Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Christelijke boekenmaand. Welke 3 actieboeken zijn er dit jaar? + Winactie

op 09 oktober 2018 door

Naast de landelijke Kinderboekenweek, loopt er ook de Christelijke Kinderboekenmaand. Niet iedereen is hier mee bekend. Daarom zetten we ook deze kinderboekenmaand in het zonnetje! De gehele maand oktober staat het thema Door dik en dun in de spotlight. Ook in deze boekenmaand zijn er boeken die geselecteerd zijn.Er zijn drie actieboeken uitgebracht, verdeeld over de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Wil je weten welke? Lees snel mee.

Geschreven door Antoinette

Aandacht voor scholen

Dit jaar wordt voor de 24ste keer de Christelijke Kinderboekenmaand gevierd. Vrijdag 28 september was de aftrap! Het thema heeft hetzelfde onderwerp als de landelijke Kinderboekenweek, alleen met een andere naam: Door dik en dun. Naast de aftrap van de Christelijke Kinderboekenmaand, wordt er een lied bedacht, een gedicht geschreven en zijn er diverse voorstellingen door het land heen van het prentenboek Voor mijn allerbeste vriend. Het gedicht is dit jaar geschreven door Vrouwke Klapwijk met als titel Zeven Vrienden. De illustraties zijn van Michel Boer. Speciaal voor de scholen zijn er A2 posters gemaakt en uitdeelkaarten. Genoeg leuke ideeën voor de Christelijke kinderboekenmaand!

Impressie opening Christelijke Kinderboekenmaand

Vrijdag 28 september mocht ik aanwezig zijn bij de opening van de Christelijke Boekenmaand in Amersfoort. De drie auteurs van de actieboeken waren aanwezig, net zoals de illustratrice Marieke ten Berge van Voor mijn allerbeste vriend. Een klas van een school uit Barneveld zong het actielied. Eerst zongen zij het lied, daarna werd de zaal uitgenodigd mee te zingen. Via een banner was de tekst mee te lezen. Tevens mochten we kennis maken met een klein stukje van de voorstelling van Voor mijn allerbeste vriend.

Daarna was het de beurt om de actieboeken in het zonnetje te zetten. Jannie den Besten mocht als eerste het podium betreden en vertellen hoe Superklas! tot stand was gekomen. Als juf op de basisschool doet ze veel inspiratie op met de verhalen van haar leerlingen. Deze zijn ook verwerkt in dit boek. Afsluitend las ze op zeer boeiende wijze een stukje voor uit Superklas!

Vervolgens was het de beurt aan Willemijn de Weerd en Marieke ten Berge om wat te vertellen over hun samenwerking van Mijn allerbeste vriend. De eerste illustraties werden getoond. Zo kreeg het publiek een idee hoe het verhaal is ontstaan. Op basis van de illustraties heeft Willemijn de Weerd het verhaal verder vorm gegeven.

Als laatste mocht Anke van der Pol wat vertellen over hoe De majesteit van het BelangRIJK is ontstaan. Natuurlijk las ook zij een stukje voor uit haar eigen boek.

Naast de aanwezige auteurs en illustratrice, waren ook andere mensen uit de boekenwereld, zoals uitgeverijen en medeauteurs, naar Amersfoort gekomen. Er was een boekenstand waar onder andere de actieboeken verkocht werden, Daarnaast konden de kinderen tekenen aan een speciaal ingerichte tafel.

Het was een interactieve middag, voor zowel de kinderen als volwassenen. Het programma duurde niet al te lang, juist dit maakte het boeiend en uitdagend voor de aanwezigen. Met een goed gevulde goodiebag voor jong en oud werd de middag afgesloten. De Christelijke boekenmaand is gestart!

