Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De mooiste escape en raadselboeken voor de kerstvakantie

op 28 december 2018 door

Het is kerstvakantie. Dit keer zetten we de mooiste escape en raadselboeken voor je op een rijtje. Kraak ze! Die hersens en die raadsels. Lukt het jou om uit de boeken te ontsnappen? 

Geschreven door Sanne

Wie had het gedaan

Een prachtig boek vol raadsels en mysteries is Wie had het gedaan van Ana Gallo en Victor Escandell, uitgegeven door Clavis. Het boek valt alleen al op door zijn formaat. Het is groter dan een A4 en nodigt uit om samen met papa, mama, opa, oma, broers, zussen of vriendjes rondom het boek te kruipen en naar de prenten en raadsels te kijken. 

44963b9c4fe65cd14f2b9adb8bcc1f63.jpegNa een uitleg over de raadsels en de opbouw van het boek gaan we een heel stuk terug in de tijd. We gaan naar 2.500.000 voor Christus: de prehistorie. Het eerste raadsel begint makkelijk met een raadsel van 1 ster. De moeilijkheidsgraad van de raadsels is aangegeven met sterren, de moeilijkste raadsels hebben 6 sterren. Toch blijkt pas hoe moeilijk of makkelijk een raadsel is wanneer je het antwoord kent. Want zelfs makkelijke raadsels zijn ineens moeilijk als je niet weet in welke hoek je moet denken!

Een raadsel beslaat twee pagina's en begint met een stukje geschiedenis. Aan de hand van de tijdlijn kunnen we zien waar we ons bevinden ten opzichte van het heden. We leren onder andere over de Romeinen, over Columbus de wereldreiziger, maar ook over de reis naar de maan. Na de achtergronden gelezen te hebben, start het raadsel met een verhaal van een paar regels en krijg je informatie om tot de oplossing te komen. Weet jij het goede antwoord?

De oplossing zit verstopt achter een kaartje, dat prachtig past bij de eenvoudige, maar toch sprankelende vormgeving van de pagina's. Door het gebruik van slechts een paar kleuren en het wit van de bladzijden, straalt het boek rust uit en is er volop aandacht voor de raadsels. Maar ook de prenten zijn zeker de moeite van het bekijken waard.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Ondanks het gebruik van moeilijke woorden zijn de raadsels, zeker met behulp van een ouder, goed op te lossen. Alhoewel... ik denk dat ook menig ouder zich af en toe eens achter de oren krabt bij de grappige en spannende raadsels. Je wordt soms behoorlijk in de maling genomen!

Het boek is een echte aanrader en ook prachtige aanvulling voor in de klas door het leerzame karakter en prikkelende uitdagingen die een andere manier van denken vraagt. *****

Van dezelfde makers verscheen ook: Wie heeft het gedaan.

Zoek de boef!

Dit boek bevat 6 verhalen waarbij door middel van opdrachten achterhaald moet worden wie de boef is. Dit doet de speurneus door per verhaal meerdere raadsels op te lossen en met het juiste antwoord verdachten te elimineren.
08829e6d1889e6b97f6be045015402e9.jpegMeerdere vaardigheden van de lezer worden aangesproken, doordat er voor het oplossen van de raadsels rekenen, taal en logisch inzicht nodig is. Er moet goed gekeken worden naar de illustraties en de tekst dient goed gelezen te worden, maar er moet ook echt worden gewerkt! Landkaarten en plattegronden moeten worden bekeken, verslagen van verdachten moeten worden gelezen, schoenafdrukken moeten worden bestudeerd...
Het is niet gemakkelijk om de dader te vinden. Een blaadje voor het opschrijven van je aantekeningen is zeker handig. Zei ik een blaadje? Ik bedoel natuurlijk uw notitieboekje, detective!

De diverse opdrachten per verhaal verschillen in moeilijkheidsgraad, maar dit wordt niet per opdracht aangegeven. Het boek is erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of 9 om samen met een volwassene te lezen. ****

Van dezelfde makers verscheen ook: Zoek de boef! en Mysterie in het stadion.

Escape boek: kraak de codes en puzzel je door het verhaal

In Escape boek: kraak de codes zit je gevangen in een avontuur. Het boek is niet zoals de voorgaande boeken opgebouwd uit losse opdrachten, maar beslaat een "gewoon" verhaal. Hierdoor lijkt het boek veel meer op een escape game, terwijl de eerdere boeken meer raadsel of puzzelboeken zijn. Je moet je door het verhaal heen worstelen wil je de laatste pagina van het boek bereiken. Maar wat is de laatste pagina van het boek?

d8e8483cf061bde71d824631558b43ac.jpegHet boek bestaat uit meerdere hoofdstukken van een paar bladzijden. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een raadsel. Als je goed hebt gelezen kun je de oplossing vinden in het hoofdstuk dat je net hebt gelezen. Heb je het antwoord goed, dan krijg je de juiste pagina uit het boek waar het verhaal verder gaat.

Het boek is geschikt voor wat oudere kinderen en minder geschikt om voor te lezen, omdat dit een deel van de spanning weg neemt. Het leukste is om zelf het boek door te struinen, maar hulp vragen kan natuurlijk altijd. Het taalgebruik is wel wat eenvoudig. De zinnen zijn vrij kort, het is niet echt vloeiend geschreven. Dit zorgt er wel voor dat het voor een beetje geoefende lezer al te begrijpen is. ***/****

Houd jij van escaperooms en ontsnappen uit verhalen? Dan is Escape Game Lucky Luke of Escape game misschien nog wel iets voor jou.

Geen genre zo breed en veelzijdig als het kinderboekengenre en dat laten deze creatieve, spannende en leerzame raadselboeken wel zien! Heb jij zin in een raadsel?



Reacties op: De mooiste escape en raadselboeken voor de kerstvakantie

Meer informatie

Gerelateerd