Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Portiek Zeezicht

op 15 januari 2019 door

In Portiek Zeezicht woont Fenna samen met haar moeder, sinds haar ouders gescheiden zijn. Haar hoofdpijn gevoelige vader woont in de polder en ze ziet hem niet vaak. In de portiek wonen verder geen kinderen. Vind Fenna het wel leuk om hier te wonen?

Geschreven door Antoinette

Wie is Annajan Mieras?

Annejan Mieras begon haar carriere als architect, maar merkte dat dit werk haar niet gelukkig maakte. Ze besloot totaal iets anders te gaan doen. Ze is nu juf op een basisschool. Nadat ze een schrijfcursus volgde, ontstond na vele bedachte verhalen Fenna. Ze besloot dit verhaal naar uitgeverijen toe te sturen. Portiek Zeezicht werd een feit. Het debuutboek is geschikt vanaf 10 jaar. Naast juf en auteur is ze moeder van 3 jongens. 

Portiek Zeezicht

In portiek Zeezicht woont Fenna met haar artistieke moeder. De overige bewoners zijn onder andere: De bejaarde tweeling Bakker, de Poolse Janek, een aantal studenten, tante Afiba en een begrafenisondernemer met zijn vrouw.

Wanneer Benedict in de portiekflat komt wonen, ziet ze opeens elke woensdagmiddag een meisje bij de flat. Het blijkt de dochter van Benedict te zijn, Charlie. De meiden trekken steeds meer samen op. Ze zijn heel verschillend en toch begrijpen ze elkaar. 

Het verhaal

Het bijzondere aan Portiek Zeezicht is dat het in eerste instantie een gewoon verhaal lijkt te zijn waar Fenna de hoofdrol in speelt. Niets is minder waar. Zo ontdek je tijdens het lezen dat Fenna op school het moet opboksen tegen Tess. Een meisje dat zich enorm aanstelt, maar waarom? Fenna blijkt eigenlijk een meisje te zijn die zich alleen voelt, ondanks de mensen om haar heen. Wanneer ze een opdracht moet maken voor school die met familie te maken heeft, stelt ze deze steeds uit. Hoe moet ze deze maken als ze haar vader bijna niet ziet en moeder bijna altijd in haar galerij te vinden is? Uiteindelijk krijgt ze hulp uit onverwachtse hoek.

Elke portiekbewoner kent zo zijn eigen verhalen en gebeurtenissen, maar staan voor elkaar klaar als dit nodig is. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het verdwijnen van de planten en deurmatten? Waarom is de sociale controle zo hoog? 

Leeservaring

De opbouw van het verhaal en de gebeurtenissen zijn goed bedacht. De vele personages en gebeurtenissen kunnen wel wat overdadig aanvoelen in het begin. De boodschap van het verhaal vond ik sterk. Het maakt namelijk niet uit wat je achtergrond is, waar je opgroeit en wie je bent of wat je doet. Iedereen mag zijn wie hij is. Door de verschillende personages maakt Annejan Mieras dit op subtiele wijze duidelijk. De schrijfstijl is prettig, ontroerend, grappig en leerzaam. Het boek kent veel onderwerpen, juist dit maakt het boek krachtig.

Ik geef Portiek Zeezicht 4 sterren. Fenna mag wat mij betreft nog veel meer meemaken. Ik hoop dat Annejan nog meer boeken gaat schrijven met Fenna in de hoofdrol.

Heb jij Portiek Zeezicht ook gelezen? Laat ons weten wat jij van dit debuut vond.



Reacties op: Clubrecensie Portiek Zeezicht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejan Mieras

Annejan Mieras

Annejan Mieras studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze afstudeerde op het o...