Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Cool or Fool: Feo en de wolven

op 09 januari 2019 door

Een sprookjesachtig verhaal over een meisje dat met wolven woont, geschreven door een van de belangrijkste Britse jeugdauteurs van dit moment. Dat zagen we bij de Jeugdliteratuurclub wel zitten! Evy, Sanne, Annemiek en Ilja lazen het boek Feo en de wolven. Lees snel verder wat hun eindoordeel is: een cool of toch een fool...

Katherine Rundell

Katherine Rundell (1987) maakt sinds 2011 naam als auteur in het Verenigd Koninkrijk. In 2014 won ze de Waterstones Children's Book Prize en de Blue Peter Book Award voor het boek Rooftoppers en voor The Wolf Wilder, dat in het Nederlands vertaald is in Feo en de wolven, won ze een Costa Book AwardFeo en de wolven is overigens het eerste boek dat van Rundell naar het Nederlands is vertaald. Leuk weetje: toen Katherine 14 jaar oud was, verhuisde ze met haar familie naar België. Ze heeft daar een aantal jaar gewoond, voordat ze ging studeren aan de universiteit van Oxford.

Feo en de wolven

Feo woont samen met haar moeder in het bos. Ze verwilderen tamme wolven die door de rijke Russen aan de kant worden gezet. Dit tot ergenis van generaal Ravkov. Volgens hem verzetten Feo en haar moeder zich tegen het regime van de tsaar. Feo moet samen met de wolven vluchten om te overleven en komt terecht in iets wat de vorm van een revolutie aanneemt. Haar moeder en Feo leerden de wolven hoe ze in het wild moesten overleven, maar Feo lijkt in een zelfde situatie te komen.

Cool or fool?

Evy:

Ik vind de cover van Feo en de wolven echt prachtig! Er straalt zoveel sfeer uit die illustratie. De warmte die uit het huisje komt raakt je bijna als je er naar kijkt. Je hebt gewoon zin om te beginnen met lezen!
Het feit dat het over wolven gaat, vind ik zelf altijd al een pluspunt. Wolven hebben iets wild en toch lijken ze ook trouw. Ook hier worden deze twee eigenschappen aangesproken. Het wordt benadrukt dat de wolven een eigen mening hebben en dat ze niet te dwingen zijn, maar als ze je vertrouwen, gaan ze voor je door het vuur. Dat is natuurlijk erg heldhaftig allemaal, maar zorgt wel voor ontroerende momenten in het boek. De wolven zijn eigenlijk volwaardige personages en zo ervaar je ze ook als lezer.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek erg aangrijpend vond om te lezen en ik heb zelfs een traantje weggepinkt. Dat aangrijpende zorgde er ook wel voor dat ik het boek soms bewust even aan de kant moest leggen. Ik had anders gevoel overmeesterd te worden door mijn emoties. Ik ben nogal een dierenliefhebber en ik kan er slecht tegen als dieren hoofdrollen spelen in boeken (of films). Ik ben altijd zo bang dat er dan iets ergs gaat gebeuren!
Door de schrijfstijl én de manier waarop het verhaal verteld wordt, zit je als lezer echt midden in het verhaal en is het een volwaardige beleving. Je krijgt ook een stukje mee van de cultuur en van de tijdsgeest, dus op die manier leert het boek je ook nog wat.
Feo en de wolven is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van een meeslepend verhaal. Het voelt magisch aan, maar dat is het niet en dat maakt het boek extra bijzonder. Laat je hart veroveren door Feo en haar wolven. Laat de revolutie beginnen!

4 sterren van mij, een cool!

Ilja:

De cover is echt een sfeervol plaatje, waardoor je zin krijgt in het boek. Ik zat al snel in het verhaal. Het is een super spannend en meeslepend verhaal. Wel komen er gebeurtenissen in voor, waardoor ik niet het gevoel had een kinderboek te lezen. Er zit een leeftijdsindicatie van 9+ op het boek, maar ik weet zeker dat het verhaal pakkend genoeg is voor de volwassen lezers onder ons. Er zitten aangrijpende stukken tekst in, die voor sommige kinderen misschien wel te heftig zijn. Naast de gebeurtenissen, is ook de schrijfstijl er een die een volwassen lezer aan zal spreken. Rundell weet de winterse sfeer in de zinnen terug te brengen, maar geeft tegelijkertijd informatie over Rusland en de opkomende revolutie. Ik vermoed dat kinderen met name het spannende verhaal zullen waarderen en dat de volwassenen tussen de zinnen door informatie op zullen pakken. 
Ik vind de keuze van het hoofdpersonage echt subliem. Feo is stoer en helfdhaftig, maar tegelijkertijd voor de lezer benaderbaar en je kunt je in haar inleven. De band die zij met de wolven heeft is super neergezet en geloofwaardig. Wat ik ook wel grappig vond en tegelijkertijd heel erg wennen, is dat er een personage met de naam Ilja in voor komt. Ik ben totaal niet gewend om mijn eigen naam in boeken tegen te komen, dus daar moest ik een beetje doorheen lezen. Detail: Ilja is in dit verhaal een jongen :p.

