Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Tien vragen aan mijn vader

op 03 augustus 2019 door

De 12-jarige Lou krijgt wel een heel bijzonder cadeau voor haar verjaardag. Ze krijgt een kaart en ticket van haar nog onbekende vader die in Tarifa, Spanje woont. Samen met haar twee moeders gaan ze bij haar vader op bezoek. Hoe zal hij eruitzien? Is hij wel leuk en aardig? Samen met mijn veertienjarige dochter besloot ik Tien vragen aan mijn vader te lezen. Benieuwt naar wat we ervan vonden? Lees snel mee.

Geschreven door Antoinette ( en Katinka)

Tien vragen aan mijn vader

Lou is opgegroeid met twee moeders en kent haar biologische vader niet. Ze is net klaar met de basisschool en heeft nu zomervakantie. Volgend jaar gaat ze naar de middelbare school. De uitnodiging van haar vader komt precies op tijd, want ze heeft namelijk op de basisschool iets onverstandigs gedaan waardoor ze niet zo zin heeft in haar nieuwe school.

Samen met haar moeders vertrekken ze met het vliegtuig naar Spanje waar haar vader in Tarifa woont en eigenaar is van een sapbar. Eenmaal aangekomen in Spanje is vader nergens te bekennen. Zal hij haar vergeten zijn? Gelukkig komt hij wat later en het avontuur kan beginnen.

Haar moeders kennen vader goed en hebben bewust voor hem als vader gekozen. Ze praten al snel volop met elkaar terwijl Lou even wennen moet aan haar vader. Thuis heeft ze tien vragen voor haar vader op papier gezet. Ze hoopt hem zo beter te leren kennen. Maar wanneer moet ze de vragen aan hem stellen? Vindt hij de vragen niet vreemd?

Op het eiland maakt Lou veel mee. Ze leert kitesurfen, wordt verliefd op Bruno, ontmoet vaders vrienden en leert dat iedereen recht heeft op een tweede kans. Hoe zal Lou de vakantie afsluiten? Kijkt ze nu wel uit naar de middelbare school?

Verhaallijn

Antoinette:Vanaf de eerste bladzijden merk je dat het verhaal makkelijk leest en Lou een spontane meid is. De verhaallijn bouwt zich mooi op en je vliegt door het verhaal heen. De verhaallijn is goed te volgen en na het dichtslaan van het boek kan je alleen nog maar nagenieten.

Katinka:Ik vond de verhaallijn erg leuk geschreven en het was makkelijk te lezen. Het was duidelijk over wie het ging op welk moment. Het verhaal was duidelijk geschreven en makkelijk voor jonge lezers

Personages

Katinka: Ik vond de personages erg leuk. Ze waren makkelijk te volgen en iedereen had een leuke rol. Ik vond Lou het leukst. Haar leerde ik ook het beste kennen. Wat een leuke spontane meid is zij zeg! Ik zie haar zo lopen in Spanje door de kleine straatjes en bij zee op haar kitesurf klungelen om overeind te blijven!

Antoinette: Ik ben het helemaal met Katinka eens. De personages zijn spontaan en staan voor elkaar klaar, ook al kennen ze elkaar nog maar net. Ik vond Lou ook de leukste personage, maar dat komt ook omdat zij de hoofdrol heeft in het verhaal. Zij maakt het meeste mee. Maar haar vader, Bruno en moeders vond ik ook erg leuk. Ze zijn ieder op hun eigen manier belangrijk voor het verhaal. Ze zijn karakteristiek waardoor ze een mooie toevoeging zijn in het verhaal.

Welke thema’s komen erin voor?

Katinka: Ik vond het een erg mooi boek, omdat de thema’s erg mooi waren. De belangrijkste thema's vond ik vriendschap, vertrouwen en samenwerking.

Vriendschap: Als Lou in Spanje komt, wordt ze eigenlijk gelijk goede vrienden met haar vader en Bruno.

Vertrouwen: Als Lou de kaart van haar vader krijgt, vertrouwd ze hem. Ze besluit naar Spanje te gaan en daar vertrouwd ze Bruno en haar vader gelijk. Tegen haar vader durft ze alles te vertellen en dat doet ze ook.

Samenwerking: Als de cocktailbar van haar vader dreigt te sluiten werken Bruno, lou’s moeders, en Bruno’s moeder en Lou goed samen om de bar open te houden.

Antoinette: Katinka vat het goed samen. Daarnaast komen de thema's pesten, vergeving en (naasten) liefde ook goed aan bod binnen dit verhaal. Het is een boek die, nadat het verhaal uit is, nog een tijdje in je hoofd blijft naspelen. Het is een vrolijk verhaal met belangrijke thema's die prachtig door het verhaal verweven zijn. 

Conclusie:

Antoinette: Ik geef het boek 5 sterren. Het verhaal is makkelijk te lezen en kent zoveel meer dan alleen maar de kennismaking tussen vader en dochter. Het laat de lezer nadenken over onder andere pesten, liefde en anders zijn. Het is coming of age-verhaal die de lezer vanaf een jaar of 11 zeker zal bekoren. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Katinka: De vrolijke cover en het mooie verhaal vond ik echt fijn om te zien en te lezen. Ik raad het boek echt aan om te lezen. Ook ik geef 5 sterren.

Heb jij Tien vragen aan mijn vader al gelezen? Wat vond jij van de verhaallijn en de personages? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!



Reacties op: Clubrecensie Tien vragen aan mijn vader

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Evelien Feltzer

Evelien Feltzer

Evelien Feltzer (1975) volgde de theaterdocentenopleiding en werkte onder meer o...