Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Eindeling: een wereld met zes intelligente diersoorten

op 20 maart 2019 door


De Eindeling speelt zich af op een aarde waar zes intelligente soorten wonen, waaronder mensen. Zes is teveel...
Wanneer Byx, een dariene (een hondachtige soort), even op onderzoek uit is, valt een groep mensen haar roedel aan. Ze moet vluchten en de mensen zijn van mening dat alle darienes nu dood zijn, maar Byx leeft nog!
Onderweg krijgt ze gezelschap van andere dieren en mensen (niet alleen van de "intelligente soorten") en komen ze erachter waarom zij nu de laatste dariene lijkt te zijn!

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt, is een fantasie-aarde met een klein beetje magie en meerdere intelligente soorten, maar het is door de goede beschrijvingen, vooral beschreven aan de hand van wat de personages meemaken, heel makkelijk om in het verhaal te worden getrokken.
De personages zijn allemaal interessant: sommigen zijn aardig, anderen zijn niet meteen aardig, maar worden het wel, en weer andere personages zijn juist weer heel slecht. Het enige dat Byx zeker weet, is wanneer iemand liegt. Dat is de speciale gave van haar soort, de darienes.
Het verhaal wordt verteld door Byx, op een rustige manier. Zelfs in de actiescènes, waar je wel merkt dat Byx gespannen is, blijft de vertelstijl rustig genoeg. Wel blijft het spannend omdat er gewoon niet te voorspellen valt wat er gaat gebeuren!
Net als Byx zelf maak je beetje bij beetje kennis met de wereld en net als Byx weet je niet wat je te wachten staat. Je komt bijvoorbeeld pas meer te weten over de andere intelligente soorten als Byx ze tegen komt. Ook in de "Animorphs"-serie beschrijft Katherine Applegate allerlei vreemde wezens op een duidelijke manier, waardoor je als lezer zelfs zonder afbeeldingen goed voor je ziet hoe ze eruit zien.
Er wordt afgewisseld tussen dialogen en beschrijvingen. Omdat Byx de verteller is, lees je ook haar twijfels en gedachten.

Het is een hele andere wereld, maar mensen zijn wel één van de zes intelligente soorten. Het is makkelijk voor te stellen dat mensen zich inderdaad zo gaan gedragen als ze op zo'n planeet zouden wonen. Dat maakt dat je als lezer één van de belangrijkste thema's van dit boek, het uitsterven van diersoorten, ook op deze aarde gaat betrekken. Al is het gezien de landkaart die aan de binnenkant van de kaft staat, niet dezelfde aarde als die waar wij op leven.

Het verhaal is in delen opgesplitst en aan het begin van elk deel staat een paginagrote tekening van Max Kostenko. Ook bij elk hoofdstuk staat een klein tekening. Alle afbeeldingen zijn in grijstinten. De tekenaar gebruikt grijsgekleurde vlakken die de vormen en schaduwen aangeven van de personages, achtergronden en objecten, geen lijnen. De beschrijvingen in het verhaal zelf zijn hierdoor veel gedetailleerder en realistischer dan de tekeningen. Alleen de tekening op de voorkant is heel mooi en gedetailleerd en past precies bij de beschrijvingen in het boek!

Dit verhaal is het eerste deel van een serie en dat merk je vooral doordat het einde "het einde van het begin" is. Alles wordt opgezet voor de rest van het avontuur, al wordt een deel van de problemen wel opgelost in dit boek.
Het einde is zo geschreven dat je wel wil weten wat er verder gaat gebeuren, maar dat je toch nog even kan wachten. Dat is maar goed ook, want in het Engels verschijnt deel twee pas op 7 mei. Op de Nederlandse vertaling zullen we nog iets langer moeten wachten.



Reacties op: De Eindeling: een wereld met zes intelligente diersoorten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katherine Applegate

Katherine Applegate

Katherine Applegate (1956) is een Amerikaanse auteur. Samen met haar man Michael...