Zeker een cool! Ik geef het boek 4 sterren.

Annemieke:

Ik was al helemaal verliefd bij het zien van de cover. De sprookjesachtige uitstraling sprak me meteen aan. Ik wilde niets liever dan beginnen bij het ontvangen van het boek. Het riep bij mij ook echt een winter-/ Kerstgevoel op en dus het ideale boek voor de afgelopen kerstvakantie!

Vanaf de start van het boek werd ik al meegezogen in dit bijzondere verhaal, dankzij de actieve schrijfstijl en de opeenstapeling van voor het verhaal belangrijke gebeurtenissen. Feo en haar moeder zijn krachtige vrouwelijke personages. Hun band met de wolven is bijzonder en doet me denken aan een boek wat ik afgelopen jaar heb gelezen (voor volwassenen) over iemand die opgroeide met een roedel wolven. Op de een of andere manier hebben wolven een bijzondere aantrekkingskracht.

Ik vind het mooi om te zien hoe thema’s zoals vriendschap en vertrouwen (tussen mens en dier, maar ook tussen mensen onderling) een aandeel hebben gekregen in dit boek. Daarnaast heb ik ook enorm genoten van de cultuur waarin het verhaal zich afspeelt. Ik houd van verhalen in ‘andere landen’ en in dit geval laat het boek je echt kennis maken met een voor mij nieuwe cultuur. Dit maakt het boek des te bijzonderder.

Van begin tot eind genoten! Ik geef het boek 4 sterren - het is zonder twijfel Cool!

Sanne:

Feo en de wolven is een adembenemend avontuur over vriendschap, kracht en doorzettingsvermogen. Katherine Rundell neemt je mee naar het ijskoude Rusland en laat zien hoe innig de vriendschap met dieren kan zijn. Feo en haar moeder wonen afgelegen in het uitgestrekte besneeuwde landschap. Ze verwilderen de wolven die eerst bij rijke lui als huisdier hebben geleefd. Maar het verwilderen gaat verder dan de wolven klaar maken om in de natuur te leven. Feo en haar moeder zorgen goed voor de dieren en bouwen een hechte band met ze op. Het vertrouwen dat de dieren in de twee vrouwen hebben, maar ook het vertrouwen dat ze de dieren geven, is heel bijzonder. Door de manier waarop Rundell dit beschrijft, komt de band tussen mens en dier helemaal tot leven en is het net of jij degene bent die naast de wolven staat.

Na slechts enkele regels te hebben gelezen, heeft het boek je bij de kladden en laat het je niet meer los. Het verhaal start gelijk heel spannend en dat blijft gedurende het boek zo door heftige ontsnappingspogingen en slimme listen die Feo en de verschillende kinderen in het verhaal bedenken. Gedetailleerd bespreekt Rundell de weersomstandigheden, hoe de dieren zich gedragen en bewegen, maar ook hoe verschillende geuren zijn. De geur van verbrande huizen, van natte wolven, van angst en hoop. En dat maakt het boek een complete beleving, als een film waarin jij de hoofdrol speelt.

In eerste instantie zette de cover me een beetje op het verkeerde been, ik had een lief winters sprookje verwacht. Een winters verhaal is het zeker en het verhaal wordt ook verteld als een sprookje, maar lief is het zeker niet. Het is heldhaftig, stoer, maar soms ook gruwelijk en bloederig. Dat vond ik eerlijk gezegd een aangename verrassing. Voor kinderen is het wellicht soms te spannend, maar de ver gevorderde lezer en volwassenen zullen er zeker van kunnen genieten.

Een heftig winsters sprookje vol vriendschap, dieren en daadkracht. Adembenemend! Een vette cool! 4 sterren.

De Jeugdliteratuurclub is eensgezind: dit boek is een vette cool! Ben jij al bekend met het werk van Katherine Rundell? En zou je Feo en de wolven willen lezen? We horen het graag!



Reacties op: Cool or Fool: Feo en de wolven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katherine Rundell

Katherine Rundell

Katherine Rundell groeide op in Zimbabwe, Brussel en Londen. Ze debuteerde met T...