Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De laatste helden op aarde: een slungelige tiener en zijn vrienden

op 01 juni 2020 door

Op een ochtend neem je de bus en terwijl je de confrontatie aangaat met de grootste pestkop van de school, ontdek je dat er chaos is uitgebroken. Overal zie je zombies en monsters. Tot overmaat van ramp raak je het contact kwijt met je beste vriend en ontdek je dat je pleeggezin het hazenpad heeft gekozen en jouw heeft achtergelaten. Wat kan je dan anders doen dan je ontpoppen van slungelige tiener tot euh...slungelige monsterjager?

Door Katy

Jack Sullivan overkomt het allemaal. Hij haalt zich bovendien ook de woede van Blarg, een gigantisch monster, op z'n hals. Gelukkig zijn er Quint en Dirk om hem uit de meest benarde situaties te helpen en hem te ondersteunen bij de belangrijkste missie: "red de prinses". June del Toro bevindt zich immers ergens in de stad en Jack wil haar absoluut in veiligheid brengen. De helden hebben zich verschanst in een versterkte boomhut en wanneer ze niet op monsterjacht zijn, spelen ze computerspelletjes of graven ze een sloot.

De laatste helden op aarde leest als een humoristisch actieverhaal op maat van zowel gamers, nerds als  avonturiers. Jack weet al anderhalve maand te overleven in een wereld vol bedreigingen en heeft een hoop missies om af te vinken. De gebeurtenissen zijn spannend en grappig tegelijk. Jack is een doorsnee tiener met een verleden in talloze pleeggezinnen. Hij heeft een oogje op June en komt ongewild in een aantal benarde situaties terecht. De totale zombie-monster-chaos maakt dat er veel gebeurt in het boek en dat er altijd gevaar op de loer ligt. Jack en zijn vrienden zijn gelukkig erg inventief en doen hun best om zowel de zombies als de monsters te slim af te zijn.

Nore (8): na het lezen van dit boek wou ik meteen de serie op Netflix gaan kijken. Jammer dat het tweede deel er nog niet is, want Jack zal nog wel veel meer beleven.

Max Brallier schreef al meer dan 30 kinderboeken en zijn reeks rond De laatste helden op aarde is door Netflix omgetoverd in een heuse animatieserie. Hij weet hoe hij zijn lezers (8+) moet boeien met een scherpe en vooral grappige vertelling en met veel aandacht voor de leefwereld van een gewone jonge tiener. Jack is een personage dat meteen aanspreekt en alles wat hij niet in zich heeft wordt gecompenseerd door spierbal Dirk en professor in de dop Quint. Marcel van Driel zorgde voor een knappe vertaling, waardoor de toon van het origineel overeind blijft en het boek niets van zijn spitsvondigheid heeft moeten inboeten.

De illustraties van Douglas Holgate spelen een belangrijke rol. Ze brengen de personages tot leven en schetsen de onwerkelijke wereld waarin Jack van de ene op de andere dag is terechtgekomen. Ze tonen de inventiviteit van de vrienden en geven de monsters, inclusief de gigantische, maar goedaardige Rover een gezicht. Holgate weet detail en expressie in zijn werk te leggen, ondanks het gegeven dat de prenten in grijstinten zijn gedrukt. 

Thijs (10): Van bij de start wist je meteen dat Blarg voor problemen zou zorgen en dan al die zombies, geweldig! Rover was trouwens super, dat monsterhuisdier had best een grotere rol mogen hebben.

De laatste helden op aarde is een aanrader voor jonge liefhebbers van de graphic novel. Met de vaart van een computerspel beweegt Jack zich tussen de monsters en zombies. Hij werkt zich in nesten en ontpopt zich tot een held die dringend een cursus rijvaardigheid zou moeten volgen. Dit verhaal draait rond vriendschap, moed en rennen voor je leven.

Eindoordeel: 4 dikke sterren



Reacties op: De laatste helden op aarde: een slungelige tiener en zijn vrienden

Meer informatie

Gerelateerd

Over