Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De fantastische vliegwedstrijd

op 03 mei 2020 door

Geen sportwedstrijd op tv? Maar toch zin in een spannende race? De fantastische vliegwedstrijd biedt uitkomst. Neem een een kleuter op schoot en waan je samen heel even in het publiek van deze leuke competitie.

Door Katy

Tien teams gaan van start in de Vliegwedstrijd voor Vogels. Team Uil mist de start en tijdens de race komen de deelnemers echter één voor één in de problemen. Team Flamingo is de eerste pechvogel, het lukt niet om op te stijgen, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Er is maar één team dat niet in de problemen lijkt te komen.

De fantastische vliegwedstrijd 
van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck leest als een echte wedstrijd. De tekst is één langgerekt sportcommentaar van start tot finish. Als lezer volg je de wedstrijd live en later kan je nog eens kijken naar de herhaling als je dat wil. Door de toon van de tekst zit je midden in de race. Telkens valt er een team af en neemt een ander team de leiding over. Het is iedere keer spannend om te raden wie de pechvogels zijn en wie er met een vaart vandoor zal gaan. Op elke dubbele pagina staan een vijftal zinnen commentaar. De wat grotere, rode woorden leggen hier en daar wat nadruk en geven een hint over de gebeurtenissen. De tekst had best nog wat uitgebreider mogen zijn, maar beperkt zich tot de teams die afvallen en de eerste plaats innemen.    

De illustraties maken dit boek af. Elk tafereel beslaat een de volledige spread. Er is veel ruimte voor details en er is dan ook bijzonder veel te zien op de prenten. Dat draagt ertoe bij dat het tijdens de eerste keer lezen niet helemaal duidelijk is wat er gebeurt en dat de tweede keer lezen nog steeds een plezier is. De deelnemers en hun voertuigen zijn heel divers en op de grond of in de bomen is er steeds wat publiek te zien. De tekeningen ogen prettig en Van Doninck heeft het soort wonderlijke stijl dat van elk prentenboek een klein feestje kan maken. Het geheel is goed bedacht en fantasievol. Het grote formaat van het boek bevordert het kijkplezier en vergemakkelijkt het voorlezen (3+).

De fantastische vliegwedstrijd is een prentenboek dat zeker tot de favoriete bedtijdverhalen van menig kind kan gaan behoren. Het heeft een grappig en avontuurlijk concept dat weet aan te spreken. Van deze wedstrijd kan in ieder geval worden genoten. 

Eindoordeel: 4 dikke sterren!



Reacties op: De fantastische vliegwedstrijd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp is de zeer succesvolle schrijver van prentenboeken en kinderboek...

Sebastiaan van  Doninck

Sebastiaan van Doninck

Sebastiaan Van Doninck studeerde grafische en reclamevormgeving, optie illustrat...