Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De allerbeste mama van de hele wereld!

op 06 mei 2022 door

Op zondag 8 mei is het weer moederdag. Door heel wat jonge kinderen werd er de voorbije weken lustig geknutseld en getekend, gezongen of gedicht. Voor mama’s en hun kroost, die houden van lezen en/of kunst is De allerbeste mama van de wereld misschien een fijn geschenk.

door Joke –

Korte inhoud

Alle dieren hebben een moeder: spinnen, herten, haaien, olifanten, zwanen, mensen, … En allemaal zorgen ze op een heel andere manier voor hun kinderen. Sommige mama’s beschermen vooral tegen vijanden, andere offeren zich op en er zijn er die de zorgende rol helemaal aan papa overlaten. Maar wie van al deze prachtige moederdieren is de allerbeste mama van de hele wereld?

Succesvol duo

Auteur Sébastien Perez ging op zoek naar het antwoord en nomineert in dit boek twintig verschillende moeders. Benjamin Lacombe zet zijn woorden om in prachtige prenten. Stuk voor stuk kunstwerken zoals we dat van Lacombe gewend zijn. Beide heren werkten in het verleden al vaak samen en produceerden onder andere volgende kinderboeken: Superhelden lusten geen spruitjes, De kleine heks, Nachtegaal en Frida. Perez toont zich veelzijdig door de ene keer een verhaal te vertellen, dan weer te dichten en nu te informeren. Pim Lammers zorgde voor een prima vertaling.

Uitgetest

De allerbeste mama van de wereld heeft een prachtige, lieve en luxueuze cover. Extra groot bovendien. Zo moet een cadeau voor een allerbeste mama eruitzien. Maar ook binnenin is het genieten want elke bladzijde is een streling voor het oog. Van schutblad over titelblad en voorwoord tot en met het overzicht achteraan. Er is heel veel zorg besteed aan de vormgeving waardoor de eerste indruk een ‘wauw-kreet’ ontlokt. Elke dubbele bladzijde bestaat uit tekst aan één zijde en een schilderij van het desbetreffende dier aan de andere zijde. Af en toe wordt de lezer getrakteerd op een grote afbeelding die zich over de twee bladzijden uitstrekt. En dit alles in de kenmerkende stijl van Lacombe: gedetailleerd, levensecht en toch feeëriek.

4e95ff168796ab65c39deb12f23d8be9.jpg

De tekst is niet verhalend zoals je dat van een prentenboek verwacht maar zeer informatief. Op een makkelijk te begrijpen manier komen we per dier door middel van een eenvoudige maar vlot geschreven tekst te weten hoe deze moeder voor haar kroost zorgt en wat er bijzonder is bij dit specifieke dier. Een weetboek saai? Helemaal niet! Perez is erin geslaagd om heel veel weetjes en informatie op een hele interessante manier te vertellen. Ik las het boek voor in de klas en de kinderen reageerden enthousiast en leergierig. In het overzicht achteraan krijgen we nog wat extra boeiende gegevens mee. Zelden of nooit – ik kan het me alleszins niet herinneren – las ik een boek dat schoonheid en informatie zo knap combineert.

In de klas (4,7 sterren)

Ik nam het boek mee naar mijn tweede leerjaar en ik las elke dag een stukje voor. De kinderen waren zeer geïnteresseerd en reageerden heel spontaan op de volgens hen al dan niet goede zorgen van de verschillende moeders. En ook zij waren meteen verliefd op de mooie plaatjes.

Luidop riepen ze na de voorstelling van weer een nieuw dier, wie hun favoriete moeder tot dan toe was. Zo kon de koekoeksmoeder op weinig sympathie rekenen en dwong de spinnenmoeder heel wat respect af. Na het lezen gaven alle kinderen hun sterren, commentaar en vertrouwden ze me hun favoriete moeder toe op papier. Van alle dieren bleek de vos het populairst gevolgd door de hondenmoeder en mama poes. Maar voor de meerderheid was het al van meet af aan duidelijk: ‘Mijn mama’.

E: Ik vind het een leuk boek omdat het keimooie prenten zijn.

M: Nu weet ik meer over dieren en de prenten zijn mooi.

E: Ik vind het een mooi boek door de prenten en omdat ik van dieren hou.

Conclusie *****

Ik was aangenaam verrast door de inhoud en de grote informatieve waarde ervan. Het is echt een heel leerrijk boek. Daarnaast zijn de illustraties – zoals men verwacht van Lacombe – uitzonderlijk mooi en pure kunst. Die combinatie werkt voor jong én oud. Hier zullen vele mama’s met hun kinderen van genieten. Ook aanbevolen voor papa’s!

1606d5ece32284068c7ed0368d99b5a4.jpeg

Enkele andere mama-boeken:

Hoe herken je een mama?

Voor mama

Vijf mama’s voor Olifant

Heksenfee

Mama Medusa

Geef jij mama straks een boek cadeau of toch iets anders? Zo ja, welk boek wordt het dan?



Reacties op: De allerbeste mama van de hele wereld!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Benjamin Lacombe

Benjamin Lacombe

Benjamin Lecombe is een Franse jeugdboekenschrijver en illustrator. Hij debuteer...