Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Operatie oma Sjannie

op 13 mei 2019 door

Wat zou jij doen als je oma niet naar het verzorgingstehuis wil en je ouders toch een plekje hebben geregeld voor haar? Laat je het allemaal maar gebeuren of zorg je ervoor dat je oma er niet naar toe hoeft? De 11-jarige Amare besluit om haar oma te helpen. Is dit wel zo'n goed plan?

Geschreven door Antoinette

Operatie oma Sjannie

De cover van Operatie oma Sjannie oogt vrij druk, maar maakt ook nieuwsgierig. Wat betekenen al deze tekeningen op de cover? Al snel ontdek je dat Amare een meisje is die veel van wat ze denkt aan papier toevertrouwt. Haar lieve oma Sjannie gaat achteruit, vergeet steeds meer en wanneer oma Sjannie gevallen is, moet ze ook nog eens naar het ziekenhuis. De moeder van Amare was al bezig om oma Sjannie te laten verhuizen naar een verzorgingshuis, wat nu steeds dichterbij lijkt te komen door de ziekenhuisopname.

Amare besluit om oma Sjannie zelf te gaan verzorgen en bedenkt een plannetje. Niemand komt op zolder, dus waarom kan oma daar niet heen? Ze spijbelt van school, regelt spullen voor oma, en 'leent' wat geld van haar moeder. Maar hoe gaat ze oma ooit op zolder krijgen nu ze nauwelijks lopen kan?

Gelukkig is er een lieve behulpzame buurman die Amare wel wil helpen. Nadat oma na een slinks plan door Amare ontvoert wordt uit het ziekenhuis, raakt Amare's moeder in paniek. Waar is oma Sjannie? Ze besluit flyers op te hangen en vraagt overal wie oma Sjannie gezien heeft. Na een spannend avontuur komt Amare's plannetje uit. Hoe zal Amare's moeder reageren? Hoe zal het gaan aflopen met Amare en oma Sjannie?

8aa5e7ce1bccfa3b9b7b52113802a4a1.jpg

Doelgroep

Operatie oma Sjannie is geschreven voor kinderen tussen de 10-12 jaar, al zou het boek ook al goed te lezen zijn vanaf een jaar of negen, vermoed ik. Door de vele tekeningen is het verhaal goed te begrijpen. De hoofdstukken zijn niet al te lang. Het verhaal is spannend, maar ook vol avontuur doordat Amara's gedachtegang uitgetekend worden. Hierdoor krijg je als lezer het gevoel dat je bij Amare's plan betrokken raakt. Dit zullen de jonge lezer erg leuk vinden!

bd38a4ea98d1215814514aac86dec77b.jpg

leeservaring

Zodra je het boek in je handen hebt, weet je dat Operatie oma Sjannie niet zomaar een boek is. Het is interactief en betrekt de lezer echt in het verhaal. Gedurende het lezen wordt de tekst veelvuldig ondersteunt door tekeningen van Karst-Janneke Rogaar. Dit zorgt voor een leuke dimensie van het geheel. Amare is een avontuurlijk meisje die het beste met oma voor heeft. Alleen overziet ze niet wat de consequenties zijn van haar plan. Het zorgt naast hilarische situaties, ook voor serieuze situaties. Want je kunt niet zomaar iemand meenemen!

Ik vind dat Lysette van Geel en Karst- Janeke Rogaar een boek hebben geschreven voor een brede doelgroep. Wie niet echt van lezen houdt, wordt uitgedaagd tot lezen door de prachtige tekeningen en tekst. Wie wel graag leest zal genieten van de ondernemende Amare en bijzondere oma Sjannie. De tekeningen zullen voor hun een lust voor het oog zijn.

Eindoordeel: 4, 5 sterren. Het geheel voelt af en toe wel wat druk en chaotisch aan. Dit kan afleiden van het verhaal.



Reacties op: Clubrecensie Operatie oma Sjannie

Meer informatie

Gerelateerd

Over