Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie - Kleine beestjes worden groot

op 26 december 2018 door

Op geboortekaartjes staan de liefste teksten die met zorg door de ouders zijn uitgekozen, zo kondigen mensen de geboorte van hun baby aan en ze omringen het kleintje dan samen met heel veel liefde. Maar wat zou er op het geboortekaartje van een wild konijn, een zeepaardje of een stokstaartje kunnen staan? In het dierenrijk zijn er immers heel veel soorten ouders en ze zorgen op verschillende manieren voor hun kroost.

Door Katy

937ff672490f951b437a1418fb7e891b.jpgAuteur Pavla Hanácková vraagt zich af hoe de kindertijd van verschillende soorten dieren eruit ziet. Wie zorgt er voor hen? Welke opvoedstijl gebruiken de ouders? Wie maakt er deel uit van het gezin? Ze maakt in Kleine beestjes worden groot samen met de lezers (6+) een reis langs vijftien verschillende dierenfamilies. Er worden onder andere keizerpinguïns, alligators, olifanten, zeehonden en pijlgifkikkers bezocht. Illustratrice Linh Dao maakte lieve en grappige prenten bij elke diersoort.

Elke familie heeft een dubbele pagina ter beschikking. Hanácková geeft eerst een introductie waarin ze alvast iets vertelt over wat voor soort ouders de dieren zijn. Daarna wordt in kleine stukjes weergegeven hoe het allemaal begint, hoe snel het jong zelfstandig leert zijn, wat de ouders belangrijk vinden om hun kroost mee te geven, wie er mee zal helpen opvoeden en hoelang de diertjes bij hun gezin in de buurt blijven. Elk deel van de tekst is voorzien van een leuke titel die niet meteen de hele inhoud prijsgeeft, maar wel voldoende de aandacht trekt.

De tekst van de introductie is in een groter, speelser lettertype gedrukt, maar de lijntjes zijn best dun. Het oogt wel prettig en door de hoogte van de letters leest het nog vrij gemakkelijk. De informatieve tekst is vloeiend geschreven en geeft duidelijke informatie zonder saai te worden. De tekstgrootte laat hier helaas wel wat te wensen over. De tekst is echter vrij klein gedrukt en daardoor niet eenvoudig voor de doelgroep om zelfstandig te lezen. Ook is het woordgebruik niet altijd gemakkelijk. Mama en papa kunnen hier gelukkig vast een handje bij helpen en wanneer ze het boek hebben bekeken zullen ze daar vast zin in hebben. Het zijn immers allemaal boeiende feitjes over het leven van babydieren en de zorgen die ze krijgen. De lezer ontdekt dat kangoeroes van knuffelen houden, dat zwanen zwemles krijgen van hun papa en dat jonge olifanten weleens tikkertje doen. 

De illustraties Linh Dao zijn zacht van kleur en bevatten de nodige dosis humor. Een wild konijn in een karatepak verkondigt dat hij geen watje is, een mamapinguïn kleedt haar kuiken aan met een muts en een dikke sjaal, zodat alleen zijn pootjes nog zichtbaar zijn, een babygiraf daalt na zijn geboorte af naar de grond met een parachute. De tekeningen zijn fijn om te bekijken en brengen de informatie tot leven. Elke spread is voorzien van een vijf à zes tekeningen waarin bepaalde aspecten uit het familieleven op amusante en soms tedere wijze verbeeld worden.

Kleine beestjes worden groot is een mooie ontdekkingsreis voor de wereld van de opvoedkunde in het dierenrijk. Kinderen leren dat er alleenstaande moeders zijn, adoptievaders, dieren die er meteen na de geboorte alleen voor staan en hele gemeenschappen die samen voor de jongen zorgen. Het stimuleert de nieuwsgierigheid en laat op een toffe manier zien hoe dieren voor hun baby’s zorgen.

Eindoordeel: 3,5 sterren



Reacties op: Clubrecensie - Kleine beestjes worden groot

Meer informatie

Gerelateerd

Over