is wel het meest onuitstaanbare personage in dit boek. Ze is bewust kwaadaardig lijkt het wel. Geen kans laat ze onbenut om onaardig te zijn. Je zou bijna denken dat er toch iets moet mis zijn, waardoor ze zich zo gedraagt?

Boeiend en spannend genoeg? 
Het is altijd prettig als een boek je direct grijpt vanaf de eerste pagina. Was dat hier ook het geval? En kon Claes onze aandacht ook goed vasthouden? Hebben we op het puntje van onze stoel gezeten omdat het zó spannend was dat we zo snel mogelijk verder wouden lezen?
Greet: Claes legt door middel van een goede plot duidelijk uit wat er aan de hand is. Hij geeft de lezer net genoeg details zodat het boeiend blijft, maar ook niet teveel details, zodat er onderweg geen lezers afhaken. Het boek kwam een beetje traag op gang, maar zodra alle lijntjes waren uitgezet en alle personages voorgesteld, had Het gevecht met de engel mij helemaal in de ban. 
Voor jongeren is dit boek zeker spannend, al heb ik als doorwinterd thrillerlezen ook genoten. Er zitten verschillende vormen van spanning in het boek. 
Evy: Een vlotte schrijfstijl zorgt er meestal voor dat je wat sneller kan lezen én dat het verhaal daardoor meer tempo heeft. Ik vind dat zelf wel een groot pluspunt om geboeid te blijven! In het eerste deel van het boek voelt het wat 'rustig' aan, het verhaal moet echt wat aan vaart winnen. De tweede helft is er veel meer actie in het boek. De vragen wie de tekening heeft gestolen en hoe ze die persoon kunnen ontmaskeren, houden de spanning erin! Zal Matthias zijn plannetje werken? 

Ons oordeel 
Greet: 4****. Het vorige deel vond ik oké en gaf ik 3***. Dus ik vind dit deel wel beter.
Evy: 3***. Ik zit eigenlijk bij beide boeken een beetje tussen de 3*** en de 4****. Ik vond dit deel iets minder leuk dan Niet voor mietjes 1. Alhoewel Jo Claes in dit deel wel meer kunsthistorie in het boek heeft verstopt en het daardoor ook leerzaam is! 

Greet en Evy vinden Het gevecht met de engel een aanrader voor zowel jongens als meisjes. Het boek is geschikt voor de doelgroep van 10 tot 12 jaar, maar kon ons ook zeker bekoren. Het is spannend en het verhaal klopt.
Jonge en minder jonge lezers, hebben wij jullie met deze buddyread kunnen overtuigen? Of hebben jullie het boek al gelezen? Wij zijn in ieder geval geen mietjes, jullie wel?

Groetjes,

Greet en Evy



Reacties op: Buddyread: Zijn Greet en Evy mietjes of niet?

Meer informatie

Gerelateerd