6285ba6a96399239486600641c79d937.jpg

De actieboeken

Voor de onderbouw schreef Willemijn de Weerd het boek Voor mijn allerbeste vriend. Marieke ten Berge nam de tekeningen voor haar rekening. Samen hebben Willemijn en marieke al aan meerdere boeken gewerkt. Een prachtig prentenboek met passende herfsttekeningen is Voor mijn allerbeste vriend. Met bijna levensechte dieren is er ook een tentoonstelling, gebaseerd op het prentenboek, op zo`n 17 scholen in het land. Leuk voor de jonge kinderen omdat het het verhaal tot leven laat komen.

Jannie den Besten schreef met Superklas! het boek voor de middenbouw. Voor Superklas! heeft ze verhalen van haar (oud)leerlingen gebruikt. Jens en Jolien, waarvan eerder al 4 delen uitkwamen, spelen ook in Superklas! de hoofdrol. Dit keer komt er een nieuw meisje, Lara in de klas. Iedereen wil met haar spelen, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Er wordt gevochten en ruzie gemaakt, waardoor de meester genoodzaakt ziet een bijzondere les misschien niet te laten doorgaan. Hoe zullen Jens, Jolie en Lara met hun klasgenootjes dit gaan oplossen? Hoe belangrijk is vriendschap en respectvol omgaan met elkaar?

Benieuwd naar Superklas! We mogen maar liefst twee exemplaren verloten! laat in een reactie weten waarom juist JIJ dit boek wilt winnen, in ruil voor een lezersrecensie op Hebban. Volgende week dinsdag, 16 oktober, zullen we de winactie sluiten. 

Het boek voor de bovenbouw werd geschreven door Anke van der Pol. Met De majesteit van het BelangRIJK schreef zij een boek over vriendschap en elkaar helpen. Een verhaal waarbij leuk wordt omgegaan met woordspelingen. Daarnaast staat er een recept in, die door de kinderen zelf gemaakt kan worden. Een uitdagend boek dat apart besproken gaat worden in een buddyread. Binnenkort horen jullie meer over dit actieboek!

Waarom Christelijke Kinderboekenmaand?

Er is een Christelijke Boekenmaand, naast de landelijk Boekenweek om extra aandacht te geven aan boeken vanuit een Christelijke oogslag. In 2005 werd ervoor gekozen niet meer mee te doen met de landelijke Kinderboekenweek. Het thema van dat jaar, magie paste niet bij het Christelijk oogpunt en levensbeschouwing. Er werd gekozen voor een aparte Kinderboekenmaand met het thema Wonderlijk. Sinds die tijd is er voor gekozen om de landelijke Kinderboekenweek en Christelijke Kinderboekenmaand apart te vieren. Het thema is in hoofdlijn hetzelfde, alleen een ander kerntitel. Zo kiest de Landelijke kinderboekenweek voor het thema vriendschap en de Christelijke Boekenmaand voor het thema Door dik en dun. Vriendschap door dik en dun!

Christelijke boeken kennen uitsluitend boeken waarin niet gevloekt wordt en respectvol met elkaar wordt omgegaan. Daarnaast kan er verwezen worden naar het geloof, maar dit is niet altijd het geval. De Christelijke boeken kunnen door iedereen gelezen worden en zijn absoluut niet anders. Het is het taalgebruik en eventuele verwijzing naar het geloof wat het verschil maakt.

De Christelijke boekenmaand loopt nog tot 31 oktober. Wil je meer informatie over de Christelijke boekenmaand? Neem eens een kijkje op hun site: http://www.christelijkekinderboekenmaand.nl/ 

Binnenkort verschijnt er een buddyread van De majesteit van het BelangRIJK. Hou onze club in de gaten als je nieuwgierig bent naar onze bevindingen!

Veel leesplezier!



Reacties op: De Christelijke boekenmaand. Welke 3 actieboeken zijn er dit jaar? + Winactie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willemijn de Weerd

Willemijn de Weerd

Willemijn de Weerd (1978) is kinderboekenschrijfster. Ook is ze parttime werkzaa...